Οικονομία

Ζαββός: Στη Βουλή σήμερα ο εφαρμοστικός νόμος του «Ηρακλή»

Ζαββός: Στη Βουλή σήμερα ο εφαρμοστικός νόμος του «Ηρακλή»
Ζαββός: Τη συζήτηση για την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για την παράταση του «Ηρακλή» σήμερα στη Βουλή, προανήγγειλε ο αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζαββός. 

Τη συζήτηση για την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για την παράταση του «Ηρακλή» σήμερα στη Βουλή, προανήγγειλε ο αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζαββός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κύρωση της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξυγίανσης (SRF), ο κ. Ζαββός ανέφερε ότι με την παράτασή του ο «Ηρακλής» στοχεύει στη μείωση τουλάχιστον 32 δις. ευρώ εναπομεινάντων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να επιτευχθεί ήδη από το τρέχον έτος μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ, και πάντως εντός του 2022, τα ΜΕΔ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να συγκλίνουν στον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στα νέα ΜΕΔ από την πανδημική κρίση, ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι τα δείγματα από τον επόπτη των συστημικών τραπεζών (ΕΚΤ/SSM), αλλά και από τις ίδιες τις τράπεζες είναι για ποσό που δεν ξεπερνάει τα 4 – 5 δις. ευρώ και άρα είναι απολύτως διαχειρίσιμο. Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι ο «Ηρακλής» λειτουργεί με την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και δεν έχει επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τον Έλληνα φορολογούμενο.

Όπως πρόσθεσε, τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Κυβέρνησης, εγγυοδοτικά και άλλα (ενδεικτικά ανέφερε, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια 8 δις. ευρώ μέσα σε 18 μήνες έναντι μόλις κάποιων εκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη την τετραετία της προηγούμενης κυβέρνησης) , παράλληλα με τη στήριξη που προσφέρουν στην πραγματική οικονομία – επιχειρήσεις και νοικοκυριά -, στηρίζουν και το τραπεζικό σύστημα, λειτουργώντας ως ανάχωμα στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Βασική προϋπόθεση για την επιτάχυνση της εφαρμογής ήταν να διαπιστωθεί πραγματική πρόοδος στη μείωση των συστημικών κινδύνων. Μία από τις χώρες στις οποίες εξετάσθηκε το πρόγραμμα αντιμετώπισης των συστημικών κινδύνων (δηλ. η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων) ήταν η Ελλάδα. Η ελληνική Κυβέρνηση έλαβε εύσημα από τους Ευρωπαίους εταίρους, ακόμα και τους πιο δύσκολους, για το πρόγραμμα μείωσης των κόκκινων δανείων το οποίο είχε υιοθετήσει και υλοποιήσει, μειώνοντας σημαντικά τους συστημικούς κινδύνους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments