Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 14/07: Σε έξαρση οι πανδημικοί δείκτες

Κρούσματα σήμερα 14/07: Σε έξαρση οι πανδημικοί δείκτες
Κρούσματα σήμερα 14/07: Από ότι όλα δείχνουν, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Τα κρούσματα για σήμερα Τετάρτη 14/07 πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ.  Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη ανακοινώθηκαν 3.109 κρούσματα, από τα οποία τα 1.571 εντοπίστηκαν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 214. Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα το Σάββατο ανήλθαν σε 2.237, ενώ τα κρούσματα στην Αττική ήταν 1.239.

Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι, σε επιστημονικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο, ετοιμάζονται και πάλι να ξεδιπλώσουν πλέγμα μέτρων με στόχο να ανακόψουν την επιδημία και παράλληλα, δράσεις για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές. Κρούσματα σήμερα 14/07

Οι πέντε περιοχές – βόμβες της διασποράς

Έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών σχετικά με την ευρεία μετάδοση της πανδημίας, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει στη χώρα. Νωρίτερα από ότι περίμεναν και οι επιδημιολόγοι ήρθαν τα 3.000 κρούσματα όπως παραδέχθηκε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη διασπορά του κοροναϊού σε όλη την επικράτεια.

Η ευρεία διασπορά του ιού επαληθεύεται από τις μετρήσεις και τις αναλύσεις των λυμάτων, με τον κ. Θωμαΐδη να τονίζει ότι η μεγάλη διασπορά ξεκινά από την Αττική και δύο περιοχές στην Κρήτη «αλλά επεκτείνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, Λάρισα, Θεσσαλονίκη».

Στα λύματα της Αττικής το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε, σημειώνοντας αύξηση κατά 105%. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, η αύξηση ιικού φορτίου ξεπερνά το 170%.

«Ήρθε πολύ πιο νωρίς από ότι περιμέναμε το νούμερο 3.000» τόνισε κ. Θωμαΐδης μετά τα 3.109 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη 13/07/2021 ο ΕΟΔΥ θυμίζοντας πως ο ίδιος εκτιμούσε ότι θα φτάναμε σε τέτοιους αριθμούς στις αρχές Αυγούστου.

Εξαδάκτυλος: Δεν θα προλάβουμε να πετύχουμε τείχος ανοσίας με 85%

Στη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι δεν θα πετύχουμε χρονικά να χτίσουμε το τείχος ανοσίας σε ποσοστό 85%, προχώρησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» δήλωσε ότι το 4ο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει και πρόσθεσε ότι από βδομάδα σε βδομάδα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων της τάξεως του 50%.

«Οι προβλέψεις για τους αριθμούς που ακούμε δεν ήταν για αυτή τη χρονική στιγμή, ήταν για αργότερα. Δεν περιμέναμε να δούμε τα 3.000 κρούσματα στις 13 Ιουλίου, αλλά τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Ο χρόνος των 15 ημερών που μεσολαβούσαν για να δούμε τους αριθμούς των κρουσμάτων έχει συντομευθεί, διότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα και γι’ αυτό βλέπουμε και αυτούς τους αριθμούς αυτούς νωρίτερα», είπε.

Εξηγώντας τους λόγους, για τους οποίους καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα περιοριστικό μέτρο. Έχουμε ελάχιστα και αυτά δεν τηρούνται. Έχουμε έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται ταχύτατα και άρα δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τιθασεύσει τους αριθμούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που μπορεί να τιθασεύσει τις επιπτώσεις είναι η δική μας συμπεριφορά, δηλαδή αν εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν το έχουν κάνει από τους άνω των 50 ετών και δεν έχουμε βαριές νοσηλείες, στο τέλος της ημέρας μπορεί αυτά τα μεγάλα νούμερα να συντηρούν την ανοσοποίηση του πληθυσμού χωρίς απώλειες. «Αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 50, εκ των οποίων 1 στους 4 είναι ανεμβολίαστος, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας και θα έχουμε και απώλειες», επισήμανε.

Βασιλακόπουλος: Περιοριστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους

Τους πολίτες που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν θα πλήξουν τα περιοριστικά μέτρα που θα έρθουν αν συνεχιστεί η έξαρση της πανδημίας, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Το lockdown δεν υπάρχει σαν λύση στο τραπέζι στην παρούσα φάση, αλλά οι πολίτες ανησυχούν όσο τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο ένα καθολικό κλείσιμο της χώρας θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία και την ψυχολογία των πολιτών.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι αν έρθουν νέα περιοριστικά μέτρα αυτά θα αφορούν μόνο όσους δεν έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν. «Αν βαρύνει η κατάσταση, η λύση είναι να περιοριστούν δραστικά οι δραστηριότητες των μη εμβολιασμένων. Το καλοκαίρι μπορούν να κάνουν χρήση των μικτών υπαίθριων χώρων. Τον χειμώνα που οι θερμοκρασία πέφτει, τι θα γίνει; Θα τον βάλουν μέσα στο εστιατόριο; Θα μείνει σπίτι του», ήταν τα λόγια του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Δεν γίνεται ανοσία χωρίς εμβολιασμό»

Αναφερόμενος στην πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανέβει ο ρυθμός των εμβολιασμών για να μπορέσουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς μαζικό εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, το τείχος ανοσίας μπορεί να χτιστεί, χωρίς εμβολιασμό, μόνο αν νοσήσουν περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι. Φυσικά κάτι τέτοιο θα είχε κόστος σε πολλές ανθρώπινες ζωές, ενώ δύσκολα θα άντεχε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στη συνέχεια ο καθηγητής υποστήριξε ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί νέα έκρηξη κρουσμάτων. «Η θεωρία ότι μπορούμε να ανοίξουμε με αυστηρά πρωτόκολλα δεν υφίσταται. Με τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που θα επικρατήσει είναι 60% πιο μεταδοτικό, πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί».

Βασιλακόπουλος: Τα εμβόλια δίνουν προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισήμανε ότι τα εμβόλια είναι πλήρως αποτελεσματικά για τουλάχιστον ένα χρόνο, οπότε δεν μπορούμε να λέμε ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να κάνουμε και τρίτη δόση εμβολίου. Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο τρίτης δόσης για ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι. «Δεν υπάρχουν άλλες μαγικές λύσεις εκτός από τον μαζικό και γρήγορο εμβολιασμό», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με συστάσεις γιατρών σε ασθενείς τους που έχουν αλλεργίες να μην κάνουν το εμβόλιο ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι αυτό δείχνει πως οι γιατροί αυτοί δεν είναι καλά ενημερωμένοι, επισημαίνοντας πως δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από αλλεργική αντίδραση στα εμβόλια. Δεν αποτελεί αντένδειξη για να μην κάνουν το εμβόλιο, η αλλεργία που μπορεί να έχει κάποιος σε κάποιο φαγητό, ή φαρμακευτική ουσία, είπε.

Τέλος εκτίμησε ότι αν προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα ως το τέλος του καλοκαιριού θα μπορούμε να έχουμε φτάσει στο 70-75% αν όμως μείνουμε στα σημερινά εμβολιαστικά δεδομένα τότε θα περάσουμε δύσκολο χειμώνα.

Σαρηγιάννης: Eίμαστε στην αρχή του 4ου κύματος

«Παρατηρείται μια αύξηση από τις 28 Ιουνίου και είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος από τότε, εδώ και περίπου δέκα ημέρες και θα συνεχιστεί μέχρι, εκεί που βλέπουμε μια κορύφωση εμείς με τα εργαλεία που έχουμε, γύρω στις 10 με 15 Αυγούστου», ανέφερε αρχικά ο κ. Σαρηγιάννης στην ΕΡΤ3.

Πάντως, εξέφρασε την άποψη πως «μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό αλλά χρειάζεται να εμβολιαστούμε γρήγορα και ομοιόμορφα ηλικιακά, όχι σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε κενά. Στους άνω των 40 και στους άνω των 60 υπάρχει ένα θέμα».

Ερωτηθείς για το τι φταίει, τόνισε ότι «φέτος έχουμε να κάνουμε με τρία στελέχη και όχι με ένα». Όπως περιέγραψε, έχουμε: Την Άλφα (βρετανική) που έχει κατά 31% πιο γρήγορη μεταδοτικότητα από αυτή της Γιουχάν, τη Νιγηριανή μετάλλαξη που είναι σε φάση πλήρους ανάπτυξης και το στέλεχος Δέλτα, που αποτελεί το 10%-15% των συνολικών κρουσμάτων και είναι 100% πιο μεταδοτικό από αυτό της Γιουχάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments