Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 16/07: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 16/07: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Κρούσματα σήμερα 16/07: Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ξεκινήσει και ήδη τα κρούσματα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα.

Τα κρούσματα για σήμερα Παρασκευή 16/07 πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ.  Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη από τα 2.938  κρούσματα που ανακοινώθηκαν, στην Αττική καταγράφονται  1.423 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 179 . Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα το Σάββατο ανήλθαν σε 2.237, ενώ τα κρούσματα στην Αττική ήταν 1.239.

Με την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει και ανακοινώνει νέα μέτρα. Ήδη έχει προχωρήσει σε διαχωρισμό της εστίασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, ενώ έχει απαγορεύσει την εστίαση και την διασκέδαση σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους. Κρούσματα σήμερα 16/07

Παγώνη: Μελετάται η μετάλλαξη Έψιλον

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η κ. Παγώνη, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και σε άλλες μεταλλάξεις- πέρα από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα- τονίζοντας πως «εύχομαι να μην έχουμε καμία άλλη, δεν θα ήθελα να ακούσω ξανά για άλλη μετάλλαξη. Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για μια άλλη μετάλλαξη Έψιλον».

Όπως περιέγραψε για τη μετάλλαξη Έψιλον, έχει ασχοληθεί η Αμερική και η Ελβετία. «Μελετάται η ιστορία αυτή, ελπίζουμε να μην έρθει προς τα εδώ, ελπίζουμε να μην υπάρξει, ελπίζουμε να σταματήσει. Αλλά με το να ελπίζεις, δεν γίνεται τίποτα, πρέπει να αντιμετωπίζεις», προσέθεσε.

«Να είμαστε έτοιμοι, μπορεί να εμφανιστεί μία νέα μετάλλαξη»

Όσο για τη μετάλλαξη Δέλτα, είπε πως «έχει ταξιδέψει εδώ και πολύ καιρό και έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε. Το ιδανικό θα ήταν οι πολίτες αν μπορούν να εμβολιαστούν πρώτα και μετρά να πάνε διακοπές, ή εκεί που θα πάνε να εμβολιαστούν, γιατί για μας είναι πολύ σημαντικό. Από εδώ και πέρα μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας στο 80%, γιατί μπαίνοντας στο φθινόπωρο τα πράγματα αλλάζουν, καθώς δεν μας ευνοεί ούτε και ο καιρός. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί ποιος ξέρει; Μπορεί να εμφανιστεί μία νέα μετάλλαξη».

«Μετά από ενάμιση χρόνο πιστεύω μας έχουν γίνει μαθήματα και πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς, να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη νόσο, γιατί οι μεταλλάξεις της είναι πολύ μεταδοτικές», σημείωσε και όπως τόνισε και η ίδια, οι υγειονομικοί έχουν υποχρέωση από το καθήκον τους να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τους ασθενείς τους.

Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Στην εκτίμηση ότι το 1/3 των ανεμβολίαστων πολιτών θα νοσήσει από κορωνοϊό σ’ αυτό το κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη έκανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Η συγκεκριμένη αναλογία σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 πολίτες οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε, με τα τωρινά δεδομένα ο καθηγητής «βλέπει» 4.500 κρούσματα μέχρι τις 15 Αυγούστου, ενώ όπως είπε εάν ο εμβολιαστικός ρυθμός αυξανόταν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνταν αυστηρά τα κρούσματα θα ήταν περίπου στις 3.000 με 3.500.

«Οι ανεμβολίαστοι να μην ανησυχούν. Θα εμβολιαστούν δια φυσικού, αλλά επώδυνου τρόπου. Θα τους επιλέξει ο ιός. Σε αυτό το κύμα, το 1/3 των ανεμβολίαστων θα νοσήσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Αναφορικά με τις νοσηλείες, υπογράμμισε ότι  έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής η επίδρασή του 4ου κύματος της πανδημίας καθώς υπάρχει αύξηση των νέων εισιτηρίων, τα οποία κυμαίνονται στα 100-120 την ημέρα. «Ο Ευαγγελισμός από τις δύο εισαγωγές την ημέρα έχει πάει στις 20-25 και το νοσοκομείο Σωτηρία ξαναφτιάχνει κλινικές μονάδες Covid», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, σχεδόν το 99% των νέων εισαγωγών αφορούν σε πολίτες που είτε είναι ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι μόνο με την πρώτη δόση, και μικρής ηλικίας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. «Νοσηλεύονται ακόμα και 20αρηδες και 25αρηδες. Από ασθενείς δικούς μου που με παίρνουν τηλέφωνο, δεν είναι κανένας πάνω από 40 ετών», υπογράμμισε.

Καπραβέλος: Χωρίς ανοσία μπορούμε να καταστραφούμε

Ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και τη μετάλλαξη Δέλτα καθώς και στο πώς εξελίσσεται η εμβολιαστική διαδικασία.

«Η πίεση είναι πάρα πολύ μικρή, αυτό που βλέπετε σε όλη την Ελλάδα. Από τις 12 κλίνες ΜΕΘ που έχουμε διαθέσει για covid, η μια είναι καλυμμένη, είναι ο γνωστός μοναχός, εδώ και 12 με 13 ημέρες. Και από τότε δεν έχουμε εισαγωγές στις ΜΕΘ», σχολίασε αρχικά ο κ. Καπραβέλος στην εκπομπή του ΣΚΑΙ.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η υπόλοιπη εφημερία, ήταν τραγική, δηλαδή τα υπόλοιπα νοσήματα. Η αγωνία μας είναι μεγάλη», προσέθεσε αναφέροντας πως «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τις προειδοποιήσεις των ειδικών διότι μια φορά δεν το κάναμε, ξέρετε πέρυσι τον Οκτώβριο, και ο Νοέμβριος μας κατέστρεψε».

Άρα, όπως τόνισε, «από τη στιγμή που τα μοντέλα πρόβλεψης μιλούν για αύξηση κρουσμάτων, και μάλιστα, από μια υπερμεταδοτική μετάλλαξη, είναι κρίσιμο να προσέξουμε».

«Αν δεν αποκτήσουμε ανοσία, θα μας κάνει ζημιά η μετάλλαξη Δέλτα»

Επιπλέον, μίλησε για τις περιπτώσεις πλήρως εμβολιασμένων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό παρόλο που είχαν ήδη αναπτύξει υψηλό τείχος ανοσίας από τα αντισώματα. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα μια νοσηλεύτρια. Όπως είπε, μια νοσηλεύτρια εμβολιάστηκε πλήρως στις διακοπές της με Pfizer και ενώ είχε αναπτύξει υψηλό τείχος ανοσίας, νόσησε, αλλά εμφάνισε ήπια συμπτώματα και δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

«Κανένας εμβολιασμένος δεν νοσηλεύτηκε. Είναι ο καιρός να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί», τόνισε, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας. «Αν η μετάλλαξη Δέλτα μας βρει χωρίς μεγάλο τείχος ανοσίας, θα μας καταστρέψει. Αυτό είναι δεδομένο, μαθηματικό, υγειονομικός κανόνας. Αν δεν αποκτήσουμε φυσική ή τεχνητή ανοσία, θα μας κάνει ζημιά».

Οι πέντε περιοχές – βόμβες της διασποράς

Έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών σχετικά με την ευρεία μετάδοση της πανδημίας, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει στη χώρα. Νωρίτερα από ότι περίμεναν και οι επιδημιολόγοι ήρθαν τα 3.000 κρούσματα όπως παραδέχθηκε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη διασπορά του κοροναϊού σε όλη την επικράτεια.

Η ευρεία διασπορά του ιού επαληθεύεται από τις μετρήσεις και τις αναλύσεις των λυμάτων, με τον κ. Θωμαΐδη να τονίζει ότι η μεγάλη διασπορά ξεκινά από την Αττική και δύο περιοχές στην Κρήτη «αλλά επεκτείνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, Λάρισα, Θεσσαλονίκη».

Στα λύματα της Αττικής το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε, σημειώνοντας αύξηση κατά 105%. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, η αύξηση ιικού φορτίου ξεπερνά το 170%.

«Ήρθε πολύ πιο νωρίς από ότι περιμέναμε το νούμερο 3.000» τόνισε κ. Θωμαΐδης μετά τα 3.109 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη 13/07/2021 ο ΕΟΔΥ θυμίζοντας πως ο ίδιος εκτιμούσε ότι θα φτάναμε σε τέτοιους αριθμούς στις αρχές Αυγούστου.

«Δεν γίνεται ανοσία χωρίς εμβολιασμό»

Αναφερόμενος στην πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανέβει ο ρυθμός των εμβολιασμών για να μπορέσουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς μαζικό εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, το τείχος ανοσίας μπορεί να χτιστεί, χωρίς εμβολιασμό, μόνο αν νοσήσουν περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι. Φυσικά κάτι τέτοιο θα είχε κόστος σε πολλές ανθρώπινες ζωές, ενώ δύσκολα θα άντεχε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στη συνέχεια ο καθηγητής υποστήριξε ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί νέα έκρηξη κρουσμάτων. «Η θεωρία ότι μπορούμε να ανοίξουμε με αυστηρά πρωτόκολλα δεν υφίσταται. Με τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που θα επικρατήσει είναι 60% πιο μεταδοτικό, πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments