Διεθνή

Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα: Η ζωή του ηγέτη που άλλαξε τον κόσμο

Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα: Η ζωή του ηγέτη που άλλαξε τον κόσμο
Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα: Σαν σήμερα στις 18 Ιουλίου του 1918 γεννήθηκε ο Νέλσον Μαντέλα.

Η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα καθιερώθηκε το 2009 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να τιμηθεί η «προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης» που ασπάστηκε στη ζωή του και για τις οποίες αγωνίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιουλίου, ημέρα γενεθλίων του.

Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα: Ποιος ήταν ο Νέλσον Μαντέλα

Στις 18 Ιουλίου του 1918 στο χωριό Μβέζο, της περιοχής Τράνσκεϊ, τότε μέρος της επαρχίας Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, γεννήθηκε ο Νέλσον Μαντέλα. Ο Μαντέλα υπήρξε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (1994-1999). Από το 1998 μέχρι το 1999 διετέλεσε Πρόεδρος του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Ο Μαντέλα επί 67 χρόνια κατάφερε να καθοδηγεί ένα σκλαβωμένο λαό εκατομμυρίων ανθρώπων που λίγοι οπλισμένοι λευκοί δεν τους αναγνώριζαν το πολιτικό τους δικαίωμα να είναι ελεύθεροι και να ψηφίζουν. Να ψηφίζουν την κυβέρνηση τους και τους βουλευτές τους, όπως γίνεται σήμερα στη Νότιο Αφρική, μετά το 1994, που η χώρα απελευθερώθηκε ειρηνικά με την δημοκρατικοποίησή της και τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές, με τη συμμετοχή όλων των πολιτών της.

Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε πάνω από σαράντα χρόνια της ζωής του στη φυλακή. Ακόμη και στη φυλακή δεν ζούσε με τα γνωστά ανθρώπινα δικαιώματα των φυλακισμένων. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το Ρόμπεντ Άϊλαντ, ένα νησί απέναντι από το Κέιπ Τάουν, για να δουν το κελί της φυλακής του Μαντέλα, όπου έγινε το πιο σημαντικό κέντρο που άλλαξε τη μορφή μιας ολόκληρης χώρας, με πληθυσμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αποκλεισμένος σε ένα σιδερένιο κλουβί, μικρότερο του ενός μέτρου, ούτε το σώμα του δεν χωρούσε για να ξαπλώσει. Κι όταν τον έβγαζαν για λίγο έξω, τον έβαζαν να σπάζει πέτρες, του έδιναν μπαγιάτικο φαγητό, οι βάναυσοι λευκοί δεσμοφύλακες-φρουροί του έριχναν μέχρι και τη στάχτη από τα μισοτελειωμένα τους τσιγάρα για να αρρωστήσει και να πεθάνει και για να ησυχάσουν αυτοί που τον έβλεπαν ως τον πιο επικίνδυνο πολιτικό αρχηγό των εκατομμυρίων σκλάβων μαύρων.

Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα: Η αποφυλάκισή του

Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1990 – με απόφαση του προέδρου τον Φρέντερικ Ντε Κλερκ – και ξεκίνησε να αλλάξει τον κόσμο. Οταν αποφυλακίστηκε, ο Μαντέλα δεν επέλεξε τον δρόμο της βίας, όπως το 1961, όταν αυτός και οι σύντροφοί του, αγανακτισμένοι από τη βίαιη καταστολή του ειρηνικού τους αγώνα για ισότητα, ίδρυσαν τη στρατιωτική πτέρυγα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Η απελευθέρωσή του σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλά ειτηνικών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Το 1993 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον τότε πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Το 1994 έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σε εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι.

Κατά την διάρκεια της ζωής του, ο Μαντέλα έλαβε πάνω από 250 μετάλια, βραβεία, τιμητικά πτυχία και ιθαγένεια σε πόλεις προς αναγνώριση των πολιτικών επιτευγμάτων του. Έχοντας υποφέρει από μια παρατεταμένη αναπνευστική λοίμωξη, ο Μαντέλα πέθανε τελικά στις 5 Δεκεμβρίου 2013, σε ηλικία 95 ετών, στο σπίτι του στο Χάουτον, έχοντας την οικογένειά του στο πλευρό του.

Ο πρόεδρος της χώρας Ζούμα κήρυξε δέκα ημέρες εθνικό πένθος. Η σορός του Μαντέλα τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2013 στα κτίρια της Ένωσης στην Πρετόρια και στις 15 Δεκεμβρίου 2013 έγινε η κηδεία του δημοσία δαπάνη στο Κούνου. Περίπου 30 αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο ταξίδεψαν στην Νότια Αφρική για να παρακολουθήσουν την κηδεία, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments