Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 21/7: Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί

Κρούσματα σήμερα 21/7: Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί
Κρούσματα σήμερα 21/7: Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ξεκινήσει και ήδη τα κρούσματα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα.

Τα κρούσματα για σήμερα Τετάρτη 21/07 πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι από τα 3.565 κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 1.607 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 254. Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα χθες Σάββατο 17/07 ανήλθαν σε 2.562, με 1.165 από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική.

Με την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα το κυβερνητικό επιτελείο ανακοίνωσε νέα μέτρα, ενώ ήδη επιβλήθηκε και το πρώτο τοπικό lockdown στην Μύκονο. Ήδη έχει προχωρήσει σε διαχωρισμό της εστίασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, ενώ έχει απαγορεύσει την εστίαση και την διασκέδαση σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους. Κρούσματα σήμερα 21/7

Μπορεί να έχουμε και 4.000 κρούσματα

Στην ερώτηση για το πόσο υπαρκτό είναι το σενάριο για πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ο κ. Θωμαΐδης εξέφρασε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ότι «είναι ένα από τα σενάρια, έχοντας μικρή πιθανότητα. Το πιο πιθανό είναι να μην φτάσουμε στο πενταψήφιο νούμερο, ωστόσο αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε υπό νέες συνθήκες με ένα στέλεχος πολύ μεταδοτικό. Και είναι και αυτό ένα σενάριο που πέφτει στο τραπέζι».

Από την πλευρά της, η κ. Γιαμαρέλλου ανέφερε πως «αν διστάζουμε να εμβολιαστούμε και αν ξεχάσουμε τα μέτρα προφύλαξης και πετάξουμε τις μάσκες όπως έχουν κάνει πολλοί άνθρωποι, τότε ναι, μπορεί και περισσότερα από 10.000».

«Το Δέλτα στέλεχος έχει επικρατήσει πολύ πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε»

Όσο για ιικό φορτίο των λυμάτων, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε πως «η αύξηση ειδικά στην Αττική είναι εντυπωσιακή. Μέσα σε 4 εβδομάδες, η αύξηση ξεκίνησε 25% περίπου και καταλήξαμε την προηγούμενη εβδομάδα, η αύξηση από εβδομάδα σε εβδομάδα να είναι πάνω 220%. Είναι πολύ απότομο και το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό. Το Δέλτα στέλεχος έχει επικρατήσει πολύ πιο νωρίς από όσο περιμέναμε».

«Έτσι, όπως φαίνεται, θα είναι πάνω από 1.500 με 1.800 κρούσματα στην Αττική σύντομα. Στην επικράτεια θα είναι πάνω από 3.000 ανάλογα με τα τεστ που γίνονται. Αυτή τη στιγμή η ιχνηλάτηση πάει πάρα πολύ καλά, σταθερά πάνω από 80.000 τα τεστ που γίνονται. Φυσικά μπορεί να υπάρξουν 4.000 κρούσματα. Έχουμε σημαντική αύξηση στα κρούσματα», προσέθεσε ο καθηγητής.

Δεν θα επιστρέψουμε στην προ πανδημίας ζωή αν δεν εμβολιαστούμε μαζικά και αθρόα

Για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» πως «αυτό θα εξαρτηθεί απόλυτα από το πώς θα συμπεριφερθούμε και τι αποφάσεις θα πάρει η πολιτεία», ξεκαθαρίζοντας ότι το πώς θα είναι η συμπεριφορά μας, έχει δύο συνιστώσες.

«Η μία συνιστώσα είναι το πώς θα εμβολιαστούμε. Η πολιτεία έχει φροντίσει αυτή τη στιγμή να έχουμε υπερεπάρκεια σε όλα τα εμβόλια και μπορούμε να κλείσουμε άμεσα ραντεβού, με οποιοδήποτε εμβόλιο, δεν υπάρχει λοιπόν, κάποια δικαιολογία, έχει ξεκινήσει κι ο εμβολιασμός κατ’ οίκον».

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε όπως πριν την πανδημία αν δεν εμβολιαστούμε αθρόα και μαζικά» Μάλιστα, τόνισε πως μέχρι να εμβολιαστούμε, «έχει σημασία και το πόσο προσέχουμε. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως δεν μπορούμε να ζήσουμε όπως ζούσαμε πριν την πανδημία αν δεν εμβολιαστούμε αθρόα και μαζικά».

Και προσέθεσε το εξής: «Μοναδική λύση ο εμβολιασμός. Ό,τι μέτρο άλλο κι αν προσπαθήσουμε να πάρουμε, δηλαδή μοριακά τεστ, rapid τεστ, μειώνουν απλά το πρόβλημα αλλά δεν μπορεί να αποτελέσουν λύση για την πανδημία διότι αν μπορούσαν να εξασφαλίσουν 100% ότι κάποιος δεν έχει κορωνοϊό, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα πολλούς μήνες πριν».

Παγώνη: Θα έχουμε κι άλλες «Μυκόνους»

Τη Μύκονο θα ακολουθήσουν κι άλλα νησιά απ’ ό,τι φαίνεται δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στη σκιά του lockdown που επιβλήθηκε στο «νησί των ανέμων».

Όπως εξήγησε αρκετά νησιά είναι σήμερα «πορτοκαλί» και «πρέπει να πέφτει το ένα πρόστιμο μετά το άλλο και να κλείνουν τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα». «Ας πούμε ότι μεγάλο ποσοστό των κατοίκων έχει εμβολιαστεί. Αρχίζουν τα πάρτι στις βίλες, έχουν δίκιο οι επιχειρηματίες εκεί έγινε το πρόβλημα με 1000-2000 άτομα στα πάρτι», τόνισε η κυρία Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αναφορικά με το lockdown στη Μύκονο.

«Να πάνε να εμβολιαστούν οι 50+ και οι νέοι, να γίνονται εμβολιασμοί σε πλατείες, μπαρ, έξω από τις εκκλησίες με συνεργεία για εμβολιασμούς» πρότεινε.

«Έχουμε φτάσει στη μετάλλαξη Δέλτα αύριο θα είναι η Έψιλον, είναι πολύ μακριά ακόμα… Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα», σημείωσε ερωτηθείσα για τις εκτιμήσεις για 8.000 και 10.000 κρούσματα το προσεχές διάστημα. «Δεν έχουμε νοσηλείες πολλές στα νοσοκομεία αλλά υπάρχει σταδιακή αύξηση. Οι ΜΕΘ θα αργήσουν πολύ ακόμα» σημείωσε πάντως.

Μέτρα Μυκόνου και σε άλλες περιοχές

Την ώρα που η ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μεγαλώνει, υπάρχει ένας σημαντικός σύμμαχος στο πλευρό των πολιτών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, το εμβόλιο θα μας βοηθήσει να περάσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

«Έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δ καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού», ήταν τα λόγια του. Στη συνέχεια ο καθηγητής μικροβιολογίας ανέφερε ότι με τον μαζικό εμβολιασμό δεν θα περιορίσουμε μόνο την εξάπλωση της Δέλτα, αλλά και την εμφάνιση άλλων μελλοντικών μεταλλάξεων του ιού.

«Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται  ο ιός και θα εξαφανιστεί.  Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ο καθηγητής μίλησε και για το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα Μυκόνου και σε άλλες περιοχές. Ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο. Παράλληλα τόνισε ότι τα τεστ δεν είναι 100% έγκυρα και αυτό έπαιξε τον ρόλο του στην διασπορά του ιού στα νησιά. Το μέλος της επιτροπής των ειδικών επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σαν σενάριο ο διπλασιασμός των κρουσμάτων, αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα».

Οι πέντε περιοχές – βόμβες της διασποράς

Έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών σχετικά με την ευρεία μετάδοση της πανδημίας, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει στη χώρα. Νωρίτερα από ότι περίμεναν και οι επιδημιολόγοι ήρθαν τα 3.000 κρούσματα όπως παραδέχθηκε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη διασπορά του κοροναϊού σε όλη την επικράτεια.

Η ευρεία διασπορά του ιού επαληθεύεται από τις μετρήσεις και τις αναλύσεις των λυμάτων, με τον κ. Θωμαΐδη να τονίζει ότι η μεγάλη διασπορά ξεκινά από την Αττική και δύο περιοχές στην Κρήτη «αλλά επεκτείνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, Λάρισα, Θεσσαλονίκη».

Στα λύματα της Αττικής το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε, σημειώνοντας αύξηση κατά 105%. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, η αύξηση ιικού φορτίου ξεπερνά το 170%.

«Ήρθε πολύ πιο νωρίς από ότι περιμέναμε το νούμερο 3.000» τόνισε κ. Θωμαΐδης μετά τα 3.109 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη 13/07/2021 ο ΕΟΔΥ θυμίζοντας πως ο ίδιος εκτιμούσε ότι θα φτάναμε σε τέτοιους αριθμούς στις αρχές Αυγούστου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments