Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 23/7: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 23/7: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Κρούσματα σήμερα 23/7: Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ξεκινήσει και ήδη τα κρούσματα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα.

Τα κρούσματα για σήμερα Παρασκευή 23/7 πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ.  Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη από τα συνολικά 2.604  κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 1.066 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 243 . Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα χθες Σάββατο 17/07 ανήλθαν σε 2.562, με 1.165 από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική.

Σε νέα μέτρα κατέληξαν οι ειδικοί κατόπιν της συνεδρίασης της Επιτροπής των Ειδικών. Ήδη η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διαχωρισμό της εστίασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, ενώ έχει απαγορεύσει την εστίαση και την διασκέδαση σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους. Κρούσματα σήμερα 23/7

Πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές Covid στα νοσοκομεία μέσα σε μια εβδομάδα

Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά, υποστήριξε ότι την περασμένη εβδομάδα το «Γεννηματάς» είχε πέντε εισαγωγές και σήμερα το πρωί, μετά το τέλος της εφημερίας, είχαν φτάσει τις 25.

Η κ. Παγώνη ανέφερε ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν κυρίως πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα ένα ποσοστό 70 % είναι ανεμβολίαστο, ενώ το 30% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Μega, η γιατρός υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτάζει ηλικίες καθώς υπάρχουν ασθενείς από 27 μέχρι και 90 ετών.

Στη συνέχεια η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ανέφερε ότι θα φτάσουμε στο peak της έξαρσης νωρίτερα από τον Αύγουστο. Παράλληλα τόνισε ότι η κατάσταση αρχίσει να δυσκολεύει και εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να αντέξει. «Αν προχωρήσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τις 300 και 400 εισαγωγές τη μέρα», ήταν τα λόγια της.

«Δεν θα μπούμε σε οριζόντιο Lockdown»

Η κ. Παγώνη μίλησε για το κίνημα τον αντιεμβολιαστών και τόνισε ότι πρέπει να «κερδίσουμε» αυτούς τους ανθρώπους πείθοντας τους για τα θετικά του εμβολιασμού. «Οι προσωπικές απόψεις των ανθρώπων είναι σεβαστές. Αλλά οι προσωπικές απόψεις δεν μπροούν να συγκριθούν με τις επιστημονικές μελέτες. Αυτή είναι η διαφορά. Ίσως ο δικός μας τρόπος δεν ήταν προσιτός σε αυτούς τους ανθρώπους. Με το να κουνάμε το δάχτυλο δεν κερδίζουμε τίποτα. Το να πείθουμε με γεγονότα, με αποδείξεις, είμαστε εμείς οι κερδισμένοι».

Τέλος, η Ματίνα Παγώνη υποστήριξε ότι αν δεν εμβολιαστούμε γυρίζουμε πίσω, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπούμε σε καθεστώς γενικευμένου Lockdown, καθώς θα είναι τραυματικό για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών Lockdown σε περιοχές με επιβαρυμένο φορτίο.

Μαύρη πρόβλεψη για 350 εισαγωγές ημερησίως

Εκτιμήσεις για το ποσοστό κρουσμάτων κορoναϊού αλλά και της κατάστασης που θα υπάρξει στα νοσοκομεία της χώρας, έκανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Δεν απομακρυνόμαστε πολύ από τα δύο βασικά σενάρια που είχαμε προαναφέρει , το καλό σενάριο των 3.500 κρουσμάτων και το δυσμενές σενάριο των 4.500 κρουσμάτων με άδηλη ακόμη την κορύφωση, η οποία πιθανόν να ήταν με 5.000- 6.000 κρούσματα.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως διατηρεί την αισιοδοξία του ότι θα πάμε στο θετικό σενάριο χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται η πιθανότητα να βρεθούμε και στο αρνητικό.

«Είμαι πιο αισιόδοξος αυτή τη φορά ότι μπορεί να πάμε λίγο καλύτερα» είπε.

Όσον αφορά την διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, ο καθηγητής εκτίμησε πως αυτή έχει παίξει βασικό ρόλο στην εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Κρούσματα σήμερα 23/7

Ανησυχία για τις «πορτοκαλί» περιοχές

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας θα υπάρξει υπενθύμιση για ισχυρή σύσταση για την χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναφορικά με τη Μύκονο, φαίνεται να καταγράφεται σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων και τα έκτακτα μέτρα θα αρθούν από την Δευτέρα. Ωστόσο, όπου χρειαστεί μπορεί να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις, ενώ δεν αναμένονται ανακοινώσεις για μέτρα σε άλλο νησί.

Βάσει και των τελευταίων στοιχείων από τις καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, στο επίκεντρο βρίσκονται: Πάρος, Σαντορίνη, Ίος, Ρόδος και Κέρκυρα.

Τζανάκης: Στο τέταρτο κύμα θα μας επισκεφθεί όλους ο κορωνοϊός

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, σε κάποιες περιοχές όπως στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα ανέρχεται στο 95% των νέων μολύνσεων, ενώ σε όλη την χώρα βρίσκεται κατά μέσο όρο πάνω από το 75%.

Ειδικά για την Κρήτη, ο καθηγητής είπε ότι δεν έχουν αυξηθεί οι διασωληνωμένοι, ενώ οι νοσηλείες είναι στο 30-40% της δυναμικότητας. Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι στο τέταρτο κύμα όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό, αλλά υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων.

«Ο ιός θα μας επισκεφθεί όλους αυτή τη φορά, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μηδενός εξαιρουμένου» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι «θα έρθετε σε επαφή αλλά δε θα μολυνθείτε. Αν πάντως, μολυνθείτε, έχετε 100% πιθανότητα υπέρ σας να μην πάθετε κριτικά σοβαρή νόσο, πνευμονία του ιού, νοσηλεία διασωλήνωση ή απώλεια ζωής».

Δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή ότι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται είναι στο 2-5% των ασθενών. «Είναι οι εξής κατηγορίες: ασθενής που παίρνει ανοσιολογικά φάρμακα και υπερήλικες με πολλά υποκείμενα νοσήματα, και στις δυο περιπτώσεις στο ανοσολογικό τους σύστημα δεν είναι απάντα ιδανικά. Έχουμε ευθύνη να τους προστατέψουμε με εμβολιασμούς και μετρά προστασίας».

Παυλάκης: Ίσως δούμε και 10.000 ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης είπε πως ήδη ζούμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού, δίχως ωστόσο να έχουμε δει την κορύφωσή του. Σε εκείνο το σημείο, και αναφερόμενος στην πορεία των κρουσμάτων, ο Γιώργος Παυλάκης είπε πώς δεν είναι απίθανο η Ελλάδα να φτάσει και τα 10.000 ημερήσια κρούσματα.

Ο κ. Παυλάκης, που εμφανίστηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υποστήριξε ότι το τέταρτο κύμα ξεκίνησε από τους νέους και τα παιδιά που βρίσκονταν σε κατασκηνώσεις και πως τώρα έχει κάνει μια κάπως μικρή ανάπαυλα. Κατά τον ίδιο, μια ακριβής αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει όταν ο ιός «πιάσει όλη την κοινωνία», όπως είπε.

«Όταν πολλοί από αυτούς γυρίσουν από τις διακοπές δυστυχώς το στέλεχος που κυκλοφορεί (Δέλτα), αναμένουμε ότι εάν το έχει κάποιος σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια, τότε θα κολλήσουν όλα τα μέλη της, ανεμβολίαστα και εμβολιασμένα» σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο γιατρός, ίσως δούμε την κορύφωση του τέταρτου κύματος νωρίτερα από το Σεπτέμβριο. «Θα εξαρτηθεί από το πόσα κρούσματα θα υπάρξουν τον Αύγουστο» είπε και πρόσθεσε πως εάν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση εναντίον της εξάπλωσης του ιού, όπου αυτή τη στιγμή το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται σχεδόν χωρίς αντίσταση στην κοινωνία, θα υπάρξουν πολλά κρούσματα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη πολύ περισσότερα.

Οι πέντε περιοχές – βόμβες της διασποράς

Έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών σχετικά με την ευρεία μετάδοση της πανδημίας, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει στη χώρα. Νωρίτερα από ότι περίμεναν και οι επιδημιολόγοι ήρθαν τα 3.000 κρούσματα όπως παραδέχθηκε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη διασπορά του κοροναϊού σε όλη την επικράτεια.

Η ευρεία διασπορά του ιού επαληθεύεται από τις μετρήσεις και τις αναλύσεις των λυμάτων, με τον κ. Θωμαΐδη να τονίζει ότι η μεγάλη διασπορά ξεκινά από την Αττική και δύο περιοχές στην Κρήτη «αλλά επεκτείνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, Λάρισα, Θεσσαλονίκη».

Στα λύματα της Αττικής το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε, σημειώνοντας αύξηση κατά 105%. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, η αύξηση ιικού φορτίου ξεπερνά το 170%.

«Ήρθε πολύ πιο νωρίς από ότι περιμέναμε το νούμερο 3.000» τόνισε κ. Θωμαΐδης μετά τα 3.109 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη 13/07/2021 ο ΕΟΔΥ θυμίζοντας πως ο ίδιος εκτιμούσε ότι θα φτάναμε σε τέτοιους αριθμούς στις αρχές Αυγούστου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments