Οικονομία

ΟΑΕΔ επίδομα εργαζόμενης μητέρας: Αυτές είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης

ΟΑΕΔ επίδομα εργαζόμενης μητέρας: Αυτές είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης
ΟΑΕΔ επίδομα εργαζόμενης μητέρας: Ένα από τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, είναι και για την εργαζόμενη μητέρα και ιδιαίτερα το επίδομα παροχής προστασίας μητρότητας.

Ένα από τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, είναι και για την εργαζόμενη μητέρα και ιδιαίτερα το επίδομα παροχής προστασίας μητρότητας.

Ποιες οι προϋποθέσεις

Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει στις εργαζόμενες μητέρες Ειδική Παροχή Προστασίας της Μητρότητας διάρκειας έως 6 μήνες. Ως προϋποθέσεις τίθενται:

  • η ενεργός εργασιακή σχέση εξαρτημένης εργασίας τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας. Πιο συγκεκριμένα, απαιτείται η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) και η απασχόληση με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης α) στον στον ιδιωτικό τομέα, β) με συμβάσεις ή σχέσεις μέσω επιχείρησης προσωρινής απασχόλησης, του άρθρου 115 του ν. 4052/2012 (Α’ 41), και ε) με σύμβαση με την Πολεμική Αεροπορία για απασχόληση στην Αμερικανική Ναυτική Ευκολία Σούδας,
  • η λήψη παροχών μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) ή τον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων
  • Δικαιούχοι είναι και οι τεκμαιρόμενες μητέρες που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενες που υιοθετούν τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών, εφόσον πληρούν τις ως άνω προϋποθέσεις.

Η χορήγηση Ειδικής Άδειας Προστασίας της Μητρότητας διάρκειας έως 6 μήνες χορηγείται από τον εργοδότη μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, ή και της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της με βάση τις προθεσμίες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι ασφαλισμένες μητέρες δύνανται, με αμετάκλητη αίτησή τους, να κάνουν χρήση του συνόλου ή τμήματος της άδειας. Επίσης, δύνανται να τη διακόψουν με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση, το υπόλοιπο της άδειας δεν μεταφέρεται σε άλλη χρονική περίοδο.

Ποια η διαδικασία και πως υποβάλλονται αιτήσεις

Η δικαιούχος μητέρα μπορεί να υποβάλλει αίτηση προς την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ εντός 60 ημερών από τη λήξη της άδειας μητρότητας, τοκετού και λοχείας, ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, εάν έχει χορηγηθεί ή της ετήσιας κανονικής άδειας εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της με βάση τις προθεσμίες.

Πως γίνεται η υποβολή

Η υποβολή της αίτησης γίνεται με δύο τρόπους:

  • μέσω των e-services ΟΑΕΔ
  • μέσω ΚΕΠ από την ίδια τη δικαιούχο ή δι’ αντιπροσώπου

Η παραλαβή της απόφασης γίνεται είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού στις e-services ΟΑΕΔ είτε από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού. Ωστόσο, όσο διαρκούν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω των e-services ΟΑΕΔ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments