Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 29/07: Έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού

Κρούσματα σήμερα 29/07: Έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού
Κρούσματα σήμερα 29/07: Οι ειδικοί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ζητούν την επιτάχυνση των εμβολιασμών, τονίζοντας τα θετικά του.

Τα κρούσματα για σήμερα 29/07 αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες ο ΕΟΔΥ. Την Τετάρτη  από τα συνολικά 2.874 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 993 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 308. Υπενθυμίζουμε πως το Σάββατο τα κρούσματα ανήλθαν σε συνολικά 2.472, με 985 εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική.

Για τα νέα τοπικά lockdown αποφασίζουν οι ειδικοί στην σημερινή τους συνεδρίαση. Ήδη η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διαχωρισμό της εστίασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, ενώ έχει απαγορεύσει την εστίαση και την διασκέδαση σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους.

Κρούσματα σήμερα 29/07

Κορωνοϊός

Στο “κόκκινο” τα νησιά της χώρας – Αποφασίζουν για τοπικά lockdown οι ειδικοί

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, κατά την εβδομάδα 19 Ιουλίου-25 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικότητας (Rt) υπερέβη κατά πολύ το 4% σε τρία νησιά:

Πάρο: 5,51% Μύκονο: 4,27% Τήνο: 4,20% Λίγο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό θετικότητας σε Ρέθυμνο και Θήρα, όπου το Rt αγγίζει το 3,76% και 3,40%, αντίστοιχα. Tην ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα), με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.

Στο μικροσκόπιο η Ιος: Ανοικτό το ενδεχόμενο μίνι lockdown

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται η Ιος, στην οποία παρατηρείται έξαρση του κορωνοϊού. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει», γιατί οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα.

Την Πέμπτη θα μεταβούν στην Ιο περισσότεροι από 30 αστυνομικοί από την Αττική για τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

Κλιμάκιο 15 αστυνομικών από την Αθήνα αναμένεται και στην Πάρο για τον ίδιο λόγο, καθώς και εκείνη βρίσκεται στο «κόκκινο».

Από την άλλη, 180 αστυνομικοί έχουν σπεύσει και στη Μύκονο, η οποία βγήκε από το μίνι lockdown τη Δευτέρα, και, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, γίνεται μια σοβαρή δουλειά, η οποία θα συνεχιστεί.

Γώγος: Και η Τήνος στα «κόκκινα» νησιά μαζί με Ιο και Πάρο

«Εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα» «θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος. Στην Κρήτη είπε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.

Ο καθηγητής τόνισε ότι απαιτείται να ελεγχθεί η κατάσταση σε αυτά τα νησιά για να μην οδηγηθούν σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο. Πρότεινε σε πρώτη φάση να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι.

Σταθεροποίηση στην υπόλοιπη χώρα

Ο καθηγητής εξήγησε ότι με εξαίρεση τα συγκεκριμένα νησιά, στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο παρατηρείται μια αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά στις κλινικές και όχι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτείται για να σχηματιστεί τείχος ανοσίας, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι μεγαλύτερο από 80% εξαιτίας του στελέχους Δέλτα που επικρατεί και αυξάνει τη μεταδοτικότητα.

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς παρότρυνε όλους τους υγειονομικούς αλλά και τους εργαζόμενους σε κλάδους όπως η εκπαίδευση και η εστίαση, να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν γίνει υποχρεωτικό.

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 70% η ανοσία μαζί με νοσήσαντες

«Πάνω από το 70% είναι η ανοσία αυτή τη στιγμή, μαζί με τους νοσήσαντες, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερο ποσοστό και το σημαντικό είναι να πείσουμε να εμβολιαστούν όλους όσοι είναι άνω των 50», δήλωσε σημερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πώς περίπου 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID-19, κάτι που μεταφράζεται σε μία κάλυψη περίπου 65% του ενήλικου πληθυσμού.

Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχουν παρά πολλά ραντεβού ελεύθερα και μπορεί να πάει να εμβολιαστεί οποιοσδήποτε. Ερωτηθείς για την ανησυχία που εκφράζουν γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι οποίες θέλουν να τεκνοποιήσουν, ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν κατηγορηματικός: «Να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει αστερίσκος σε αυτό». Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο επιχειρησιακά για τρίτη δόση εμβολιασμού, αλλά δεν έχει αποφασίσει σχετικά η επιτροπή.

Τα παιδιά και οι μεταλλάξεις -Πόσο ευάλωτα είναι

Πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται με κορωνοϊό κι έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ελάχιστες. Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός των πολιτών σε μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ότι όσο πολλαπλασιάζεται ο ιός, μεταλλάσσεται. «Όσο πιο γρήγορα και πιο ευρέως μεταλλάσσεται δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα, κολλάνε πολύ πιο εύκολα κι είναι πολύ πιθανό να επιλεγούν μεταλλάξεις που να είναι πιο ανθεκτικές και πιο μεταδοτικές», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά δε φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο. Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών σημειώνοντας ότι «θα ήταν χρήσιμο να εμβολιαστούν πριν γυρίσουν στα σχολεία».

Σχετικά με το τέλος της πανδημίας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε ότι το καλοκαίρι του 2022 θα τελειώσουμε με τον ιό «με την έννοια ότι είτε θα έχουμε νοσήσει είτε θα έχουμε εμβολιαστεί και θα είναι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άνοσο».

Πιθανή η τρίτη δόση εμβολίου – Αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών

Την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου έκανε μιλώντας στο Mega η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» Mϊνα Γκάγκα προσθέτοντας ότι «καλό είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών. Την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου έκανε μιλώντας στο Mega η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» Mϊνα Γκάγκα προσθέτοντας ότι «καλό είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών. Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία είπε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση.

«Τις τελευταίες μέρες ζοριζόμαστε με τα κρεβάτια στις κοινές κλίνες. Δεν είναι σαν πέρυσι το φθινόπωρο ή φέτος την άνοιξη, αλλά αρχίζουμε και βλέπουμε περισσότερα κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε η γιατρός, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μόνο ένας εμβολιασμένος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όλοι οι υπόλοιποι που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. «Σημαντικό να είμαστε εμβολιασμένοι, γιατί η πιθανότητα να νοσήσουμε και να μπούμε στο νοσοκομείο είναι ελάχιστη, και βοηθά πολύ να προστατέψουμε τους ανθρώπους που έχουν λίγα προβλήματα» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «βλέπουμε και νέους ανθρώπους στα νοσοκομεία».

Παράλληλα, έκανε λόγο, ότι αρκετοί νέοι, νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ όπως είπε, το 35% όσων νοσούν με κορονωϊό θα έχουν για καιρό κάποια συμπτώματα όπως: άγχος, αυπνία, βήχα, νεφρά, κατάλοιπα στους πνεύμονες.

«Δεν θα μπούμε σε οριζόντιο Lockdown»

Η κ. Παγώνη μίλησε για το κίνημα τον αντιεμβολιαστών και τόνισε ότι πρέπει να «κερδίσουμε» αυτούς τους ανθρώπους πείθοντας τους για τα θετικά του εμβολιασμού. «Οι προσωπικές απόψεις των ανθρώπων είναι σεβαστές. Αλλά οι προσωπικές απόψεις δεν μπροούν να συγκριθούν με τις επιστημονικές μελέτες. Αυτή είναι η διαφορά. Ίσως ο δικός μας τρόπος δεν ήταν προσιτός σε αυτούς τους ανθρώπους. Με το να κουνάμε το δάχτυλο δεν κερδίζουμε τίποτα. Το να πείθουμε με γεγονότα, με αποδείξεις, είμαστε εμείς οι κερδισμένοι».

Τέλος, η Ματίνα Παγώνη υποστήριξε ότι αν δεν εμβολιαστούμε γυρίζουμε πίσω, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπούμε σε καθεστώς γενικευμένου Lockdown, καθώς θα είναι τραυματικό για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών Lockdown σε περιοχές με επιβαρυμένο φορτίο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments