Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 28/07: Σε έξαρση οι πανδημικοί δείκτες

Κρούσματα σήμερα 28/07: Σε έξαρση οι πανδημικοί δείκτες
Κρούσματα σήμερα 28/07: Οι ειδικοί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ζητούν την επιτάχυνση των εμβολιασμών, τονίζοντας τα θετικά του.

Τα κρούσματα για σήμερα 28/07 αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες ο ΕΟΔΥ.  Την Τρίτη από τα συνολικά  3.593 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.332 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 398. Υπενθυμίζουμε πως το Σάββατο τα κρούσματα ανήλθαν σε συνολικά 2.472, με 985 εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική.

Σε νέα μέτρα κατέληξαν οι ειδικοί κατόπιν της συνεδρίασης της Επιτροπής των Ειδικών. Ήδη η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διαχωρισμό της εστίασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, ενώ έχει απαγορεύσει την εστίαση και την διασκέδαση σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους. Κρούσματα σήμερα 28/07

Παπαευαγγέλου: Τέλη Αυγούστου -αρχές Σεπτεμβρίου η απόφαση για 3η δόση εμβολίου

Τέλη Αυγούστου -αρχές Σεπτεμβρίου θα αποφασίσει η επιτροπή ποιοι θα χρειαστεί να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 αυτοί πιθανότατα θα είναι όσοι έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα και έχουν χαμηλή ανοσολογική επάρκεια.

Πάντως η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε για την ανοσία όσοι έχουμε εμβολιαστεί.

Για το ζήτημα των σχολείων η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Δεν θα ήθελα να βλέπω εμβολιασμένα παιδιά να έχουν μπροστά τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς». Πιθανότατα, είπε, ένα rapid και ένα self test την εβδομάδα, όπως και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό.

Θωμαΐδης: Ο κορωνοϊός μεταφέρεται στην επαρχία

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής ανέφερε ότι από την ανάλυση των λυμάτων παρατηρείται μικτή εικόνα στην επικράτεια ως προς τη διασπορά του ιού.

«Υπάρχουν περιοχές, οι οποίες έχουν μια σταθεροποιητική τάση στην αύξηση του ιικού φορτίου, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, που σημαίνει ότι η διασπορά είναι σταθερή στην κοινότητα, αλλά και περιοχές, στις οποίες έχουμε μια σημαντική αύξηση. Μάλιστα, στην Αλεξανδρούπολη και στα Χανιά έχουμε για 2η συνεχή εβδομάδα μεγάλη αύξηση, δηλαδή υπάρχει αυξημένη διασπορά», επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης.

Όπως εξήγησε, η μικτή εικόνα σχετίζεται με τις μετακινήσεις και με τη μη χρήση μάσκας, αλλά και τη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα. «Το στέλεχος Δέλτα μας εκπλήσσει κάθε εβδομάδα για το πόσο γρήγορα μεταδίδεται. Σύμφωνα με έρευνες, μεταδίδεται 70 φορές πιο γρήγορα από το αρχικό στέλεχος. Γι’ αυτό ενώ περιμέναμε να επικρατήσει τον Σεπτέμβριο, ήδη έχει επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας», πρόσθεσε.

Μαγιορκίνης για τρίτη δόση εμβολίου: Είναι μια γενική πρακτική, θα το εξετάσουμε από φθινόπωρο

«Η πίεση στο σύστημα Υγείας αμφιταλαντεύεται», σε αυτή την φάση λόγω των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς όπως είπε το επίπεδο εμβολιασμού κρατάει κάπως την αύξηση στην πίεση στο σύστημα Υγείας.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η σφοδρότητα του κύματος θα εξαρτηθεί από το πως θα περάσει ο ιός στους ανεμβολίαστους. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι για τους εμβολιασμένους 70χρονους αν κολλήσουν κορωνοϊό από τους 100 οι δυο θα χρειαστούν ΜΕΘ. Ωστόσο, έχουν και μεγάλη πιθανότητα να βγουν από την ΜΕΘ.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο για τα παιδιά και να μην τους το προσφέρουμε», ξεκαθαρίζοντας πως και στις μικρές ηλικίες είναι υπαρκτή η πιθανότητα νόσησης.

Τόνισε ακόμα πως δεν είναι γνωστό ακόμα ποιες θα είναι οι συνέπειες μακροχρόνια για ένα παιδί αν νοσήσει. Για το ενδεχόμενο και τρίτης δόσης εμβολίου ο κ. Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι οι ενισχυτικές δόσεις σε ευπαθείς ομάδες είναι μια γενική πρακτική. «Αυτό θα το εξετάσουμε από τον φθινόπωρο», τόνισε.

Τα παιδιά και οι μεταλλάξεις -Πόσο ευάλωτα είναι

Πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται με κορωνοϊό κι έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ελάχιστες. Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός των πολιτών σε μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ότι όσο πολλαπλασιάζεται ο ιός, μεταλλάσσεται. «Όσο πιο γρήγορα και πιο ευρέως μεταλλάσσεται δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα, κολλάνε πολύ πιο εύκολα κι είναι πολύ πιθανό να επιλεγούν μεταλλάξεις που να είναι πιο ανθεκτικές και πιο μεταδοτικές», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά δε φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο. Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών σημειώνοντας ότι «θα ήταν χρήσιμο να εμβολιαστούν πριν γυρίσουν στα σχολεία».

Σχετικά με το τέλος της πανδημίας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε ότι το καλοκαίρι του 2022 θα τελειώσουμε με τον ιό «με την έννοια ότι είτε θα έχουμε νοσήσει είτε θα έχουμε εμβολιαστεί και θα είναι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άνοσο».

Πιθανή η τρίτη δόση εμβολίου – Αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών

Την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου έκανε μιλώντας στο Mega η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» Mϊνα Γκάγκα προσθέτοντας ότι «καλό είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών. Την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου έκανε μιλώντας στο Mega η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» Mϊνα Γκάγκα προσθέτοντας ότι «καλό είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών. Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία είπε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση.

«Τις τελευταίες μέρες ζοριζόμαστε με τα κρεβάτια στις κοινές κλίνες. Δεν είναι σαν πέρυσι το φθινόπωρο ή φέτος την άνοιξη, αλλά αρχίζουμε και βλέπουμε περισσότερα κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε η γιατρός, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μόνο ένας εμβολιασμένος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όλοι οι υπόλοιποι που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. «Σημαντικό να είμαστε εμβολιασμένοι, γιατί η πιθανότητα να νοσήσουμε και να μπούμε στο νοσοκομείο είναι ελάχιστη, και βοηθά πολύ να προστατέψουμε τους ανθρώπους που έχουν λίγα προβλήματα» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «βλέπουμε και νέους ανθρώπους στα νοσοκομεία».

Παράλληλα, έκανε λόγο, ότι αρκετοί νέοι, νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ όπως είπε, το 35% όσων νοσούν με κορονωϊό θα έχουν για καιρό κάποια συμπτώματα όπως: άγχος, αυπνία, βήχα, νεφρά, κατάλοιπα στους πνεύμονες.

«Δεν θα μπούμε σε οριζόντιο Lockdown»

Η κ. Παγώνη μίλησε για το κίνημα τον αντιεμβολιαστών και τόνισε ότι πρέπει να «κερδίσουμε» αυτούς τους ανθρώπους πείθοντας τους για τα θετικά του εμβολιασμού. «Οι προσωπικές απόψεις των ανθρώπων είναι σεβαστές. Αλλά οι προσωπικές απόψεις δεν μπροούν να συγκριθούν με τις επιστημονικές μελέτες. Αυτή είναι η διαφορά. Ίσως ο δικός μας τρόπος δεν ήταν προσιτός σε αυτούς τους ανθρώπους. Με το να κουνάμε το δάχτυλο δεν κερδίζουμε τίποτα. Το να πείθουμε με γεγονότα, με αποδείξεις, είμαστε εμείς οι κερδισμένοι».

Τέλος, η Ματίνα Παγώνη υποστήριξε ότι αν δεν εμβολιαστούμε γυρίζουμε πίσω, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπούμε σε καθεστώς γενικευμένου Lockdown, καθώς θα είναι τραυματικό για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών Lockdown σε περιοχές με επιβαρυμένο φορτίο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments