Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 30/07: Έξαρση κρουσμάτων στα νησιά

Κρούσματα σήμερα 30/07: Έξαρση κρουσμάτων στα νησιά
Κρούσματα σήμερα 30/07: Οι ειδικοί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ζητούν την επιτάχυνση των εμβολιασμών, τονίζοντας τα θετικά του.

Τα κρούσματα για σήμερα 30/07 αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες ο ΕΟΔΥ. Την Πέμπτη από τα συνολικά  2.696 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 905 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 304. Υπενθυμίζουμε πως το Σάββατο τα κρούσματα ανήλθαν σε συνολικά 2.472, με 985 εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική.

Όλο και περισσότερα νησιά βρίσκονται στο “κόκκινο” με τους ειδικούς να προειδοποιούν για επικείμενα τοπικά lockdown. Ακόμη, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διαχωρισμό της εστίασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, ενώ έχει απαγορεύσει την εστίαση και την διασκέδαση σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους. Κρούσματα σήμερα 30/07

Πόσα ραντεβού έχουν κλειστεί μέσα σε λίγες ώρες για τα παιδιά άνω των 12 ετών

Περί τους 230.000 είναι οι νέοι που έχουν λάβει το Freedom Pass ενώ ήδη υπάρχει συμμετοχή 900 ατόμων στον εμβολιασμό ηλικιών άνω των 12 ενημέρωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως επεσήμανε, αν και έχει πολύ λίγες ώρες που άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών, ήδη υπάρχει συμμετοχή 900 ατόμων.

Στους νέους ηλικίας 18-24 υπάρχει μια καλή κινητικότητα, όσον αφορά τα ραντεβού για εμβολιασμό, υποστήριξε παράλληλα ο υφυπουργός κάνοντας ειδικότερα λόγο για ικανοποιητική εικόνα.

Τα 8 νησιά που βρίσκονται ένα βήμα πριν το lockdown

Δύο από τα πλέον δημοφιλή νησιά, η Μύκονος και η Ίος βρίσκονται ένα βήμα πριν από τοπικό lockdown, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, τόσο η Μύκονος, όσο και η Ίος τέθηκαν, από την Επιτροπή Επιδημιολόγων, σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.

Τα έξι νησιά που ακολουθούν κατά πόδας

Ο κ. Χαρδαλιάς, πάντως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη έξι μεγάλα και δημοφιλή νησιά, η επιδημιολογική εικόνα των οποίων προκαλεί έντονη ανησυχία.

Πρόκειται για τα νησιά:

  • Ζάκυνθος
  • Τήνος
  • Λευκάδα
  • Σαντορίνη
  • Πάρος
  • Ρόδος

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε αυτά τα έξι νησιά παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο. Για τον λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς, όπως τόνισε, «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού, ενώ ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί προσοχή και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας και άρα είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε όλοι μας να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα, που αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας απέναντι στην πανδημία».

Τζανάκης: Ανοσία 60%-62% στο τέλος Αυγούστου

Εκτίμησε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχή της κορύφωσης αυτού του κύματος, η οποία θα αρχίσει να έχει σταθεροποιητικούς και αποκλιμακωτικούς ρυθμούς μετά το Δεκαπενταύγουστο, που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο καθηγητής ανέφερε ότι «έστω και η πρώτη δόση προσδίδει μια ανθεκτικότητα στον οργανισμό. Να τρέξουμε να εμβολιαστούμε. Κάποιοι στα νοσοκομεία μετανιώνουν κλαίγοντας που δεν εμβολιάστηκαν». Για την ανοσία ο κ. Τζανάκης είπε πως θα φτάσουμε στο 60-62% στο τέλος Αυγούστου.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, ο καθηγητής είπε ότι δε μπορεί να φανταστεί ανεμβολίαστο να κάνει μάθημα σε παιδιά.

Τέλος, για το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο διευκρίνισε ότι σχεδιάζεται να δίνεται σε όσους έχουν μολυνθεί. Επειδή είναι εισπνεόμενο είναι εύκολο να το παίρνει κανείς οπουδήποτε και όχι μόνο στο νοσοκομείο.  Οι κλινικές δοκιμές, ωστόσο, θα μας δείξουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Είμαστε μακριά ακόμα από το να ξέρουμε τα οφέλη και τις παρενέργειες που μπορεί να έχει.

Τούντας: Εξαιρετικά μεταδοτικός ο κοροναϊός

Ο καθηγητής τόνισε ότι ο ιός βρίσκεται σε έξαρση και μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε και νέους ανθρώπους, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα, κυρίως στις μικρές ηλικίες, στα παιδιά 12-18 ετών. Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι μικρότερος στα παιδιά σε σχέση με τους ηλικιωμένους, αλλά όταν μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών που μπορεί να μολυνθούν, εκεί θα θρηνήσουμε και θύματα.», τόνισε.

Σχετικά με τη χρήση της μάσκας, ο κ. Τούντας είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτική και στους εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός, καθώς μπορούν και εκείνοι να μολυνθούν. Συγκεκριμένα, έχουν τις μισές πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους να μολυνθούν, δηλαδή 1 στους 2.

«Εάν ο εμβολιασμένος μολυνθεί θα μεταδώσει τον ιό με την ίδια ευκολία που θα τον μεταδώσει και ο ανεμβολίαστος.», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής εξήγησε, επίσης, ότι αρκούν μόνο 10 δευτερόλεπτα επαφής με κάποιον μολυσμένο για να κολλήσει κάποιος. «Ο κορωνοϊός μεταδίδεται σαν τον ιό της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς. Είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός.»

Τέλος, όσον αφορά την ανοσία από τον εμβολιασμό, είπε ότι κατά μέσο όρο κρατάει για 8-10 μήνες, μετά τον αρχικό εμβολιασμό. «Πιθανότατα να χρειαστεί μια τρίτη δόση.»

Στο μικροσκόπιο η Ιος: Ανοικτό το ενδεχόμενο μίνι lockdown

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται η Ιος, στην οποία παρατηρείται έξαρση του κορωνοϊού. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει», γιατί οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα.

Την Πέμπτη θα μεταβούν στην Ιο περισσότεροι από 30 αστυνομικοί από την Αττική για τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

Κλιμάκιο 15 αστυνομικών από την Αθήνα αναμένεται και στην Πάρο για τον ίδιο λόγο, καθώς και εκείνη βρίσκεται στο «κόκκινο».

Από την άλλη, 180 αστυνομικοί έχουν σπεύσει και στη Μύκονο, η οποία βγήκε από το μίνι lockdown τη Δευτέρα, και, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, γίνεται μια σοβαρή δουλειά, η οποία θα συνεχιστεί.

Τα παιδιά και οι μεταλλάξεις -Πόσο ευάλωτα είναι

Πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται με κορωνοϊό κι έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ελάχιστες. Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός των πολιτών σε μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ότι όσο πολλαπλασιάζεται ο ιός, μεταλλάσσεται. «Όσο πιο γρήγορα και πιο ευρέως μεταλλάσσεται δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα, κολλάνε πολύ πιο εύκολα κι είναι πολύ πιθανό να επιλεγούν μεταλλάξεις που να είναι πιο ανθεκτικές και πιο μεταδοτικές», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά δε φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο. Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών σημειώνοντας ότι «θα ήταν χρήσιμο να εμβολιαστούν πριν γυρίσουν στα σχολεία».

Σχετικά με το τέλος της πανδημίας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε ότι το καλοκαίρι του 2022 θα τελειώσουμε με τον ιό «με την έννοια ότι είτε θα έχουμε νοσήσει είτε θα έχουμε εμβολιαστεί και θα είναι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άνοσο».

Πιθανή η τρίτη δόση εμβολίου – Αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών

Την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου έκανε μιλώντας στο Mega η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» Mϊνα Γκάγκα προσθέτοντας ότι «καλό είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών. Την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου έκανε μιλώντας στο Mega η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» Mϊνα Γκάγκα προσθέτοντας ότι «καλό είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών. Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία είπε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση.

«Τις τελευταίες μέρες ζοριζόμαστε με τα κρεβάτια στις κοινές κλίνες. Δεν είναι σαν πέρυσι το φθινόπωρο ή φέτος την άνοιξη, αλλά αρχίζουμε και βλέπουμε περισσότερα κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε η γιατρός, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μόνο ένας εμβολιασμένος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όλοι οι υπόλοιποι που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. «Σημαντικό να είμαστε εμβολιασμένοι, γιατί η πιθανότητα να νοσήσουμε και να μπούμε στο νοσοκομείο είναι ελάχιστη, και βοηθά πολύ να προστατέψουμε τους ανθρώπους που έχουν λίγα προβλήματα» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «βλέπουμε και νέους ανθρώπους στα νοσοκομεία».

Παράλληλα, έκανε λόγο, ότι αρκετοί νέοι, νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ όπως είπε, το 35% όσων νοσούν με κορονωϊό θα έχουν για καιρό κάποια συμπτώματα όπως: άγχος, αυπνία, βήχα, νεφρά, κατάλοιπα στους πνεύμονες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments