Διεθνή

Έρευνα covid: Πότε οι νέοι κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση

Έρευνα covid: Πότε οι νέοι κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση
Έρευνα covid: Ποιες κατηγορίες διατρέχουν παραπάνω από τριπλάσιο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση με COVID-19.

Παρότι τα περιστατικά νέων που νοσούν βαριά από covid είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, τα άτομα κάτω των 45 ετών δεν είναι προστατευμένα από τη σοβαρή νόσο. Νέα έρευνα, μάλιστα, προειδοποιεί ότι ορισμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους.

Σύμφωνα με ερευνητές της Mayo Clinic, οι άνθρωποι κάτω των 45 ετών διατρέχουν παραπάνω από τριπλάσιο κίνδυνο για σοβαρή COVID-19 εάν έχουν καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις ή αιματολογικές, νευρολογικές ή ενδοκρινικές διαταραχές.

Παράλληλα, σημαντικό ερώτημα το οποίο οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει σχετικά με τον κορωνοϊό, είναι το αν επηρεάζει τη γονιμότητα των ανδρών.

Έρευνα covid: Οι παράγοντες κινδύνου διαφέρουν ανά ηλικιακή ομάδα

Ένα από τα ευρήματα που προκάλεσαν έκπληξη ήταν ότι σχεδόν κάθε κατηγορία χρόνιων καταστάσεων που εξετάσαμε ήταν ένας παράγοντας κινδύνου για πιο σοβαρή λοίμωξη COVID», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, επιδημιολόγος, Jennifer St. Sauver.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου διέφεραν μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα στο νεαρότερο, σε σύγκριση με τον μεγαλύτερο ηλικιακά πληθυσμό. Έρευνα covid

«Σε γενικές γραμμές, οι νεότεροι ασθενείς τείνουν να εμφανίζουν λιγότερο σοβαρή COVID-19 από τους ηλικιωμένους», δήλωσε η St. Sauver. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αρρωσταίνουν. Υπάρχουν νεαροί άνθρωποι που καταλήγουν στο νοσοκομείο και που πεθαίνουν».

Έρευνα covid: Η διενέργεια της μελέτης

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περίπου 10.000 ασθενείς στις ΗΠΑ, που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2020. Ο καρκίνος ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για σοβαρή COVID-19 μεταξύ των ατόμων κάτω των 45 ετών, αλλά δεν ήταν σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους ηλικιωμένους.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι νεαρότεροι ασθενείς τείνουν να έχουν πιο επιθετικούς καρκίνους και να υποβάλλονται σε πιο εντατικές θεραπείες, κάτι που μπορεί να τους κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις, όπως η COVID-19. Έρευνα covid

Μεταξύ όλων όσων έπασχαν από χρόνιες παθήσεις, εκείνοι με αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις είχαν τον υψηλότερο προσαρμοσμένο κίνδυνο για σοβαρή COVID-19, ένα εύρημα που αιφνιδίασε τους ερευνητές.

«Αυτό ήταν πραγματικά ένα περίεργο εύρημα, γιατί θα δεχόμασταν ότι ίσως άτομα με σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές ή σοβαρές διαταραχές προσωπικότητας ή ψυχιατρικές καταστάσεις να είναι πιο πιθανό να ζουν σε ομαδικές συνθήκες και να εκτίθενται περισσότερο στην COVID. Αλλά αυτό δεν εξηγεί απαραίτητα γιατί είχαν πιο σοβαρή νόσο», σημειώνουν οι ερευνητές, εικάζοντας ότι ενδεχομένως να τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο ορισμένες από τις θεραπείες που λαμβάνουν για τη διαχείριση των παθήσεών τους.

Όπως αναφέρουν, το εύρημα αυτό αποτελεί «καμπανάκι» για την ιατρική κοινότητα, που προειδοποιεί ότι αυτή είναι μια ομάδα ανθρώπων, η οποία φαίνεται να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή COVID και επιτάσσει μια πιο προσεκτική διαχείριση αυτών των περιστατικών.

Η μελέτη κατέδειξε, επίσης, ότι ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες κινδύνευαν περισσότερο από άλλες. Οι Ασιάτες ασθενείς είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19, ακολουθούμενοι από τη μαύρη φυλή και τους ισπανόφωνους. Σύμφωνα με τους  ερευνητές, αυτό οφείλεται σε κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που θέτουν τους συγκεκριμένους πληθυσμούς σε υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό.

Έρευνα covid: Η καλύτερη προστασία το εμβόλιο

Η επικεφαλής ερευνήτρια τονίζει ότι οι εμβολιασμοί είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της COVID-19, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν.

«Το βλέπουμε αυτό σε γενικές γραμμές. Είμαστε απίστευτα τυχεροί που υπάρχουν πολύ λίγες αντενδείξεις για εμβολιασμό και τα εμβόλια φαίνεται να είναι πολύ, πολύ αποτελεσματικά, ακόμη και έναντι της παραλλαγής Delta», τονίζει. «Οπότε, ανεξάρτητα από το ποια είναι τα υποκείμενα προβλήματα υγείας και από την ηλικία, ο εμβολιασμός φαίνεται να είναι ο απόλυτα καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί κανείς από τη σοβαρή COVID».

Ο Δρ Marc Siegel, καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι εάν ένας εμβολιασμένος νοσήσει από COVID-19, η πιθανότητα να νοσηλευτεί είναι περίπου 3%. Ο ίδιος επεσήμανε πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της διοίκησης Μπάιντεν, οι οποίοι αποκαλούν την τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων «επιδημία των μη εμβολιασμένων».

«Ας προστατεύσουμε όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες εμβολιάζοντάς τους ίδιους και όλους τους γύρω τους, γιατί κινδυνεύουν από επιπλοκές της COVID – και οι νεότεροι δεν εξαιρούνται», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments