Οικονομία

Χρέη πανδημίας: Σε 36 ή 72 δόσεις – Ποια η ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ

Χρέη πανδημίας: Σε 36 ή 72 δόσεις – Ποια η ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ
Χρέη πανδημίας: Κατατέθηκε στη βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει τα χρέη της πανδημίας προς στην εφορία με έως 36 ή έως 72 άτοκες δόσεις .

Κατατέθηκε στη βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει τα χρέη της πανδημίας προς στην εφορία με έως 36 ή έως 72 άτοκες δόσεις . Με την ίδια τροπολογία επεκτείνεται μέχρι τον Αύγουστο η έκπτωση φόρου 3% ενώ τακτοποιούνται και οι χαμένες ρυθμίσεις χρεών.

Ειδικότερα θεσπίζεται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 72 μηνιαίων δόσεων, οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα, οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 01.03.2020 έως 31.07.2021, εφόσον πληρούται ένα από τα οριζόμενα, σχετικά με τις επιπτώσεις από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, κριτήρια.

Επιπλέον, στην ανωτέρω ρύθμιση εντάσσονται αντί σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα, οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής, σύμφωνα με τις μνημονευόμενες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) όπως αυτές έχουν κυρωθεί, ανεξαρτήτως των προαναφερόμενων κριτηρίων και ημερομηνίας βεβαίωσής τους.

Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ

Επανακαθορίζονται, ειδικά για το έτος 2021, οι προθεσμίες καταβολής των προβλεπόμενων μηνιαίων δόσεων [έξι (6) ισόποσες] του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022. Διευρύνονται οι εκκλησιαστικοί φορείς που απαλλάσσονται από την καταβολή ΕΝ.Φ.Ι.Α. με χορήγηση απαλλαγής και για τα ακίνητα που ανήκουν στην Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά.

Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών

Ρυθμίζονται τα χρέη από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που δημιουργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021. Στο νέο καθεστώς ρυθμίσεων μπορούν να ενταχθούν τόσο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές είχαν ήδη λάβει παράταση καταβολής έως 31 Δεκεμβρίου 2021, όσο και οφειλές οι οποίες κατέστησαν απαιτητές από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31η Ιουλίου 2021 και αφορούν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ΚΑΔ που θα οριστούν σε σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές σε έως 72 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ. Προγράμματα ρυθμίσεων έως 36 μηνιαίες δόσεις θα είναι άτοκα. Οι ρυθμίσεις από 37-72 δόσεις θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 2,5%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments