Ελλάδα

Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες, καθώς η πυρκαγιά στην περιοχή συνεχίζει ανεξέλεγκτη.

Ακόμη μία νύχτα αγωνίας βίωσαν οι κάτοικοι στην Εύβοια, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη καίγοντας μια τεράστια έκταση πολλών χιλιομέτρων για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση οι φλόγες έχουν φτάσει μέχρι και το χωριό Ελληνικά.

Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν. Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια. Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες

Η μάχη στην Εύβοια θα συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με πολύ μεγάλη ένταση και απ’ όλες τις δυνάμεις.

Όπως ενημέρωσε, κατά τη διάρκεια  της σημερινής ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στην περιοχή επιχείρησαν το βράδυ 475 πυροσβέστες μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Ταυτόχρονα επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως, 8 ελικόπτερα, και 9 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διατέθηκαν από την Σουηδία μαζί με το BERIEV-200. Παράλληλα, όπως διεμήνυσε, οι δυνάμεις του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού παραμένουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προληπτικών εκκενώσεων.

Επίσης, επιχειρούσαν και 110 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού ως πεζοπόρα τμήματα και τις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν με 80 ακόμη στελέχη.

Έφυγαν με σκάφη από το Ψαροπούλι

Στην παραλία των Βασιλικών (Ψαροπούλι) βρέθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής οι πυρόπληκτοι των Βασιλικών, που δοκιμάστηκαν σκληρά από το πύρινο μέτωπο. Οι φλόγες μπήκαν στο χωριό και έκαψαν τις περιουσίες των ανθρώπων, ενώ στο χωριό έχει κοπεί και η ηλεκτροδότηση.

Οι κάτοικοι πήραν ελάχιστα πράγματα και τα ξημερώματα της Κυριακής περίμεναν στη παραλία του χωριού, στο Ψαροπούλι, για να μεταφερθούν με σκάφη στο Πευκί και από εκεί σε δομές άλλων περιοχών (Λουτρά Αιδηψού, Ωρεοί, κ.α). Στο σημείο βρέθηκε και ένα σκάφος του λιμενικού.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Ηλίας Μπουρμάς, «έτοιμη» να φιλοξενήσει τους πυρόπληκτους των Βασιλικών είναι και η Χαλκίδα, αλλά και πόλεις γειτονικών νομών, όπως η Θήβα, η Λιβαδειά και η Λαμία.

Σε επαγρύπνηση για την Αττική

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην Αττική, μετά από πέντε εφιαλτικά εικοσιτετράωρα, μοιάζει βελτιωμένη, ωστόσο οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό, λόγω του τρόμου για νέες αναζωπυρώσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κατάσταση μέσα σε λίγα λεπτά, όπως για παράδειγμα συνέβη την Παρασκευή το απόγευμα.

Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης στην Πάρνηθα αργά το απόγευμα, οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχουν πλέον μόνιμες εστίες σε Βαρυμπόμπη, Μαλακάσα, Άγιο Στέφανο, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Θετικό μήνυμα εξέπεμψε για τα μέτωπα αυτά -που έχουν, όμως, ήδη προκαλέσει βιβλική καταστροφή- και ο υφυπουργός Πολιτικής Προοστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης το βράδυ του Σαββάτου.

Η εικόνα στα μέτωπα

Συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις προκάλεσε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα μια μεγάλη αναζωπύρωση πάνω από τους Θρακομακεδόνες, στη θέση Φλαμπούρι της Πάρνηθας, στην πλαγιά κάτω από το καζίνο, όπου υπάρχουν λωρίδες με δάσος που δεν έχει καεί.

Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε τελικά, με τη συνδρομή και ενός ελικοπτέρου Έρικσον, αλλά επειδή η εστία είναι μέσα σε μια ρεματιά, παραμένει στο σημείο ισχυρή δύναμη για να μην υπάρξει κίνδυνος για νέα αναζωπύρωση.

Στα υπόλοιπα μέτωπα, από το Κρυονέρι και τη Βαρυμπόμπη μέχρι τη Μαλακάσα, τον Άγιο Στέφανο, τις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν μόνιμες εστίες, αλλά γίνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται, τουλάχιστον προς το παρόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments