Ελλάδα

Φωτιά στην Ηλεία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες

Φωτιά στην Ηλεία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες
Φωτιά στην Ηλεία: Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται από τη φωτιά στην Ηλεία και συγκεκριμένα σε περιοχές του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας εξακολουθούν να δίνουν οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ειδικότερα μία από τις αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στην περιοχή, Βασιλάκι, κοντά στα διοικητικά όρια με την Αρκαδία, όπως επίσης και στις περιοχές Λάσδικα και Μηλιές.

Φωτιά στην Ηλεία: Που έγιναν αναζωπυρώσεις σήμερα

Από το απόγευμα, ξεκίνησαν αναζωπυρώσεις σε Λάλα, Λάσδικα, Βασιλάκι (κοντά στα διοικητικά όρια με την Αρκαδία και Μηλιές Ηλείας, εκεί όπου ήχησαν και οι καμπάνες της εκκλησίας, προσκαλώντας τους εναπομείναντες κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή. Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και σε Ράχες και Νεοχώρι Γορτυνίας, ενώ οι φλόγες έφτασαν στον ποταμό Ερύμανθο, στην πλαγιά από την πλευρά της Αρκαδίας, δίπλα από το διυλιστήριο που υδροδοτεί τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Φωτιά στην Ηλεία

Στο μέτωπο επιχειρούν αεροπλάνα Canadair από την Ισπανία, την Κροατία, και ένα ελικόπτερο Erickson, προσπαθώντας από αέρος να περιορίσουν τις φλόγες.

Τρίτη σε καμένες εκτάσεις γης φέτος η Ελλάδα

Η χώρα μας κατατάσσεται τρίτη στη Μεσόγειο -μετά από την Τουρκία και την Ιταλία- σε ό,τι αφορά την καμένη έκταση φέτος (συνολικά 933.680 στρέμματα έως 8 Αυγούστου 2021) και δεύτερη -μετά την Κύπρο- όσον αφορά την αύξηση (+336%) των καμένων εκτάσεων συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002-2020, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Η Ιταλία είναι η «πρωταθλήτρια» φέτος, με περίπου 1,6 εκατομμύρια στρέμματα (αύξηση 314% έναντι του μέσου όρου 2002-2020) και ακολουθεί η Τουρκία με περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα και αύξηση 148%. Μετά την τρίτη Ελλάδα, ακολουθεί η Ισπανία με καμένες εκτάσεις σχεδόν 400.000 στρεμμάτων (μείωση 39%). Φωτιά στην Ηλεία

Η ανάλυση αυτή βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System) για την κατάσταση που επικρατεί στην Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Γενικά, η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει εξαιρετικά άσχημη εικόνα, με σχεδόν όλες τις χώρες να καταγράφουν σημαντική αύξηση στα απόλυτα μεγέθη των καμένων εκτάσεων έως και το απόγευμα της Κυριακής, 8 Αυγούστου.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με το meteo, ότι «δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments