Ελλάδα

Φωτιές: Το πρώτο πυροσβεστικό τανκ στον κόσμο είναι ελληνικό

Φωτιές: Το πρώτο πυροσβεστικό τανκ στον κόσμο είναι ελληνικό
Φωτιές: Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η χώρα μας έφτιαξε και χρησιμοποιεί το πρώτο πυροσβεστικό τανκ στον κόσμο. Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα στοιχεία του «θηρίου».

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως που έχει μετατρέψει άρματα μάχης σε πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσει φωτιές.

Φωτιές: Πρωτοπόρος η χώρα μας στα πυροσβεστικά τανκ

Την ώρα που η μάχη με τις φλόγες κορυφώνεται η Ελλάδα επιστρατεύει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της. Και εκτός από τα συμβατικά μέσα, χάρη στην έμπνευση των τεχνικών του Στρατού ξηράς διαθέτει και ένα υπερόπλο στα χέρια της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Μαζανίτη στο enikos.gr πρόκειται για τα «ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» και «ΔΑΥΙΒ». Τρία τανκς τα οποία φέρουν πυροσβεστικό πύργο και μπορούν να επιχειρήσουν εκεί που όλα τα τροχοφόρα σταματούν.

Η έμπνευση ανήκει στους τεχνικούς του Στρατού Ξηράς, από το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (304 ΠΕΒ) που έχει την έδρα του στον Αγ. Γεώργιο Βελεστίνου Μαγνησίας.

Φωτιές

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ το 2014, οι τεχνικοί του εργοστασίου είχαν την ιδέα μετασκευής ενός τεθωρακισμένου Leopard Α5 σε πυροσβεστικό όχημα, με την χρήση δεξαμενών και συστημάτων από εν αχρηστία πυροσβεστικά οχήματα, με σκοπό την χρήση τους ως πυροσβεστικά οχήματα στα πεδία βολής των αρμάτων.

Έτσι, ως το 2017 είχαν κατασκευαστεί τρία πυροσβεστικά άρματα του τύπου, τα οποία μάλιστα έλαβαν και τις σχετικές πιστοποιήσεις από την πυροσβεστική για να θεωρείται ικανό να αντιμετωπίσει φωτιές.

Η χωρητικότητα της δεξαμενής του κάθε οχήματος είναι 12,5 τόνοι, δηλαδή όσο 2 Canadair CL-415! Το πυροβόλο εκτοξεύσεως που διαθέτει έχει εμβέλεια ρίψης 35 με 40 μέτρα. Το γεγονός ότι έχει ερπύστριες το καθιστά ικανό να συνεχίσει εκεί που κάθε άλλο τροχοφόρο όχημα σταματά, χώρια του γεγονότος ότι δεν επηρεάζεται η κίνησή του από την θερμοκρασία εδάφους, αφού δεν φέρει ελαστικά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments