Πολιτική

Πέτσας: Τέθηκαν προτεραιότητες στη μάχη κατάσβεσης – Χωρίς μέτρα ο απολογισμός των ζημιών θα ήταν μεγαλύτερος

Πέτσας: Τέθηκαν προτεραιότητες στη μάχη κατάσβεσης – Χωρίς μέτρα ο απολογισμός των ζημιών θα ήταν μεγαλύτερος
Πέτσας: Στα σφάλματα της κυβέρνησης στην διαχείριση των πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Στην διαχείριση της πρόσφατης κρίσης από την κυβέρνηση, καθώς και τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κος Στέλιος Πέτσας, προσπαθώντας να εξηγήσει τι πήγε λάθος.

Πέτσας: Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού

Όπως είπε, πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς από 1η έως 8 Αυγούστου είχαμε σχεδόν 600 πυρκαγιές, ενώ τόνισε ότι αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα ο τελικός απολογισμός των ζημιών θα ήταν μεγαλύτερος. «Παρά την προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, είχαμε μια μεγάλη καταστροφή στον φυσικό πλούτο, αλλά ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές στο πεδίο της πυρκαγιάς και δεν είχαμε θέματα μεγάλης καταστροφής σε κατοικίες στην Αττική.

Όταν μιλάμε για ένα περιαστικό δάσος ο τελικός απολογισμός των ζημιών, τον οποίο θα δούμε τις επόμενες ημέρες, δεν είναι αυτός που θα ήταν αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα. Όπως για παράδειγμα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία που δόθηκε πραγματική μάχη, αν δεν είχαν γίνει όλες οι ενέργειες το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την απομάκρυνση κλαδιών, για τη διάνοιξη οδών διαφυγής, για την προστασία της περιμέτρου του οικισμού, δε θα είχε μείνει τίποτα. Μπορεί να φαίνεται σε κάποιους κυνικό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ. Πέτσας

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι αν και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτή την εικόνα, μπροστά σε αυτό το τρομερό φαινόμενο η κυβέρνηση είχε θέσει κάποιους στόχους και προτεραιότητες.

«Την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όσο είναι δυνατόν την προστασία της περιουσίας και φυσικά την προσπάθεια να κατασβεστούν οι πυρκαγιές. Δεν μπορούσαν να συνδυαστούν και τα τρία με απόλυτη επιτυχία και γι’ αυτό το λόγο έπρεπε να τεθούν προτεραιότητες στη μάχη της κατάσβεσης. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για τυχόν αστοχίες», επισήμανε. Πέτσας

Σχετικά με τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με τις ελλείψεις πυροσβεστικών κρουνών, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ακόμα και τα πιο ορεινά χωριά έχουν πρόβλημα λειψυδρίας. «Όχι να σβήσουν πυρκαγιά, νερό δεν έχουν να πιουν οι άνθρωποι. Πρόκειται για μια παθογένεια δεκαετιών, η οποία σχετίζεται με πάρα πολλά ζητήματα. Ευτυχώς πλέον έχουμε πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους ζητήματα που έχουν να κάνουν με υποδομές ύδρευσης, οι οποίες τρέχουν τώρα μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις των δήμων ανέρχονται περίπου στα 1,2 δισ. ευρώ για θέματα ύδρευσης τονίζοντας ότι είμαστε πολύ πίσω σε αυτές τις υποδομές και «κάνουμε αγώνα δρόμου για να τις αντιμετωπίσουμε».

Για τις αντιπυρικές ζώνες

Για τις αντιπυρικές ζώνες, εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι στην Εθνική Οδό, στο ύψος των Αφιδνών είχαμε την μεγαλύτερη αντιπυρική ζώνη, η πυρκαγιά πέρασε στην απέναντι πλευρά. «Αυτό που έχει σημασία είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε έναν πλέον , που είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη μεταφορά των δασαρχείων σε μια κάθετη δομή κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Δασών που αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο και θα θεσπιστεί σήμερα με ΠΝΠ. Αυτό θα δώσει μια μεγαλύτερη ταχύτητα στην αντιμετώπιση, όμως δε θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα που είναι στο όνομα της προστασίας ενός δέντρου να καίγεται το δάσος», επισήμανε. Πέτσας

Επανέλαβε δε ότι στις 3 Αυγούστου είχαμε 10 μέτωπα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και 52 εναέρια μέσα. «Σβήνουμε τα ξημερώματα τη φωτιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη. Το γεγονός ότι από την επόμενη μέρα συνεχίζουν παντού να προστίθενται νέα μέτωπα στην Αττική και να έχουμε καταγγελίες για εμπρηστικούς μηχανισμούς είναι τυχαία ή δεν παίζουν κανέναν ρόλο; Αυτό που έχει σημασία για να πάμε στην επόμενη μέρα είναι ότι από τον Ιανουάριο έχει εκπονηθεί ένα μεγάλο σχέδιο ενίσχυσης της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ύψους 1,76 δισ. ευρώ με εναέρια μέσα, με σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, με αισθητήρες για να ενισχύσουμε την προστασία της χώρας μας», δήλωσε.

Πέτσας: Μέτρα στήριξης

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι είναι ένα γενναίο και εμπροσθοβαρές σχέδιο αποκατάστασης, το οποίο έχει και οικονομικά και θεσμικά πεδία. «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα και να ενοποιήσουμε διαδικασίες που έτρεχαν. Η πιο γρήγορη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων ήταν του υπουργείου Εσωτερικών μέσω της διαδικασίας της κοινωνικής προστασίας, δηλαδή τα 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και μέχρι 6.000 ευρώ για την οικοσκευή», ανέφερε.

Σχετικά με τη στεγαστική συνδρομή

Σχετικά με τη στεγαστική συνδρομή, σχολίασε ότι από τις 18 Αυγούστου οι πληγέντες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με ένα κλικ προκειμένου να πάρουν ένα σημαντικό ποσό προκαταβολής. Όπως εξήγησε, «αν έχει καταστραφεί το σπίτι σου ολοσχερώς, ο ιδιοκτήτης του θα πάρει 20.000 ευρώ που του αναλογούν, οι οποίες ενσωματώνουν και τη δαπάνη για την οικοσκευή έως 6.000 ευρώ και όσο θα προχωρά η πιστοποίηση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών ότι πράγματι καταστράφηκε ολοσχερώς, θα μπορεί να προχωρήσει και στο επόμενο στάδιο που είναι μέχρι τα 150.000 ευρώ, να πάρει το 80% της κρατικής αρωγής και το 20% το άτοκο δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».

Για τις επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι οι αντίστοιχες προβλέψεις γι είναι από 5.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ άμεσα χρήματα και μετά για την αποκατάσταση θα δοθεί μέχρι το 70% του τζίρου, ενώ την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. «Ιδίως δε για τους 900 περίπου ρητινοπαραγωγούς κυρίως στην Εύβοια και στα Γεράνια έχουμε πρόβλεψη προκειμένου να δοθούν έκτακτες ενισχύσεις πέρα των προβλεπομένων», συμπλήρωσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments