Πολιτική

Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: Προσβλητικές κι επικίνδυνες οι συνθήκες έκθεσής τους

Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: Προσβλητικές κι επικίνδυνες οι συνθήκες έκθεσής τους
Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: «Τα Γλυπτά δεν μπορούν να περιμένουν φυλακισμένα την ολοκλήρωση του “masterplan” του Βρετανικού Μουσείου».

Τα επιχειρήματα των Βρετανών για να παραμείνουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο έχουν καταρριφθεί από ετών, δήλωσε το Σάββατο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες στεγάζονται τα αρχαιοελληνικά αυτά αριστουργήματα είναι προσβλητικές και επικίνδυνες.

Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: «Εδώ και 12 χρόνια, η Αθήνα διαθέτει το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η κα Μενδώνη είπε πως «για δεκαετίες, το βασικό επιχείρημα των Βρετανών, για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, ήταν ότι στο Βρετανικό Μουσείο τα συγκεκριμένα αριστουργήματα εκτίθενται σε καταλληλότερες συνθήκες από εκείνες που μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα. Εδώ και 12 χρόνια, η Αθήνα διαθέτει το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, στο οποίο εκτίθενται κατά άριστο τρόπο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναμένοντας την οριστική επανένωσή τους με τα παρανόμως διαρπαγέντα από τον Έλγιν τμήματά τους. Το επιχείρημα των Βρετανών έχει προ πολλού καταρριφθεί». Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου για τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τη μεταχείριση των Γλυπτών στο μουσείο στο Λονδίνο, η κα Μενδώνη πρόσθεσε: «Σήμερα, οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι προσβλητικές και επικίνδυνες. Τα Γλυπτά δεν μπορούν να περιμένουν φυλακισμένα την ολοκλήρωση του “masterplan” του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο δεν πληροί κατ’ ουδένα τρόπο τις ικανές και ασφαλείς συνθήκες έκθεσής τους. Το διαρκές και δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα είναι αδιαπραγμάτευτο και σήμερα απολύτως επίκαιρο».

Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: Διαρροή νερού σε αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου

Σημειώνεται ότι πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Art Newspaper έκανε λόγο για διαρροή νερού σε αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου -μεταξύ των οποίων και των Γλυπτών του Παρθενώνα- μετά τις έντονες βροχοπτώσεις της 25ης Ιουλίου που προκάλεσαν πλημμύρες στο κέντρο του Λονδίνου, γεγονός που έχει καθυστερήσει την επαναλειτουργία εκθεσιακών χώρων ελληνικής τέχνης.

Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα

Την Παρασκευή υπήρξε απάντηση της κας Μενδώνη σε ερώτηση του Art Newspaper Greece, ενώ ακολούθησε δήλωση του Βρετανικού Μουσείου που, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε κλειστές αίθουσες εξαιτίας εργασιών συντήρησης, οι οποίες έχουν καθυστερήσει λόγω πανδημίας, καθώς και σε ένα στρατηγικό masterplan που θα μεταμορφώσουν το Μουσείο στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments