Ελλάδα

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Δύσκολη νύχτα για Βίλια

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Δύσκολη νύχτα για Βίλια
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις πυρκαγιές.

Έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη πυρκαγιών πραγματοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το συντονιστικό κέντρο πυροσβεστικής. Ο υπουργός ανέφερε την κατάσταση που επικρατεί σε Βίλια και Κερατέα.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο υπουργός προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι είναι μια ακόμα δύσκολη μέρα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που χρειάστηκε να διαχειριστούν  45 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο. 

To μέτωπο σε Βίλια και Λαυρεωτική

Στη Λαυρεωτική η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 10.30 το πρωί που λόγω των ανέμων πήρε διαστάσεις. Εστάλησαν τρία μηνύματα εκκένωσης μέσω 112 σε τρεις οικισμούς. Η κατάσταση στη Λαυρεωτική είναι βελτιωμένη, υπάρχουν ενεργές εστίες στην περίμετρο της φωτιάς και γίνεται προσπάθεια να οριοθετηθεί.

Στο άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Βίλια είναι πιο δύσκολη η κατάσταση, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη και γίνεται προσπάθεια να μην κατευθυνθεί η φωτιά στον Άγιο Γεώργιο, αλλά και στο Παλαιοχώρι. Τέλος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

45 πύρινα μέτωπα το τελευταίο 24ωρο

Από τις 7 το απόγευμα της 15ης Αυγούστου έως τις 7 το απόγευμα της 16ης του μηνός σημειώθηκαν 45 φωτιές σε δασικές εκτάσεις. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά:

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα (16.08.2021) το πρωί στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν, 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών (3) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 11 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων (4) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

• Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Επίσης περιοδικά επιχείρησαν 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

• Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από Αυστρία με 40 πυροσβέστες και 13 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Αγωνία για τον  εθνικό δρυμό

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά μαίνεται σε δύο μέτωπα: ένα προς Καμάριζα και Λαύριο και ένα προς Άγιο Κωνσταντίνο και τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να μην επεκταθούν οι φλόγες στο δεύτερο μέτωπο, καθώς υπάρχει έντονη βλάστηση στην περιοχή. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αξιωματικοί εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να οριοθετήσουν το μέτωπο και να το κρατήσουν τη νύχτα, ώστε το πρωί να μπορέσουν να το ελέγξουν με την βοήθεια των εναέριων μέσων που θα πετάξουν ξανά με το πρώτο φως.

Στο σημείο επιχειρούν, 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 40 οχημάτων. Από αέρος παλεύουν 8 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 2 ελικοπτέρων από τη Ρωσία. Πολύτιμη βοήθεια προσφέρουν και οι εθελοντές πυροσβέστες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments