Πολιτική

Δόμνα Μιχαηλίδου: Από σήμερα οι έλεγχοι για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Δόμνα Μιχαηλίδου: Από σήμερα οι έλεγχοι για ανεμβολίαστους εργαζόμενους
Δόμνα Μιχαηλίδου: Ξεκινούν οι αναστολές εργασίας για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

H υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων. Όπως τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, η εφαρμογή του μέτρου για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους ξεκινά από τη Δευτέρα, 16 Αυγούστου, ενώ μέχρι την Πέμπτη, 19 Αυγούστου, θα μπορούν οι εργαζόμενοι που έχουν τα δικαιολογητικά, να καταθέσουν τις ενστάσεις τους.

Η κυρία Μιχαηλίδου είπε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 75% όλων των εργαζομένων σε μονάδες (δημόσιες, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές) είναι εμβολιασμένοι. Αυτό αφήνει ένα 25% των εργαζόμενων ανεμβολίαστο. Στόχος του υπουργείου είναι και αυτό το ποσοστό να μειωθεί. «Υπάρχει μία δυσπιστία από την πλευρά των εργαζομένων», διευκρίνισε η κ. Μιχαηλίδου. Δόμνα Μιχαηλίδου

Δόμνα Μιχαηλίδου: Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν ένσταση

«Πολύ συγκεκριμένες αλλεργίες στο πρώτο εμβόλιο και παθήσεις της καρδιάς. Ο εργαζόμενος πρέπει μέχρι την Πέμπτη να καταθέσει τα χαρτιά της ένστασής του στον υπεύθυνο της δομής ο οποίος θα τα καταθέσει στις επιτροπές που έχουν ήδη συσταθεί», εξήγησε η υφυπουργός, η οποία συμπλήρωσε ότι από τη Δευτέρα, 16 Αυγούστου, ξεκινούν οι αναστολές εργασίας για όσους δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα πρόστιμα

  • Δημόσιος Τομέας

Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

  • Ιδιωτικός Τομέας

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας. Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Το Σάββατο δημοσιεύτηκε νέα απόφαση στην οποία περιγράφεται αναλυτικά ποιοι εργαζόμενοι μπορούν και πώς να εξαιρεθούν από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ δίνεται και περιθώριο τριών εργάσιμων ημερών (έως και 18 Αυγούστου) για την κατάθεση των αιτήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments