Ελλάδα

Χρυσοχοΐδης: Έχει αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στον οικισμό στα Βίλια

Χρυσοχοΐδης: Έχει αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στον οικισμό στα Βίλια
Χρυσοχοΐδης: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα Βίλια Αττικής.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πραγματοποίησε την καθιερωμένη πια ενημέρωση για τις πυρκαγιές. Κυρίως επικεντρώθηκε στη φωτιά που έχει ξεσπάσει στα Βίλια Αττικής. Ακόμη έκανε λόγο και για τα εναέρια μέσα ως προς την λειτουργία τους αυτές τις μέρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός επέμεινε για μια ακόμη ημέρα στην προσπάθεια αεροπλάνων και ελικοπτέρων. «Τα εναέρια μέσα και σήμερα ήταν όλα επιχειρησιακά αξιόμαχα και δυναμικά στην επιχείριση κατάσβεσης» είπε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στα Βίλια

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι σήμερα είχαμε 42 νέες πυρκαγιές ενώ για τα Βίλια τόνισε πως έχει αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στον οικισμό. Την κατάσταση δυσχεραίνει σε πολλά σημεία στην συγκεκριμένη περιοχή η απουσία οδικού δικτύου.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν. Τη μάχη δίνουν 427 πυροσβέστες, 9 πεζοπόρα τμήματα και 149 οχήματα. Ο υπουργός απάντησε και σε αναφορές της αντιπολίτευσης όσον αφορά τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τα εναέρια πέταξαν και σήμερα και «ήταν όλα αξιόμαχα και δυναμικά».

29 εναέρια μέσα στην επιχείρηση κατάσβεσης

Συγκεκριμένα, 29 εναέρια μέσα επιχειρούσαν σήμερα ως το τελευταίο φως της ημέρας, συμπεριλαμβανομένου του Beriev. Ο κ. Χρυσοχοΐδης στάθηκε στο ρωσικό πυροσβεστικό, τονίζοντας πως το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

«Οι κανόνες του κατασκευαστή ακολουθούνται κατά γράμμα και όταν το αεροσκάφος δεν επιχειρεί, αναπληρώνεται από πολύ περισσότερα» είπε και υπενθύμισε το θανατηφόρο δυστύχημα με παρόμοιο αεροσκάφος στην Τουρκία.

Διπλάσιες ώρες πτήσεις για τα εναέρια μέσα

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «στην περσινή αντιπυρική περίοδο, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020, τα εναέρια μέσα επιχείρησαν συνολικά 3.161 ώρες. Φέτος και μέχρι σήμερα έχουν ήδη επιχειρήσει 6.190 δηλαδή διπλάσιες ώρες σε σύγκριση με πέρσι».

Ο υπουργός όμως αναφέρθηκε και στις συλλήψεις εμπρησμό, που «ειδικά τον τελευταίο μήνα είναι πάρα πολλές». Όπως είπε, «όταν κάποιοι δεν συμμορφώνονται τότε ο αγώνας γίνεται άνισος και το κόστος είναι τεράστιο».

42 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Από τις 19:00 (17-08-2021) έως τις 19:00 (18-08-2021) εκδηλώθηκαν 42 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά:

– Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση, στη Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

– Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 19 Ε/Π και 10 Α/Φ (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments