Ελλάδα

Φωτιά στα Βίλια: Μεγάλη αναζωπύρωση απειλεί ξανά τον οικισμό

Φωτιά στα Βίλια: Μεγάλη αναζωπύρωση απειλεί ξανά τον οικισμό
Φωτιά στα Βίλια: Νωρίτερα είχε γίνει ανάσχεση της φωτιάς.

Η φωτιά που μαίνεται στα Βίλια για τρίτη συνεχόμενη μέρα εξακολουθεί να απειλεί το χωριό με τις φλόγες είναι σε μικρή απόσταση. Κι ενώ νωρίτερα όλοι πίστευαν ότι η φωτιά θα μπει μέσα στην πόλη των 4.000 κατοίκων έγινε αμέσως επιχείρηση ανάσχεσης με όλα τα εναέρια μέσα και τις επίγειες δυνάμεις. Η φωτιά ανακόπηκε και δεν έφθασε στον οικισμό. Ωστόσο, λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα άλλαξε η φορά του ανέμου και μια νέα αναζωπύρωση άρχισε να απειλεί πάλι το χωριό. Το πύρινο μέτωπο έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια εκτός οικισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ήδη κάποιοι κάτοικοι έχουν αρχίσει να εγακαταλείπουν στα σπίτια τους, ενώ άλλοι κάτοικοι συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής. Προς το παρόν δεν έχει δοθεί επίσημη ανακοίνωση εκκένωσης των Βιλίων.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου. Όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει “τείχος” για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Φωτιά στα Βίλια: Έγινε ανάσχεση της φωτιάς νωρίτερα

Νωρίτερα πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό. Ωστόσο, δεν έφτασε εκεί και δεν έγινε εκκένωση του οικισμού καθώς όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει “τείχος” για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Αυτήν την ώρα σύμφωνα με την πυροσβεστική φαίνεται πως έχει ανακοπεί η πορεία του μετώπου προς τα Βίλια, όμως είναι πλήρη εξέλιξη και εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνο. Συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, αλλά έχουν ενισχυθεί τα ενάερια μέσα που επιχειρούν στην πυρκαγιά τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200. Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

Όπως δήλωσε πρώην δημοτική σύμβουλος των Βιλίων στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων του Open οι φλόγες έφτασαν 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.

Φωτιά στα Βίλια: Οι δυνάμεις στο σημείο

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Φωτιά στα Βίλια

Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments