Πολιτική

Αφγανιστάν: Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ – Ανησυχία για τις προσφυγικές ροές

Αφγανιστάν: Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ – Ανησυχία για τις προσφυγικές ροές
Αφγανιστάν: Έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι οι πρόσφατες εξελίξεις πιθανώς θα προκαλέσουν ένα τεράστιο κύμα Αφγανών προσφύγων προς την χώρα μας.

Συνεδριάζει σήμερα στις 11 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν: Έντονη ανησυχία στην Αθήνα για τις εξελίξεις στην ασιατική χώρα

Με τους Ταλιμπάν να έχουν ανακαταλάβει την εξουσία στην ασιατική χώρα, στην Αθήνα, επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις, θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο κύμα Αφγανών προσφύγων προς την Τουρκία και από εκεί πιθανότατα στη χώρα μας.

Κι αυτό καθώς, παρά την προσφυγική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η Άγκυρα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να παίξει τον ρόλο αναχώματος. Αφγανιστάν

Η Ελλάδα με επιστολή που έχει στείλει από τις 5 Αυγούστου έχει προειδοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015 και σημείωσε ότι κάτι πρέπει να γίνει για αν αποφευχθεί η μαζική φυγή των Αφγανών πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η Τουρκία ώστε η γειτονική χώρα να μετριάσει τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη. Οι πρώτες εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για περισσότερους από 500.000 Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα.

Αφγανιστάν

Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

Η Ελλάδα στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης θα βρεθεί και πάλι στο μάτι του κυκλώνα προειδοποιούν γεωστρατηγικοί αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να ασκήσει και πάλι πίεση προς την Ευρώπη και να αποκομίσει νέα οφέλη, με την απειλή του μεταναστευτικού.

«Θα επηρεάσει την Ελλάδα και άμεσα και έμμεσα. Άμεσα γιατί αναμένεται ένα νέο προσφυγικό- μεταναστευτικό κύμα το οποίο κατευθύνεται προς την Ευρώπη και θα έρθει στα ανατολικά μας σύνορα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Έμμεσα γιατί δημιουργεί μια εστία αστάθειας σε μια νευραλγική περιοχή», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής ΝΔ και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειo. Αφγανιστάν

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην περιοχή. Λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν οι προσφυγικές πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι πιθανό να αυξηθούν… Οι βασικοί υποστηρικτές των Ταλιμπάν ήταν το Πακιστάν με το οποίο η Τουρκία συνδέεται με ιδιαίτερη στρατηγική σχέση. Στο βαθμό που η Τουρκία έχει περάσει στο αντιδυτικό στρατόπεδο ωφελείται από αυτήν την αποτυχία της Δύσης και δημιουργούνται ευκαιρίες για την Τουρκία του Ερντογάν», πρόσθεσε ο κ. Καιρίδης.

Αφγανιστάν: Συντονισμένη στάση ζητά από την ΕΕ η Αθήνα

Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του Νίκου Δένδια, στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης  για το Αφγανιστάν.

Στην παρέμβαση του ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού. Τόνισε δε ότι θα πρέπει να υπάρξει στενός συντονισμός με άλλες εμπλεκόμενες χώρες, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αφγανιστάν: Αναγκαία η έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τονίζει ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί συμφωνία των χωρών μελών της Ένωσης, με στόχο την έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης.

«Η κρίση στο Αφγανιστάν, και όχι μόνον, δείχνει με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια ότι αυτή είναι η στιγμή, ότι ήρθε η ώρα να συμφωνήσουν, οι χώρες μέλη, στην έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Ταλιμπάν

Απαντώντας σε ερώτηση της La Stampa, αναφέρεται και σε άλλους λόγους που καθιστούν αναγκαία την έγκριση του Συμφώνου και υπογραμμίζει: «Τους περασμένους μήνες διαπιστώσαμε ότι η μεταναστευτική κρίση εργαλειοποιήθηκε και ότι οι πρόσφυγες έτυχαν εγκληματικής εκμετάλλευσης ως υβριδικό όπλο στην Λιθουανία και στην Πολωνία, με ευθύνη του Λουκασένκο, αλλά και στην Ελλάδα, στην Θέουτα και στην Μεσόγειο, με τους διακινητές που έχουν ως προορισμό την Λαμπεντούζα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί αυτές τις υβριδικές επιθέσεις και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να το καταστήσει απόλυτα σαφές, αρχίζοντας από κυρώσεις και οικονομικά προνόμια. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκβιάζει την Ένωση και, ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί να το κάνει χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό, καθίσταται αναγκαία η υπογραφή του Συμφώνου, που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments