Οικονομία

Υπουργείο Οικονομικών: Συνεργασία με τέσσερα πανεπιστήμια για τη δημιουργία Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος

Υπουργείο Οικονομικών: Συνεργασία με τέσσερα πανεπιστήμια για τη δημιουργία Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος
Υπουργείο Οικονομικών: Μνημόνιο συνεργασίας με τέσσερα πανεπιστήμια για τη δημιουργία Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος υπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών.

Μνημόνιο συνεργασίας με τέσσερα πανεπιστήμια για τη δημιουργία Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος υπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών.

Σε εκδήλωση στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την έρευνα και ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η διοίκηση της ΕΑΒ και οι πρυτανικές αρχές των τριών Πανεπιστημίων.

Πως ονομάζεται το πρόγραμμα

Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας» – από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, πολιτικό, στρατηγό, μαθηματικό και μηχανικό που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή –, ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία, και συνολικά στη χώρα, καθώς πλέον θα την εντάξει ως παραγωγό, σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΒ κ. Ιωάννης Κούτρας, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ κ. Δημήτριος Παπακώστας και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου.

Ποιοι συμμετείχαν

Στην εκδήλωση υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΕΑΒ και των τριών Πανεπιστημίων συμμετείχαν:

  • Από την ΕΑΒ, ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Ιωάννης Κούτρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτριος Παπακώστας, ο Αντιπρόεδρος και συντονιστής του προγράμματος «Αρχύτας» κ. Μιχαήλ Κορωναίος, η Διευθύντρια Marketing κα. Νατάσα Αλεξοπούλου και ο Project Manager του προγράμματος «Αρχύτας» κ. Νικόλαος Κόκλας.
  • Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου, και οι υπεύθυνοι για το έργο, Καθηγητής κ. Κύρος Υάκινθος, Δρ. Περικλής Παναγιώτου, κ. Παύλος Καπαρός-Τσάφος.
  • Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης, Καθηγήτρια κα. Μαρία Μιχαλοπούλου και οι υπεύθυνοι για το έργο, Καθηγητής κ. Αντώνιος Γαστεράτος, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπανικολάου, κ. Νικόλαος Ρηγογιάννης.
  • Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Ζήσης Μαμούρης και ο υπεύθυνος για το έργο, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Γεώργιος Σταμούλης.
  • Οι συνεργάτες του Υπουργού Οικονομικών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές κ.κ. Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς, Κωστής Μαγουλάς, και ο Δρ. Χρήστος Χριστοδούλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments