Διεθνή

Αφγανιστάν: Νέα έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Νέα έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Αφγανιστάν: H νέα αυτή έκρηξη σημειώνεται μόλις λίγες ημέρες μετά τις δύο φονικές εκρήξεις που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 200 ανθρώπους.

Νέα έκρηξη έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν μαρτυρίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

H έκρηξη έρχεται λίγες ημέρες μετά τις φονικές δύο εκρήξεις που σκότωσαν σχεδόν 200 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτικών, έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές που επικαλείται το sputnik, η έκρηξη προκλήθηκε από ρουκέτα που κατέστρεψε ένα σπίτι στη κατοικημένη περιοχή.

Επίσης μία πηγή ασφαλείας στην αστυνομία της Καμπούλ είπε ότι ένας πύραυλος έπληξε το 15ο διαμέρισμα της πρωτεύουσας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα ότι μια νέα τρομοκρατική επίθεση θα μπορούσε να συμβεί στην Καμπούλ εντός 24-36 ωρών.

Το  βίντεο εμφανίστηκε προ ολίγου στο διαδίκτυο δείχνει έναν μαύρο καπνό να υψώνεται πάνω από τα κτίρια, τα οποία βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Την ίδια ώρα σε ύψιστο επίπεδο, εξάλλου, παραμένει ο συναγερμός στις υπηρεσίας ασφαλείας των ΗΠΑ, υπό τον φόβο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων από το Ισλαμικό Κράτος στην Καμπούλ, τη στιγμή που πλησιάζει η προθεσμία της 31ης Αυγούστου για ολοκλήρωση και των αμερικανικών επιχειρήσεων απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν και ενώ οι Βρετανοί παραδέχτηκαν ότι δεν κατάφεραν να βγάλουν από τη χώρα όσους ήθελαν.

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το Ισλαμικό Κράτος

Εν τω μεταξύ, εικόνες χάους επικρατούν στο Αφγανιστάν, καθώς οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή με drone κατά ενός σχεδιαστή επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K), μία μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και πάνω από 170 Αφγανοί άμαχοι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, άλλωστε, στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής για τους Αμερικανούς χειρισμούς στο Αφγανιστάν, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 στρατιωτών, είχε δεσμευτεί την Πέμπτη ότι η Ουάσιγκτον θα καταδιώξει τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης και είπε ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια για να πλήξει τους δράστες.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε στην επαρχία Νανγκαχάρ, ανατολικά της Καμπούλ. Δεν διευκρίνισε αν ο στόχος συνδεόταν με την επίθεση στο αεροδρόμιο.

«Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων», ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

«Μπορώ τώρα να επιβεβαιώσω ότι δύο κορυφαίοι στόχοι του ISIS σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε. Γνωρίζουμε ακόμα ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού» ανέφερε, σύμφωνα με το CNN, ο διοικητής Ουίλιαμ Τέιλορ. Αφγανιστάν

Δήλωση Μπάιντεν για την επίθεση κατά του ISIS

«Είπα ότι θα κυνηγήσουμε την ομάδα που είναι υπεύθυνη για την επίθεση στα στρατεύματά μας και τους αθώους πολίτες στην Καμπούλ, και το έχουμε κάνει», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, το βράδυ του Σαββάτου.

Και προειδοποίησε: «Αυτή δεν ήταν η τελευταία επίθεση. Θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε οποιονδήποτε εμπλέκεται σε αυτή την αποτρόπαιη επίθεση και θα τους κάνουμε να πληρώσουν».

Αφγανιστάν: Προειδοποιητικό μήνυμα από την πρεσβεία των ΗΠΑ

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, στον απόηχο της επιδρομής των ΗΠΑ με drone κατά του Ισλαμικού Κράτους, ζήτησε εκ νέου από Αμερικανούς υπηκόους να φύγουν «αμέσως» από την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, σε ένα προειδοποιητικό μήνυμα ασφαλείας, την επομένη της πολύνεκρης επίθεσης.

«Οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πύλη Άμπι, στην Ανατολική Πύλη, στη Βόρεια Πύλη ή Πύλη Νέου Υπουργείου Εσωτερικών, θα πρέπει να φύγουν αμέσως από εκεί» ανέφερε η πρεσβεία στον ιστότοπό της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μια ημέρα πριν την επίθεση της Πέμπτης, είχε εκδοθεί παρόμοια προειδοποίηση: «Λόγω απειλών ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συνεχίζουμε να συμβουλεύουμε τους Αμερικανούς υπηκόους να αποφεύγουν να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από το Αφγανιστάν μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «απτές και αξιόπιστες απειλές».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επεσήμανε πως μια άλλη επίθεση είναι «πιθανή», επικαλούμενη ειδικούς ασφαλείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments