Ελλάδα

Πανδημία ενημέρωση: Ένα παιδί ανά πέντε κρούσματα

Πανδημία ενημέρωση: Ένα παιδί ανά πέντε κρούσματα
Πανδημία ενημέρωση: Όπως κάθε Δευτέρα έτσι και σήμερα οι λοιμωξιολόγοι ενημερώνουν σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την πανδημία και το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Τα κρούσματα σήμερα ανήλθαν στα 2.343 εκ των οποίων 614 εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ στην Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 212 μολύνσεις.

Στην ενημέρωση συμμετέχει η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Θεοδωρίδου: “Αναμένεται η επίσημη έγκριση του ΕΜΑ για τη τρίτη δόση του εμβολίου”

Τον λόγο πήρε στην αρχή η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Σχεδόν 20 μήνες από την έναρξη της επιδημίας και τα σχολεία θα άνοιξουν για δεύτερη χρονιά με τον κορονοϊό. Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης χρονιάς υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Φέτος, έχουμε την παραλλαγή Δέλτα αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου», είπε αρχικά η κα Θεοδωρίδου.

Και συνέχισε: «Ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα. Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που έχουν συμβάλλει στην απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 17 ετών. Συστήνεται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για την θωράκιση του για να πάει πιο προστατευμένο στο σχολείο αλλά και στις εξωσχολικές δραστηριότητες, για τη μείωση της διασποράς αλλά και είναι λόγος για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων».

«Αναμένεται η επίσημη έγκριση του ΕΜΑ για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου», κατέληξε.

“Εύλογη η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων”

Η Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι τα σχολεία ανοίγουν για 2η χρονιά με κορωνοϊό, σημείωσε μάλιστα μία διαπίστωση του ΠΟΥ ότι η «πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης». Η εικόνα των κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών είναι εντυπωσιακή: Τον Μάιο του 2021 ήταν 7,5% των κρουσμάτων ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό έφτασε στο 20% και μάλιστα με κλειστά σχολεία.

Οπότε, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, είναι εύλογη η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων. Στη Σκωτία, όπου τα σχολεία έχουν ανοίξει, τα κρούσμστα στα παιδιά ξεπέρασαν το 30%.

Παρότι στα παιδιά κατά κανόνα είναι ήπια η νόσος, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που οι εθνικές επιτροπές συστήνουν εμβολιασμό αυτών των ηλικιών:

-Για την προστασία του ίδιου του παιδιού -Για να συμμετέχει στις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες -Για μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα -Για μείωση των ευκαιριών νέων μεταλλάξεων

Τα εμβόλια mRNA που συστήνονται για αυτές τις ηλικίες είναι ασφαλή. Τα lockdown έχουν αρνητική επίδραση στην σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Καθοριστικός παράγοντας είναι η συμμετοχή των γονέων, οι οποίοι σιγά σιγά αποδέχονται τον εμβολιασμό των παιδιών. Ίσως μάλιστα ο εμβολιασμός των παιδιών να παρακινήσει τους μεγαλύτερους.

«Άμεσα το κουδούνι χτυπάει για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων -ελπίζουμε και των διαστακτικών» κατέληξε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Δείτε live την ενημέρωση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments