Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα έρθουν τα ειδοποιητήρια – Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα έρθουν τα ειδοποιητήρια – Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί
ΕΝΦΙΑ: Τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου αναμένεται να σταλούν τα "ραβασάκια" του ΕΝΦΙΑ όπου θα αναρτηθούν στο Taxisnet.

Τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου αναμένεται να σταλούν τα “ραβασάκια” του ΕΝΦΙΑ όπου θα αναρτηθούν στο Taxisnet. Θα αφορούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ 2021 ενώ ο φόρος ακινήτων θα πρέπει να πληρωθεί είτε εφάπαξ είτε σε έξι μηνιαίες δόσεις από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Φεβρουάριο του 2022.

Πως θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις παλιές αντικειμενικές αξίες ενώ δεν θα υπάρχουν μεταβολές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων που εφαρμόστηκαν το 2020. Έτσι και για το έτος 2021 θα χορηγηθεί έκπτωση 10%-30% στον κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή των προβλεπόμενων κλιμακίων και συντελεστών.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

Απαλλαγή για τρία χρόνια έχουν οι πυρόπληκτοι από τον ΕΝΦΙΑ και αφορά τα έτη 2021,2022, 2023 σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Απαλλάσσονται αυτοί που αποδεδειγμένα η κατοικία τους έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί λειτουργικές ζημιές που το καθιστούν μη κατοικήσιμο.Οι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας θα απαλλαγούν πλήρως από το φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημίες που τις καθιστούν μη λειτουργικές, απαλλάσσονται από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Οι τρόποι εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ

  • Σε 6 μηνιαίες δόσεις: Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.
  • Πάγια ρύθμιση: Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ οι οποίες όμως είναι έντοκες.
  • Πληρωμή με κάρτα: Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

Με αλλαγές θα εφαρμοστεί ο ΕΝΦΙΑ από το 2022, καθώς εκτός από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών θα υπάρξουν και αλλαγές σε κλιμάκια και συντελεστές υπολογισμού, που αναμένεται να ανακοινωθούν τον Νοέμβριο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments