Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης: Πως θα γίνει το λαϊκό προσκύνημα

Μίκης Θεοδωράκης: Πως θα γίνει το λαϊκό προσκύνημα
Μίκης Θεοδωράκης: Ξεκινά από σήμερα στις 15:00 το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών.

Ο κόσμος που τόσο αγάπησε τον Μίκη Θεοδωράκη θα μπορεί να τον αποχαιρετίσει στην Μητρόπολη Αθηνών. Το θέμα με τον τόπο της ταφής του λύθηκεμε την επιθυμία του να γίνεται πράξη και τον Γαλατά Χανίων να γίνεται η τελευταία του κατοικία. Η κόρη του μεγάλου δημιουργού Μαργαρίτα, που είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την ταφή του πατέρα της στην Κρήτη τελικά συμφώνησε.

Από σήμερα, Δεύτερα 6/9 στις 15:00 θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, στη Μητρόπολη Αθηνών. Την Τετάρτη στις 15.00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποχαιρετισμού και την Πέμπτη η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του στον Γαλατά Χανίων, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.

Μίκης Θεοδωράκης: Στην αγκαλιά των Ελλήνων

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ και σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει αύριο, Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις 3.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα.

Θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι.

Θα ακολουθήσει στις 3.00 το μεσημέρι η τελετή αποχαιρετισμού, στην οποία θα παραστούν τα μέλη της οικογένειάς του, άνθρωποι από το στενό φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον και εκπρόσωποι της Πολιτείας. Κατά την διάρκειά της θα εκφωνηθούν επικήδειοι, που θα θυμίσουν σε όλους την διαδρομή και τα επιτεύγματα του ανθρώπου που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία του 20ού αιώνα.

Όλες τις προηγούμενες μέρες πολλοί ήταν αυτοί που τον τίμησαν αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα σημείωμα στη πόρτα του σπιτιού του στου Φιλοπάππου. Το ίδιο και στα Χανιά, τον τόπο καταγωγής του.

Ένα «χρέος» τιμής, που το νιώθουν έντονα όλοι οι Έλληνες, οι οποίοι επιθυμούν να πουν το τελευταίο αντίο στον δικό τους Μίκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί στη γενέτειρα του πατέρα του στον Γαλατά Χανίων, δίπλα στον αδελφό του Γιάννη. Ο εμβληματικός δημιουργός άλλωστε είχε εκφράσει ουκ ολίγες φορές την επιθυμία να ταφεί στην γενέτειρά του. Γνώρισε ότι υπήρχαν αντιρρήσεις και γι’ αυτό τον λόγο είχε εξασφαλίσει και νομικά την τελευταία του επιθυμία αφήνοντας συνολικά τέσσερις επίσημες επιστολές για το θέμα.

Γιώργος Θεοδωράκης: Ο πατέρας μας δεν μας ανήκει

Το πρωί της Κυριακής ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος πήρε ξεκάθαρη θέση για τον τόπο της ταφής του πατέρα του. Θα τον αποχαιρετήσουμε όπως πρέπει ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook και θα σεβαστούν την επιθυμία του.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του Γιώργου Θεοδωράκη:

«Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δεν μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος γι αυτό. Μέσα από το έργο του, το ταλέντο του, με την αδιάκοπη εργασία του, να γίνει ο Μίκης όλων. Του κόσμου και του χρόνου. Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια. Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά Δεν πρόκειται να παραστώ.

Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά. Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ. Σας Ευχαριστούμε για την Αγάπη σας. Είμαστε όλοι ευγνώμονες. Γι’αυτό, σας παρακαλώ, να δεχτείτε την συγγνώμη μας, την βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ, κι όλοι μας να σωπάσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατέρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments