Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης: Σε λαϊκό προσκύνημα από τη Δευτέρα η σορός του

Μίκης Θεοδωράκης: Σε λαϊκό προσκύνημα από τη Δευτέρα η σορός του
Ο Μίκης Θεοδωράκης των αγώνων και της δημιουργίας πέρασε την αιωνιότητα… Με τις μουσικές του ταξίδεψε τους πολίτες όλου του κόσμου και από αύριο Δευτέρα (06.09.2021) και για τρεις μέρες η σορός του τεράστιου μουσικοσυνθέτη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Ο κόσμος που τόσο αγάπησε τον Μίκη Θεοδωράκη θα μπορεί να τον αποχαιρετίσει στην Μητρόπολη Αθηνών.

Το θέμα με τον τόπο της ταφής του λύθηκε με την επιθυμία του να γίνεται πράξη και τον Γαλατά Χανίων να γίνεται η τελευταία του κατοικία. Η κόρη του μεγάλου δημιουργού Μαργαρίτα, που είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την ταφή του πατέρα της στην Κρήτη τελικά συμφώνησε.

Κανονικά η συζήτηση για την ταφή στο Πρωτοδικείο

Η συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το δικαστήριο θα διεξαχθεί κανονικά, καθώς δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση -μέχρι στιγμής- από την οικογένεια για την αποδοχή της τελευταίας επιθυμίας του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Παράλληλα, σε περίπτωση που εξακολουθούσε να υπάρχει διαφωνία για τον τόπο και τον τρόπο ταφής, είναι ξεκάθαρο πως η επιθυμία του εκλιπόντος είναι ανωτέρα όλων και γίνεται σεβαστή ακόμα και με παρέμβαση εισαγγελέα.

Η σορός του μάλιστα θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μια μέρα νωρίτερα δηλαδή από αύριο, Δευτέρα, και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πηγές του ΚΚΕ: «Σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 15.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα. Θα συνεχιστεί επίσης την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι.

Θα ακολουθήσει στις 3.00 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί στη γενέτειρα του πατέρα του στον Γαλατά Χανίων, δίπλα στον αδελφό του Γιάννη. Ο εμβληματικός δημιουργός άλλωστε είχε εκφράσει ουκ ολίγες φορές την επιθυμία να ταφεί στην γενέτειρά του. Γνώρισε ότι υπήρχαν αντιρρήσεις και γι’ αυτό τον λόγο είχε εξασφαλίσει και νομικά την τελευταία του επιθυμία αφήνοντας συνολικά τέσσερις επίσημες επιστολές για το θέμα.

Γιώργος Θεοδωράκης: Ο πατέρας μας δεν μας ανήκει

Το πρωί της Κυριακής ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος πήρε ξεκάθαρη θέση για τον τόπο της ταφής του πατέρα του. Θα τον αποχαιρετήσουμε όπως πρέπει ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook και θα σεβαστούν την επιθυμία του.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του Γιώργου Θεοδωράκη:

«Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δεν μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος γι αυτό. Μέσα από το έργο του, το ταλέντο του, με την αδιάκοπη εργασία του, να γίνει ο Μίκης όλων. Του κόσμου και του χρόνου. Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια. Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά. Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ. Σας Ευχαριστούμε για την Αγάπη σας. Είμαστε όλοι ευγνώμονες. Γι’αυτό, σας παρακαλώ, να δεχτείτε την συγγνώμη μας, την βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ, κι όλοι μας να σωπάσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατέρα»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments