Ελλάδα

Ειδικοί Covid 19: Σε έξαρση τα κρούσματα στα παιδιά

Ειδικοί Covid 19: Σε έξαρση τα κρούσματα στα παιδιά
Ειδικοί Covid 19: Ένας ένας όλοι οι ιατροί προειδοποιούν πως έρχεται δύσκολος χειμώνας, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ανεμβολίαστους.

Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει στην Ελλάδα, που τέσσερις περιοχές της χώρας βρίσκονται σε μίνι lockdown, το τείχος ανοσίας βρίσκεται πολύ μακριά λόγω της μείωσης των εμβολιασμών. Την Παρασκευή από τα συνολικά 2.255 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 431 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 337. Το Σάββατο 11/09, τα συνολικά κρούσματα ανήλθαν σε 2.197, με 433 εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική και 318 στη Θεσσαλονίκη.

Αυτήν την στιγμή, οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά. Ο λόγος είναι ότι έχει υπάρξει μεγάλη αύξηση στα κρούσματα στις παιδικές ηλικίες, με πολλές προβλέψεις να κάνουν λόγο ότι τα κρούσματα στις ηλικίες αυτές θα φτάνουν στα 5.000 μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Προς μίνι lockdown Αργολίδα και Ευρυτανία

Παγώνη: Η μετάλλαξη είναι επιθετική στα παιδιά και στους νέους

Για την πορεία της πανδημίας αλλά και την εμβολιαστική διαδικασία στην χώρα μας επ αφορμής της συζήτησης για την τρίτη δόση μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Παρασκευής, «εννοείται θα κάνουμε τρίτη δόση. Το έχουμε πει εδώ και καιρό. Περιμένουμε την Επιτροπή των Εμβολίων, που αργούν στις εισηγήσεις τους». Όπως δε σημείωσε, μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει το θέμα.

Σύμφωνα με την ίδια, μετά τους ανοσοκατασταλμένους και τους υγειονομικούς, προτεραιότητα για την τρίτη δόση θα έχουν «όσοι εμβολιάστηκαν Ιανουάριο και Φεβρουάριο», ενώ εκτίμησε ότι η τρίτη δόση θα γίνεται μετά τους 6-8 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

«Επιθετική μετάλλαξη στα παιδιά και στους νέους η Δέλτα. Από τις δυσκολότερες μεταλλάξεις που έχουμε. Δεν το περιμέναμε κι εμείς» τόνισε η γιατρός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών.

«Στο Λος Άντζελες έκαναν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στα παιδιά στα σχολεία γιατί ήταν πολλά τα κρούσματα. Και ένα μεγάλο ποσοστό μπήκε σε ΜΕΘ. Και δεν θα ήθελε κανείς μας, με τίποτα, να δει παιδάκια διασωληνωμένα» ανέφερε, κάνοντας έκκληση στους παιδιάτρους να ενημερώσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Έκτακτο σχέδιο με 200 επιπλέον κρεβάτια στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει και ένα έκτακτο σχέδιο για τα παιδιά.

Μπροστά στον κίνδυνο να αυξηθούν τα κρούσματα και οι νοσηλείες, ενισχύονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με επιπλέον 200 κλίνες, ώστε ακόμη κι αν υπάρξει έξαρση να είναι δυνατή η άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών.

Σύψας: Το καλοκαίρι του 2022 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, μίλησε σήμερα για την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, εκφράζοντας προσδοκίες ότι το καλοκαίρι του 2022 θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα όπως παλιά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέσα από την μονάδα Covid του «Λαϊκού», τόνισε ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού και όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα».

Ο ίδιος ανέφερε πως οι γονείς «θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την Covid», υπενθυμίζοντας τη long-Covid που φέρνει «τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα, όπως πνεύμονες, καρδιά».

Ο κ. Σύψας ρωτήθηκε και πότε θα τελειώσει η πανδημία. Όπως εκτίμησε, το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.

Πότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε τις μάσκες

«Φοβόμαστε όσο δεν φαντάζεστε» τόνισε χαρακτηριστικά αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ επεσήμανε πως τα αποτελέσματα του ανοίγματος θα τα δούμε σε 20 περίπου ημέρες. «Μπορεί να δούμε και παιδιά στις ΜΕΘ», ανέφερε.

Παράλληλα, η κα Παγώνη προέταξε την ανάγκη να τοποθετηθούν συνεργεία εμβολιασμού στα σχολεία και τόνισε πως «ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα» αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, τα οποία έχουν εμβολιαστεί κατά 21% στην ηλικιακή ομάδα 15-17, ενώ για τις ηλικίες 12-15 έχει εμβολιαστεί το 13%. «Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι παιδίατροι», πρόσθεσε.

Σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας, η κα Παγώνη έκανε λόγο για ένα δύσκολο τρίμηνο μέχρι το τέλος τους έτους, ενώ αποκάλυψε πως θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και την άνοιξη του 2022.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, η παραλλαγή Δ άλλαξε τα δεδομένα και συνδυασμό με τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και την απόσταση που υπάρχει από το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, δεν θα μας επιτραπεί να χαλαρώσουμε σύντομα: «Ο ιός μας νίκησε τον Αύγουστο λόγω της μετάλλαξης Δ», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments