Οικονομία

Ενέργεια: Τι λένε οι οικονομολόγοι για την εκτίναξη των τιμών

Ενέργεια: Τι λένε οι οικονομολόγοι για την εκτίναξη των τιμών
Ενέργεια: Οι οικονομολόγοι στους Financial Times προειδοποιούν πως η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι οικονομολόγοι στους Financial Times προειδοποιούν πως η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έχουν τριπλασιαστεί φέτος όπως δήλωσε και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φυσικού αερίου. «Προετοιμαστείτε για αύξηση του πληθωρισμού στο φυσικό αέριο της ευρωζώνης», δήλωσε ο Κλάους Βίστεσεν του Pantheon Macroeconomics.

Έρχονται και νέα υψηλά επίπεδα;

Ο Αλεξέι Μίλερ της Gazprom, ανέφερε ότι τα χαμηλά αποθέματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε νέα υψηλά επίπεδα μέχρι το χειμώνα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Επιπλέον, η τιμή των αδειών άνθρακα, μια κεντρική αρχή στην ΕΕ που σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές, έχει σχεδόν διπλασιαστεί φέτος. Αυτό «υποδηλώνει ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα είναι υψηλότεροι στο μέλλον», δήλωσε η Τζέσικα Χιντς της Capital Economics.

Ο άμεσος πληθωριστικός αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας είναι κάθε άλλο παρά αδιαμφισβήτητος. Η οικονομολόγος της Barclays, Σίλβια Αρντάνι, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τον αρχικό πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 4,3 % τον Νοέμβριο.

Το αν αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερο βασικό πληθωρισμό – ένα μέτρο που εξαλείφει τις ασταθείς τιμές ενέργειας και τροφίμων και το οποίο η ΕΚΤ παρακολουθεί όταν σχεδιάζει να αλλάξει τη νομισματική πολιτική – είναι ένα άλλο θέμα. «Ο υψηλότερος πληθωρισμός ενέργειας από μόνος του δεν θα ωθήσει την ΕΚΤ», δήλωσε ο Βίστεσεν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments