Κόσμος

Οκτάι: Η Ελλάδα τηρεί επιθετική στάση κάτω από τη μύτη μας

Οκτάι: Η Ελλάδα τηρεί επιθετική στάση κάτω από τη μύτη μας
Οκτάι: Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε τις προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική προς την χώρα μας. Αναλυτικά οι δηλώσεις του.
Οκτάι: Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε τις προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική προς την χώρα μας. Αναλυτικά οι δηλώσεις του.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι εξαπέλυσε νέες προκλήσεις κατά της ελληνικής πλευράς, σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια διάσκεψης Τύπου στην Άγκυρα μετά από τη συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους  Ερσάν Σανέρ.

«Η Ελλάδα τηρεί επιθετική στάση κάτω από τη μύτη μας», σημείωσε ο κος Οκτάι, επαναφέροντας πάλι τα περί Γαλάζιας Πατρίδας που η Τουρκία θα υποστηρίξει μέχρι τέλους.

Κατά τη διάσκεψη Τύπου στην Άγκυρα μετά από τη συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους  Ερσάν Σανέρ, ο κος Οκτάι υποστήριξε επίσης, ότι «η πρωτοβουλία για το Βαρώσι» θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. «Δεν εποφθαλμιούμε τη γη κανενός και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να προσβληθούν τα δικαιώματά μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του τ/κ λαού και τα δικαιώματά μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην πραγματοποίηση της περιφερειακής διάσκεψης, Θα συνεχίσουμε με συνεργασία», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι η αντίληψη που προσπαθεί να περιορίσει τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας μόνο στα χωρικά ύδατα δεν μπορεί παρά να αντικατοπτρίζει την άγνοια ή την προδοσία.

Οκτάι: «Θα υπερασπιστούμε την Γαλάζια Πατρίδα μέχρι τέλους»

«Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας περιλαμβάνει τη βούληση μας να εκμεταλλευτούμε τα δηλωμένα ή τα διεθνή δικαιώματα της Τουρκίας, από ζωντανούς και μη ζωντανούς πόρους στις θάλασσες. Αν το CHP θέλει να δει ποιος ακολουθεί μια επεκτατική, μαξιμαλιστική πολιτική, δεν θα δει την Τουρκία αλλά την Ελλάδα που από απόσταση 600 χιλιομέτρων από τα δικά της εδάφη έρχεται και επιδεικνύει επιθετική στάση ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Όπως κάνουμε σε κάθε σπιθαμή   των εδαφών μας υποστηρίζοντας  την εθνική στάση του Προέδρου μας, έτσι θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους κάθε σημείο της Γαλάζιας Πατρίδας και δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματά μας», είπε ο Οκτάι, σύμφωνα με τον Σκάι.

Πάντως, αντίθετη στάση,  φαίνεται να έχει η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία στηλιτεύει την θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Ουνάλ Τσεβίκοζ, η θεωρία αυτή «είναι επιθετική, επεκτατική και εκτείνεται πέρα από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.»

«Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας είναι μια ρητορική που βοήθησε την κυβέρνηση του AKP να στρατιωτικοποιήσει και να κάνει πιο επιθετική την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Είναι μια έννοια που επεκτείνεται πιο πέρα από τα υπαρκτά κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και προβλέπει την επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μεγαλύτερη έκταση. Όταν την περιοχή που ονομάζεται Γαλάζια Πατρίδα, που φτάνει μέχρι και τα 200 μίλια απόσταση, την δείτε ως περιοχή κυριαρχίας σας, τότε δημιουργείτε την εντύπωση της επιθετικής και επεκτατικής χώρας», είπε χαρακτηριστικά. Οκτάι

Οκτάι: «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες»

Την ίδια ώρα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, κάνοντας το «άσπρο μαύρο» κατηγορεί για ακόμα μια φορά την Ελλάδα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και επαναλαμβάνει τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι  «η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με πρόσχημα τις ερευνητικές  δραστηριότητες. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στις τελευταίες προκλητικές προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας. Η αντί-NAVTEX που εκδόθηκε δηλώνει ότι μέρος των δραστηριοτήτων αυτών είναι στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός με τις τουρκικές Αρχές, είναι εναντίον αυτής της παράνομης, προκλητικής και επεκτατικής πρωτοβουλίας της Ελλάδας, η οποία δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, χωρίς να έχει προηγηθεί συντονισμός με την Τουρκία, σύμφωνα με τους κανονισμούς». Οκτάι

Σύμφωνα με τα tourkikanea, οι τουρκικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι η Ελλάδα «αυτού του είδους τις προσπάθειες επιχειρεί να τις πραγματοποιήσει κρυβόμενη πίσω από την ΕΕ, ενώ επιχειρεί να καταστήσει την ΕΕ, όργανο στις δικές τις παράνομες, επιθετικές επεκτατικές και προκλητικές ενέργειες. Είναι επίσης σαφές ότι αυτές οι μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας, είναι μέρος των προσπαθειών της να μετατρέψει τα προβλήματα της με τη χώρα μας, σε προβλήματα Τουρκίας – ΕΕ.  Μάλιστα η Ελλάδα χωρίς να αρκείται σε αυτό, παραβλέπει τις δικές της παράνομες, επιθετικές και επεκτατικές ενέργειες που παραβιάζουν ακόμη και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, όπως διακρίνεται σαφώς με τις άδικες και παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νήσων, ενώ απευθύνει αβάσιμες κατηγορίες και ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας».

«Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής»

Στο μεταξύ, για τα τελευταία περιστατικά της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οκτάι

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κος Δένδιας εστίασε στην απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως τόνισε, το ερευνητικό σκάφος με σημαία Μάλτας βρισκόταν μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.

Ο κος Δένδιας επεσήμανε ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα της «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία.

Όπως σχολίασε, πρόκειται για μια εικόνα που δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments