Ελλάδα

Απόκτηση ιθαγένειας: Αυτές είναι οι αλλαγές στις εξετάσεις

Απόκτηση ιθαγένειας: Αυτές είναι οι αλλαγές στις εξετάσεις
Απόκτηση ιθαγένειας: Οι ειδικές αυτές εξετάσεις του υπουργείου Εσωτερικών θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά με το νέο σύστημα στις αρχές Οκτωβρίου.

Αλλαγές στις εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας αναμένεται να εισάγει το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι εξετάσεις του περασμένου Μαΐου, που για πρώτη φορά εισήγαγαν έναν διαφορετικό, πιο αντικειμενικό και διαφανή τρόπο πολιτογράφησης, αποτέλεσαν ουσιαστικά πιλότο για τους υπεύθυνους της ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας και του υπουργείου.

«Είδαμε τα κενά και τις καθυστερήσεις στη διαδικασία και ερχόμαστε τώρα, γνωρίζοντας τι ακριβώς πήγε λάθος και το διορθώνουμε», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας, Νάσος Μπαλέρμπας.

Στις εξετάσεις του Μαΐου για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή συνολικά 2.500 αλλοδαποί, εκ των οποίων παρουσιάστηκαν την ημέρα των εξετάσεων 2.200. Από αυτούς πέρασαν οι 1.700. Στις δεύτερες εξετάσεις του Νοεμβρίου έχουν δηλώσει 6.500 συμμετέχοντες και από αυτούς οι 3.500 μόνο στην Αττική.

Απόκτηση ιθαγένειας

«Είναι σημαντική αύξηση αν αναλογιστεί κανείς πως για παράδειγμα στην Τρίπολη οι αιτήσεις στις εξετάσεις του Μαΐου ήταν μόλις 40, ενώ για τον Νοέμβριο 400», τονίζει ο ίδιος.

Η πρεμιέρα, λοιπόν, για το Πιστοποιητικό έφερε και μια σειρά αλλαγών, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η διαδικασία στις επόμενες εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, όσοι υποψήφιοι δεν κατάφεραν, παρότι είχαν κάνει αίτηση, να παρευρεθούν την ημέρα των πρώτων εξετάσεων λόγω κορωνοϊού, θα συμμετάσχουν σε αυτές χωρίς να πληρώσουν το παράβολο των 150 ευρώ. «Το εξέταστρο θα χαριστεί σε όσους την πρώτη φορά είχαν τηρήσει το υγειονομικό πρωτόκολλο, ως επιβράβευση για τη σωστή στάση τους».

Η βασικότερη αλλαγή θα γίνει στον τρόπο διεξαγωγής της εξέτασης, με την ενοποίηση των θεματικών. «Ενοποιούμε τη γραπτή εξέταση της ελληνικής γλώσσας με την εξέταση σε θέματα ιστορίας, πολιτικών θεσμών, γεωγραφίας και πολιτισμού. Η γραπτή εξέταση θα διαρκεί συνολικά δυόμισι ώρες και θα είναι ενιαία και όχι σπασμένη σε δύο μέρη. Αυτό θα μειώσει κατά πολύ τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν την πρώτη φορά, όπου υπήρχαν άνθρωποι που έφτασαν στα εξεταστικά κέντρα στις 6 το πρωί και έφυγαν στις 6 το απόγευμα». Απόκτηση ιθαγένειας

Μετά τα γραπτά θα ακολουθήσει η προφορική εξέταση της ελληνικής γλώσσας. Με την ενοποίηση, μάλιστα, που ετοιμάζει το υπουργείο θα ωφεληθούν και οι ειδικές ομάδες (άνω των 62 ετών και όσοι έχουν προβλήματα υγείας), οι οποίες δεν θα υποστούν μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς δεν θα χρειάζεται να περιμένουν να τελειώσουν οι υπόλοιποι τη γραπτή εξέταση.

Ήδη, πάντως, έχουν αντικατασταθεί τα θέματα που χρησιμοποιήθηκαν από την τράπεζα θεμάτων τον Μάιο. Πρόκειται για δύο θέματα ελληνικής γλώσσας και 10 θέματα των άλλων θεματικών (ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών και πολιτισμού).

«Παράλληλα, βελτιώθηκαν οι εκφωνήσεις σε κάποια θέματα, για τις οποίες είχαν γίνει επισημάνσεις ότι ήταν πολύ δύσκολες. Διευκρινίζεται ότι η ύλη που δίνεται στους υποψήφιους για πολιτογράφηση είναι περίπου στον μέσο όρο των άλλων χωρών. Η Αγγλία δίνει διπλάσια ύλη ενώ στις ΗΠΑ 20% περισσότερη. Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα δίνει και τις απαντήσεις στις υπό εξέταση ερωτήσεις». Απόκτηση ιθαγένειας

Απόκτηση ιθαγένειας: Με το νέο σύστημα

Στις αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν – για πρώτη φορά με το νέο σύστημα – και οι συνεντεύξεις για όσους πέτυχαν στις εξετάσεις του Μαΐου, αλλά και για όσους απαλλάσσονται από αυτές (εκείνοι που έχουν ολοκληρώσει το ελληνικό σχολείο ή πανεπιστήμιο).

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου οι αλλοδαποί να πάρουν μέρος στις συνεντεύξεις θα πρέπει να πληρώσουν παράβολο 550 ευρώ. Ο αριθμός των ατόμων που αναμένεται να περάσουν το στάδιο της συνέντευξης φτάνει τις 2.500 και οι αρμόδιοι της ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας υπολογίζουν πως θα πραγματοποιούνται περίπου 100 συνεντεύξεις την εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συνέντευξη διενεργεί μία τριμελής ομάδα – δύο άτομα θα είναι απέναντι από τον συνεντευξιαζόμενο και ένα με τηλεδιάσκεψη, το οποίο, μάλιστα, θα το μαθαίνουν και οι άλλοι δύο της ομάδας εκείνη την ώρα, προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν συνεννοήσεις. «Θέλουμε η απόκτηση ιθαγένειας να γίνεται με όρους καθολικούς και αδιάβλητους», καταλήγει ο Νάσος Μπαλέρμπας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments