Κόσμος

Λιβύη: Αναβάλλονται για τον Ιανουάριο οι βουλευτικές εκλογές

Λιβύη: Αναβάλλονται για τον Ιανουάριο οι βουλευτικές εκλογές
Λιβύη: Η παράταση των βουλευτικών εκλογών σηματοδοτεί άλλη μία παράταση στην πολιτική κρίση που βιώνει εδώ και μία δεκαετία η χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Λιβύη αναβάλλεται για τον Ιανουάριο, ένα μήνα μετά τις προεδρικές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της χώρας.

«Η εκλογή των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα γίνει 30 ημέρες μετά την εκλογή προέδρου», είπε ο εκπρόσωπος Αμπντάλα Μπλίχεκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τομπρούκ, όπου εδρεύει το κοινοβούλιο.

Λιβύη

Η αναβολή των βουλευτικών εκλογών οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν προτεραιότητα οι προεδρικές, υποστήριξε.

Λιβύη

«Τα τελευταία χρόνια, η χώρα δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί μέσω του κοινοβουλευτικού συστήματος (…) Για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ήταν αναγκαίο να οργανωθούν προεδρικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Λιβύη

Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο της Λιβύης ενέκρινε το νόμο που διέπει τις βουλευτικές εκλογές, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την επικύρωση ενός άλλου, αμφιλεγόμενου νόμου, που αφορά στις προεδρικές.

Οι δύο εκλογικές διαδικασίες επρόκειτο αρχικά να διεξαχθούν ταυτόχρονα, στις 24 Δεκεμβρίου, όπως ορίζει ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με σκοπό να βγει η Λιβύη από τη μείζονα πολιτική κρίση των τελευταίων ετών.

Το Ανώτατο Συμβούλιο της Λιβύης (HCE), όργανο που έχει το ρόλο της Γερουσίας, δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στην ανακοίνωση της Βουλής.

Νωρίτερα, ωστόσο, γνωστοποίησε ότι απορρίπτει τον εκλογικό νόμο που εγκρίθηκε τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη του σώματος αυτού. Το HCE είχε αντιταχθεί και στον εκλογικό νόμο για τις προεδρικές, θεωρώντας ότι ήταν «προσαρμοσμένος» έτσι ώστε να ευνοεί τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments