Οικονομία

MyData: Τι άλλαξε από 1 Οκτωβρίου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

MyData: Τι άλλαξε από 1 Οκτωβρίου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες
MyData: Από 1 Οκτωβρίου τέθηκε σε λειτουργία το MyData όπου περιλαμβάνει την υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών εσόδων για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ καθώς και για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Από 1 Οκτωβρίου τέθηκε σε λειτουργία το MyData όπου περιλαμβάνει την υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών εσόδων για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ καθώς και για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ. Από 1 Νοεμβρίου η υποχρέωση αυτή θα επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις.

Τι άλλαξε για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Από 1.10.2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους, που εκδίδουν από την ημερομηνία αυτή και μετά:

Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 50.000 Euro

  • Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 Euro
  • Εκτιμάται ότι το σύνολο των παραπάνω επιχειρήσεων είναι περίπου 195.000.

Από 1.11.2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις .Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως την 31/03/2022.

Α. Γενικά θέματα που αφορούν στην εφαρμογή των myDATA

1. Ενημέρωση και εκπαίδευση κοινωνικών εταίρων για την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Η ΑΑΔΕ από τον Οκτώβριο του 2018 έως και σήμερα έχει συνδιοργανώσει πάνω από 40 ενημερωτικές ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA στα μέλη φορέων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, και λογιστών – οικονομολόγων, επιχειρήσεων πληροφορικής και Επιμελητηρίων, εκ των οποίων οι 20 πραγματοποιήθηκαν εντός των τελευταίων δώδεκα μηνών.

Ενδεικτικά αναφέρονται φορείς όπως Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (δύο εκδηλώσεις), ΣΕΒ, ΣΕΠΕ, ΕΕΤ, ΤτΕ, ΕΣΕΕ, ΣΒΕΣΘΕ, ΣΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΒΕ, ΠΟΠΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΠ, Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, ΠΟΦΕΕ, ΕΦΕΕΑ, Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, ΠΑΕΛΟ, Εταιρείες Ορκωτών, Σύνδεσμος Α.Ε. και Ε.Π.Ε., Εμπορικά Επιμελητήρια Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης, Πρέβεζας, ‘Αρτας, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Ξάνθης, Πατρών, Ενώσεις Ασφαλιστικών, Αεροπορικών, και Ακτοπλοϊκών Εταιρειών, Γραφεία Γενικού Τουρισμού, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Ξενοδοχεία), Ομοσπονδία Εκτελωνιστών Ελλάδας, Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας κ.α.

Περαιτέρω, με τους περισσοτέρους από τους παραπάνω φορείς έχουν συσταθεί και λειτουργούν 44 επιμέρους «Ομάδες myDATA», μέσω των οποίων διεξάγονται τηλεδιασκέψεις με σκοπό την επίλυση θεμάτων. Επιπλέον δίνεται η σχετική ενημέρωση, διενεργείται η αντίστοιχη τεκμηρίωση και αναρτώνται στο site myDATA της ΑΑΔΕ, ερωτήσεις – απαντήσεις, θεματικές ενότητες είτε ανά κλάδο, είτε συνολικά για την ενημέρωση του οικοσυστήματος της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, ενόψει της θέσης σε λειτουργία της εφαρμογής timologio, εστάλησαν περίπου 1,5 εκατομμύριο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις επιχειρήσεις, υπενθυμίζοντας τις ημερομηνίες έναρξης της υποχρέωσης διαβίβασης παραστατικών στο myDATA.

Τέλος, από τον Απρίλιο του 2018, που η ΑΑΔΕ ξεκίνησε το εγχείρημα της θέσπισης των ψηφιακών βιβλίων και της ψηφιακής τιμολόγησης, έχει δημοσιευθεί πλήθος άρθρων στον έντυπο και ψηφιακό τύπο σχετικά με τη λειτουργία του myDATA.

2. Για τις χειρόγραφες επιχειρήσεις

Η ΑΑΔΕ, από την 01/10/2020, έχει δώσει την πρόσβαση στις επιχειρήσεις μέσω των κωδικών taxis να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης που αποτελεί ένα από τα πέντε κανάλια διαβίβασης.

Οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, μπορούν να χρησιμοποιούν την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης στην περίπτωση είτε που είχαν εκδώσει έως πενήντα τιμολόγια, είτε είχαν ακαθάριστα έσοδα έως πενήντα χιλιάδες ευρώ κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, μπορούν να χρησιμοποιούν την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης μόνο στην περίπτωση είχαν εκδώσει έως πενήντα τιμολόγια, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Τέλος, πριν από σχεδόν ένα μήνα, η ΑΑΔΕ έθεσε σε παραγωγική λειτουργία τη δωρεάν εφαρμογή timologio, για την ψηφιακή έκδοση των παραστατικών της επιχείρησης και την ταυτόχρονη διαβίβασή τους στo myDATA. Απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες είτε δεν διαθέτουν κάποιο μηχανογραφικό σύστημα είτε αυτό που χρησιμοποιούν δεν καλύπτει πλέον τις καθημερινές τους ανάγκες. Μέσα από ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο περιβάλλον μια επιχείρηση μπορεί να διαμορφώσει το προφίλ της, να συνθέσει το πελατολόγιο της, να οργανώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και να εκδώσει τα παραστατικά της αποστέλλοντας ταυτόχρονα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στην πλατφόρμα του myDATA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments