Οικονομία

MyData: Τι ισχύει από αύριο για τιμολόγια και αποδείξεις για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

MyData: Τι ισχύει από αύριο για τιμολόγια και αποδείξεις για επιχειρήσεις και επαγγελματίες
MyData: Ξεκινά από αύριο στην πλατφόρμα MyData η υποχρεωτική για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και αποδείξεων.

Ξεκινά από αύριο στην πλατφόρμα MyData η υποχρεωτική για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και αποδείξεων. Από 1 Νοεμβρίου η υποχρεωτικότητα θα ισχύει για το σύνολο των επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Τι ισχύει από αύριο

Από αύριο 1η Οκτωβρίου, καθίσταται υποχρεωτική η διαβίβαση παραστατικών εσόδων για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ καθώς και για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ. Ένα μήνα αργότερα από την 1η Νοεμβρίου η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Μετά από διαδοχικές αναγκαίες παρατάσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με την Α. 1156/2021 καθορίστηκαν οι ημερομηνίες έναρξης διαβίβασης παραστατικών από τις επιχειρήσεις, ως εξής:

Από 1.10.2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους, που εκδίδουν από την ημερομηνία αυτή και μετά:

  •  Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 50.000 Euro
  • Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 Euro
  • Εκτιμάται ότι το σύνολο των παραπάνω επιχειρήσεων είναι περίπου 195.000.

Από 1.11.2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις .Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως την 31/03/2022.

MyData: Το χρησιμοποιούν πάνω από 500 κλάδοι

Μέχρι σήμερα, επιχειρήσεις από περισσότερους από 500 επαγγελματικούς κλάδους είναι εγγεγραμμένες και κάνουν χρήση της πλατφόρμας, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται καθημερινά. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν ήδη εκδοθεί και διαβιβαστεί στο myDATA, 85 εκατομμύρια τιμολόγια και αποδείξεις, που αντιστοιχούν σε τζίρο 45 δισ. ευρώ. Εξάλλου, για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να εκδίδουν ψηφιακά τα παραστατικά τους, άμεσα και εύκολα, η ΑΑΔΕ εγκαινίασε την προηγούμενη εβδομάδα την εφαρμογή timologio, στην οποία μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί πάνω από 5.000 επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις ταμειακές μηχανές και τους φορολογικούς μηχανισμούς, 240.000 επιχειρήσεις, δηλ. σχεδόν 1 στις 2 από αυτές που διαθέτουν τέτοιους μηχανισμούς, έχουν ήδη διασυνδεθεί με το σύστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments