Τεχνολογία

TikTok: Βίντεο με αντιεμβολιαστικά μηνύματα διαθέσιμα σε παιδιά έως και εννέα ετών

TikTok: Βίντεο με αντιεμβολιαστικά μηνύματα διαθέσιμα σε παιδιά έως και εννέα ετών
TikTok: Η αποκάλυψη έρχεται εν μέσω ανησυχίας για τον αντίκτυπο που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε νέους, μετά και την αποκάλυψη ότι το Instagram βλάπτει τον ψυχισμό των εφήβων.

Βίντεο με ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό είναι προσβάσιμα εδώ και μήνες σε ανήλικους χρήστες του TikTok, έχοντας μάλιστα εκατομμύρια προβολές.

Οι εν λόγω λογαριασμοί του TikTok, που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους, αποθαρρύνουν τον εμβολιασμό και αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις. Εντοπίστηκαν από το NewsGuard, έναν οργανισμό που παρακολουθεί την online παραπληροφόρηση, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.

Το NewsGuard δήλωσε ότι δημοσίευσε τα ευρήματά του τον Ιούνιο και τα έστειλε στη βρετανική κυβέρνηση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αλλά τα βίντεο αυτά «δεν κατέβηκαν ποτέ» από την πλατφόρμα.

Πλήρης πρόσβαση σε ανήλικους

Στο πλαίσιο της έρευνάς του, το NewsGuard ανέφερε ότι παιδιά ηλικίας μόλις εννέα ετών είχαν πρόσβαση στο εν λόγω περιεχόμενο, παρά το γεγονός ότι το TikTok επιτρέπει την πλήρη πρόσβαση στην εφαρμογή για ανήλικους ηλικίας 13 ετών και άνω.

Συγκεκριμένα, τρεις συμμετέχοντες στην έρευνα του οργανισμού που ήταν κάτω των 13 ετών κατάφεραν να δημιουργήσουν λογαριασμούς στην εφαρμογή εισάγοντας πλαστές ημερομηνίες γέννησης και έχοντας επομένως πρόσβαση σε αυτά τα βίντεο.

Το TikTok από την πλευρά του, ανέφερε στον Guardian ότι δραστηριοποιείται ενεργά εναντίον λογαριασμών που διαδίδουν παραπληροφόρηση.

«Παρά τους ισχυρισμούς για ανάληψη δράσης κατά της παραπληροφόρησης, η εφαρμογή εξακολουθεί να επιτρέπει το περιεχόμενο κατά των εμβολίων με τις ψευδείς ειδήσεις να εξαπλώνονται σχετικά ανεμπόδιστα. Αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι με όσα περισσότερα αντιεμβολιαστικά βίντεο αλληλεπιδρούν τα παιδιά, τόσο περισσότερα θα εμφανίζονται» δηλώνει μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος του NewsGuard στο Ηνωμένο Βασίλειο, Άλεξ Καντιέρ.

TikTok: Πάνω από 9 εκατ. προβολές

Ορισμένοι από τους λογαριασμούς που εντόπισε ο Guardian είχαν δημοσιεύσει μεμονωμένα βίντεο που περιείχαν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με την πανδημία και είχαν συγκεντρώσει έως και 9,2 εκατομμύρια προβολές.

Σημειώνεται ότι το 25% των 130 εκατομμυρίων μηνιαίων ενεργών χρηστών του TikTok στις ΗΠΑ είναι ηλικίας 10 έως 19 ετών και σχεδόν το 50% του συνολικού αριθμού χρηστών είναι κάτω των 30 ετών.

Τα τελευταία χρόνια το TikTok έχει αρχίσει να ξεπερνά σε δημοφιλία πλατφόρμες όπως το YouTube. Μάλιστα, ήταν η πιο κατεβασμένη εφαρμογή στον κόσμο το 2020, σύμφωνα με την «App Annie».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments