Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 12/10: Υπό πίεση οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Κρούσματα σήμερα 12/10: Υπό πίεση οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Κρούσματα σήμερα 12/10: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 12/10 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ.  Την Δευτέρα από τα συνολικά 2.383 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 458  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 349.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί πλέον το πακέτο μέτρων που δίνει ανάσα κανονικότητας στους εμβολιασμένους. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.

Πέμπτο κύμα πανδημίας μέσα στον χειμώνα

Μάλιστα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι σιγά σιγά όλοι θα κληθούμε να κάνουμε τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, καθώς μελέτες δείχνουν ότι έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση η προστασία μειώνεται.

«Η τρίτη δόση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας σε αυτό το πέμπτο επιδημικό κύμα, αν έχουμε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού για να έχουμε μικρότερες επιπτώσεις και μικρότερα προβλήματα», είπε ο καθηγητής.

Για τους εμβολιασμούς από κινητές μονάδες τη Βόρεια Ελλάδα ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια προκειμένου να ανατραπούν τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά. Εξήγησε ότι χώρες με υψηλά εμβολιαστικά επίπεδα παρότι κάποιες έχουν πολλά κρούσματα, οι επιπτώσεις από την εξέλιξη της πανδημίας βαίνουν μειούμενες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.

«Οι χώρες με υψηλά επίπεδα και ένα Σύστημα Υγείας που μπορεί να ανταποκριθεί, έχουν περάσει πια σε μια κανονικότητα σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό είναι το ζητούμενο», τόνισε ο κ. Τσακρής.

Βασιλακόπουλος: Για κάποιο λόγο έχει γίνει αποδεκτό από την κοινωνία να έχουμε 30 με 40 θανάτους την ημέρα

Χαρακτήρισε μύθευμα ότι ο αριθμός των πολιτών που έχουν νοσήσει -περί τις 600.000, μπορεί να προσμετρηθεί στον αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών. Εξήγησε ότι εκείνος που νόσησε τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2020 έχει τώρα μια πολύ μικρή ανοσία, μια πολύ μικρή κάλυψη και πρέπει να εμβολιαστεί.

«Στην Ελλάδα επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε τα ευρήματα της επιστήμης και να ρισκάρουμε να φτάσουμε προς τα εκεί (το τείχος ανοσίας) με μεγάλο ποσοστό νόσησης και άρα μεγάλο αριθμό θανάτων», σημείωσε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι για κάποιο λόγο έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία ότι κατά μέσο όρο έχουμε 2.000 διαγνωσμένα νέα κρούσματα και 30 με 40 θανάτους την ημέρα. «Δηλαδή, θεωρούμε ότι 40 νεκροί είναι οκ», τόνισε ο καθηγητής.

Το τέταρτο κύμα εξελίσσεται σε κύμα ανεμβολίαστων

Μέχρι τις γιορτές θα έχουμε 3.000 επιπλέον θανάτους, και θα πέσουμε σε λιγότερους μόνο αν ξεπεράσουμε το 65 με 70% εμβολιαστική κάλυψη, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ o Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αν δεν πιάσουμε το 65% με 67% κάλυψη προβλέπουμε πάνω από 800 θανάτους κάθε μήνα τους επόμενους μήνες πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν τους επόμενους μήνες, όσο περνάει η φυσική ανοσία μαζί με την μικρή τεχνητή ανοσία των εμβολιασμών ελπίζω αυτό θα κατασταλεί, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε αυτή την εκατόμβη αν δεν σπεύσουμε να εμβολιαστούμε»

«Θα ήμουν ευχαριστημένος αν είχαμε 65% και πάνω εμβολιαστική κάλυψη. Πολλές χώρες άνοιξαν μετά το 65% κάλυψη, και φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν επιδεινωθεί. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε δεν περιμένουμε μεγάλο αποτύπωμα, τηρουμένων των αναλογιών. Αν όμως το μέτρο καταστρατηγηθεί και δεν έχουμε προσεκτικούς ελέγχους, αναμιχθούν ανεμβολίαστοι με εμβολισμένους, θα έχουμε πρόβλημα».

Πάντως, όπως εξήγησε, ο μέσος όρος των θανάτων από τις 1 έως τις 20 Σεπτεμβρίου ήταν 38 θάνατοι ημερησίως, από 20 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 31 ημερησίως.

Ο Νίκος Τζανάκης διευκρίνισε ότι το τέταρτο κύμα εξελίσσεται σε κύμα ανεμβολίαστων. «Το 80% με 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, το 90% και πάνω των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι και πάνω από το 95 – 96% των νεκρών είναι ανεμβολίαστοι. Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι με μαγικό τρόπο τώρα θα είχαμε 1 με 5 θανάτους την ήμερα. Πάντως, διευκρίνισε ότι δε θα πάμε σε 4.000 και 5.000 κρούσματα ημερησίως θα πάμε μεταξύ 2.000 και 2.500 ενδεχομένως, θα έχουμε και πτώση, υπό την προϋπόθεση ότι τηρηθούν τα μέτρα.

«Ναι» στην ελευθερία των εμβολιασμένων στη διασκέδαση

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο κ. Σκουτέλης είπε ότι αυτά τα μέτρα «έπρεπε να ληφθούν, διότι θα πάρουμε αυτό το οποίο επιδιώκουμε με τον εμβολιασμό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό στο οποίο στοχεύει η επιστημονική κοινότητα με τον εμβολιασμό «είναι η επιστροφή στην κανονικότητα» και αυτό, εξήγησε, προσφέρει το μέτρο της ελευθερίας στη διασκέδαση.

Ο κ. Σκουτέλης ερωτήθηκε και για την τρίτη δόση εμβολίου, σημειώνοντας ότι «η τρίτη δόση θα θωρακίσει αυτούς οι οποίοι με τον εμβολιασμό δεν είχαν πολλές πιθανότητες να αποκτήσουν ανοσία». Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής εξέφρασε τον φόβο για αύξηση των θανάτων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Τον επόμενο χρόνο ο κοροναϊός θα έχει γίνει ενδημικός

Μπορεί από το Σάββατο να έχουν δοθεί μεγάλες ανάσες ελευθερίας στους εμβολιασμούς Έλληνες, ωστόσο η αγωνία για το πόσο ακόμη θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας είναι μεγάλη και ουδείς μπορεί να κάνει μία ασφαλή πρόβλεψη.

«Προχωράμε προς το τείχος ανοσίας, τα άτομα που έχουν νοσήσει και οι εμβολιασμένοι. Όταν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 80%-90% τότε θα είμαστε σε αυτή την φάση που η πανδημία θα μετατραπεί σε έναν ενδημικό ιό που θα είναι μαζί μας και αυτό θεωρώ πως θα γίνει εντός του επόμενου χρόνου αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς εμβολιασμού και λοιμώξεων» τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Θεοκλής Ζαούτης .

Αν μπορούμε να φτάσουμε αυτόν τον ιό να μοιάζει με τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, πρόσθεσε, δεν θα χρειαζόμαστε άλλα περιοριστικά μέτρα, ανέφερε σχετικά με την πορεία της πανδημία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Οι δύο λόγοι για τα υψηλά νούμερα σε θανάτους

«Παντού χρειάζεται προσοχή και επιτήρηση», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Χαράλαμπος Γώγος, επισημαίνοντας ότι η πανδημία είναι δυναμική και ότι τα «ανοίγματα» σε διασκέδαση και εστίαση, όπως και το θέμα των παρελάσεων, έγιναν με προϋποθέσεις και θα επανεκτιμούνται.

«Η επιτροπή ενημερώθηκε και συμφώνησε για το άνοιγμα στην διασκέδαση και την εστίαση, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σημαντικός έλεγχος, συνεχής επιτήρηση και ότι θα αυτά θα επανεκτιμούνται» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments