Διεθνή

Sputnik V: Πάγωσε η έγκριση του εμβολίου από τον ΠΟΥ

Sputnik V: Πάγωσε η έγκριση του εμβολίου από τον ΠΟΥ
Sputnik V: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως αναστέλλεται η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει ότι σύντομα θα επανεκκινήσει την αξιολόγηση του εμβολίου Sputnik κατά της Covid-19, τελικώς η διαδικασία έγκρισης του σκευάσματος “παγώνει” λόγω έλλειψης ορισμένων στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η διαδικασία καταχώρισης του εμβολίου Sputnik-V COVID-19 της Ρωσίας στον κατάλογό του με τα εμβόλια που εγκρίνει για επείγουσα χρήση, έχει ανασταλεί εν αναμονή ορισμένων στοιχείων που λείπουν και νομικών διαδικασιών, οι οποίες, όπως ελπίζει ο οργανισμός του ΟΗΕ, «θα διευθετηθούν αρκετά σύντομα».

Τι ανέφερε η βοηθός του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ

«Συνεργαζόμαστε σχεδόν σε καθημερινή βάση με το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ζητημάτων που πρέπει να εκπληρωθούν από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund)» δήλωσε η Μαριάντζελα Σιμάο, βοηθός του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ αρμόδια για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας.

Η Σιμάο δήλωσε ότι μόλις επιτευχθεί συμφωνία, ο ΠΟΥ θα ανοίξει εκ νέου την υπόθεση και θα αξιολογήσει τα δεδομένα που υποβλήθηκαν, παρόλο που ήταν «ακόμη ελλιπή», και θα συνεχίσει τις επιθεωρήσεις του εργοστασίου παραγωγής στη Ρωσία. «Όλες οι υποβολές αιτήσεων που έχουμε, αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε η ίδια, αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρισης βάσει χρονοδιαγράμματος.

Τι ανέφερε ο Ρώσος Υπουργός Υγείας

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι όλα τα εμπόδια για την καταχώριση του εμβολίου στον ΠΟΥ έχουν ξεπεραστεί και ότι απομένουν να ολοκληρωθούν μόνο κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που χρηματοδοτεί την παρασκευή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει το εμβόλιο να λάβει την έγκριση από τον ΠΟΥ έως τα τέλη του 2021, όπως και ότι «έχουμε καλή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και βλέπουμε ότι η διαδικασία προχωράει».

ΠΟΥ: Λίγα λόγια για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), είναι διεθνής διακρατικός οργανισμός που  ασχολείται με τη διεθνή δημόσια υγεία.

Ιδρύθηκε επίσημα το 1948 και εδρεύει στη Γενεύη. Αποτελεί μέλος της Ομάδας Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Development Group). Ο προκάτοχός του, ο Οργανισμός Υγείας, ήταν υπηρεσία της Κοινωνίας των Εθνών. Το «σύνταγμα» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει υπογραφεί από 61 χώρες στις 22 Ιουλίου 1946 ενώ η πρώτη συνάντηση Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου 1946.

Από την ίδρυσή του έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη της ευλογιάς. Οι τρέχουσες προτεραιότητές της περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των μεταδοτικών ασθενειών κυρίως του AIDS (HIV), του ιού της Έμπολα, της ελονοσίας και της φυματίωσης, τον περιορισμό των επιπτώσεων των μη μεταδοτικών ασθενειών, η σεξουαλική υγεία και η αναπαραγωγή, η ανάπτυξη και η γήρανση, η υγιεινή διατροφή και η ασφάλεια των τροφίμων. Ακόμη ο Π.Ο.Υ είναι υπεύθυνος για την Διεθνή Έκθεση Υγείας( World Health Report), μια δημοσίευση σχετικά με την υγεία, και την Παγκόσμια Μέρα Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου. Επικεφαλής του Π.Ο.Υ είναι ο Αιθίοπας Τέντρος Αντάνομ. Για τη χρονιά 2014-2015 ο προϋπολογισμός του Π.Ο.Υ είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια $ και από αυτά περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια προέρχονται από εθελοντικές συνεισφορές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments