Διεθνή

Μέρκελ σε Ερντογάν: Πρέπει να συνεχιστούν οι διερευνητικές με την Ελλάδα

Μέρκελ σε Ερντογάν: Πρέπει να συνεχιστούν οι διερευνητικές με την Ελλάδα
Μέρκελ σε Ερντογάν: Τι ειπώθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο.

Κατά τη συνάντηση Άγκελα Μέρκελ – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οικία του τελευταίου στα Θεραπειά Κωνσταντινούπολης, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο , καθώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τις εξελίξεις στη Συρία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος, με την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας να συμπληρώνει: «Συζητήσαμε και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επέμεινα ότι οι διερευνητικές επαφές πρέπει να συνεχιστούν. Υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα εδώ που πρέπει να ξεπεραστούν. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι μόνο μέσω συναντήσεων, διαπραγματεύσεων και επαφών μπορούν όλα αυτά να επιλυθούν. Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Κυπριακό, κάποια ζητήματα είναι χρόνια, και τα 16 χρόνια δεν ήταν αρκετά. Αλλά υπήρξαν και κάποια ζητήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα οποία καταφέραμε να πετύχουμε. Και παρά τις διαφωνίες, θέλω να σας ευχαριστήσω που συνεχίσαμε τον διάλογο. Στο θέμα των Σύρων μεταναστών που διαφεύγουν παράνομα στην Ελλάδα δεν καταφέραμε να βρούμε μια λύση. Η ΕΕ δέχτηκε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά αυτή η διαδικασία ακόμη δεν έχει λειτουργήσει σωστά. Σε κάποιους τομείς λειτουργεί, συζητήσαμε τις λεπτομέρειες, αλλά η Γερμανία και η Τουρκία δεν θα το λύσουν μόνες τους αυτό, θα πρέπει να το συζητήσουν μαζί και τα 27 μέλη της ΕΕ. Θα προσπαθήσω να συζητήσουμε αυτό το θέμα την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στην σύνοδο της ΕΕ».

Αιχμές Ερντογάν κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό

Στο προσφυγικό αναφέρθηκε και ο Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι “μάνα της φιλοξενίας”, αφήνοντας και αιχμές κατά της Ελλάδας.«Στο ζήτημα των προσφύγων η Τουρκία είναι σαφές ότι η “μάνα της φιλοξενίας”. Είναι σαφές ότι υπάρχουν 5 εκατομμύρια από την Συρία, από το Ιράκ, από το Αφγανιστάν 300 χιλιάδες. Συνεχίζουμε όλους να τους φιλοξενούμε. Γιατί εμείς δεν λειτουργούμε, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, όπως η Ελλάδα, που τους αποτινάσσει από πάνω της», είπε.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το πώς αξιολογεί ο ένας τον άλλο σαν ηγέτη, Μέρκελ και Ερντογάν γέλασαν, με την Γερμανίδα καγκελάριο να απαντάει «Δεν είμαστε εδώ για να δώσουμε βαθμό ο ένας στον άλλον, όπως στο σχολείο. Δώσαμε σημασία στη συνεργασία μας. Με τον κ. πρόεδρο και πριν πρωθυπουργό, τον κ. Ερντογάν, η Τουρκία αναπτύχθηκε πολύ σε επίπεδο υποδομών κλπ. Μόνο την Κωνσταντινούπολη να δούμε, το διαπιστώνουμε αυτό», και τον Τούρκο πρόεδρο, από την πλευρά του, να αναφέρει: «Φυσικά 16 χρόνια δεν είναι λίγα. Εγώ έχω 19 χρόνια στην εξουσία, όπως είπατε. Και καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια έχω συναντήσει κι έχω συνομιλήσει με πάρα πολλούς ηγέτες του κόσμου. Φυσικά η καγκελάριος, όσο ήταν στο τιμόνι της Γερμανίας, έβαλε την υπογραφή της κάτω από μία επιτυχημένη διακυβέρνηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments