Αθλητισμός

Basket League: Τα βλέμματα στραμμένα στο ΣΕΦ

Basket League: Τα βλέμματα στραμμένα στο ΣΕΦ
Basket League: Το παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Προμηθέα Πάτρας (17:00) είναι αυτό που ξεχωρίζει στη συνέχεια της 3ης αγωνιστικής.

Πλούσιο είναι το μπασκετικό πρόγραμμα της Κυριακής (17/10) που περιλαμβάνει δύο αγώνες της Stoiximan Basket League. Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει το Ολυμπιακός-Προμηθέας (17:00

 ΕΡΤ3), με τους ερυθρόλευκους να προέρχονται από τη νίκη τους στην EuroLeague απέναντι στη Ζαλγκίρις και να θέλουν να διατηρήσουν το αήττητο στις εγχώριες διοργανώσεις.

Από την άλλη ο Προμηθέας δεν θα έχει εύκολο έργο απέναντι σε μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, ωστόσο έρχεται ΣΕΦ με στόχο να φανεί ανταγωνιστικός και να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί από την αναμέτρηση. Επιπλέον στο άλλο ματς του πρωταθλήματος σε επίπεδο ανδρών, η Λάρισα θα υποδεχτεί το Λαύριο (20:00, ΕΡΤ3).

Η αυλαία της 3ης αγωνιστικής της Basket League πέφτει με την αναμέτρηση Παναθηναϊκός – Ιωνικός Νικαίας τη Δευτέρα (18/10, 19:30), στο ΟΑΚΑ.

Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη έχει δώσει μόνο έναν αγώνα στο ελληνικό πρωτάθλημα φέτος, αυτόν απέναντι στον Άρη, από τον οποίον ηττήθηκε στην πρεμιέρα.

Ο Ιωνικός όμως νίκησε τον Άρη την περασμένη αγωνιστική και έχει ρεκόρ 1-1, καθώς στην 1η αγωνιστική είχε γνωρίσει την ήττα στην Πάτρα από τον Απόλλωνα.

Ρεπό έχει για την 3η αγωνιστική το Περιστέρι.

Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής της Basket League έχει ως εξής:

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (16-18/10/2021)

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου

Άρης-Κολοσσός Ρ. 81-85 Απόλλων Π.-ΑΕΚ 84-68 ΠΑΟΚ-Ηρακλής 72-69

Ολυμπιακός-Προμηθέας Π. (17/10, 17:00) Λάρισα-Λαύριο (17/10, 20:00) Παναθηναϊκός-Ιωνικός Ν. (18/10, 19:30)

Ρεπό: Περιστέρι

Basket League: Λίγα λόγια για το ελληνικό πρωτάθλημα

Το ελληνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης, γνωστό και ως Α1 Εθνική κατηγορία είναι η ανώτερη διοργάνωση καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα.

Το μπάσκετ πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1918 μέσω της ΧΑΝ -κυρίως- και του “οίκου του στρατιώτη”. Τότε, στο γήπεδο της ΧΑΝ Αθηνών, πρωτοπαίχτηκε μπάσκετ στην Ελλάδα. Μερικά μέλη της, μεταξύ των οποίων και ο Μάικ Στεργιάδης, που υπήρξε μαθητής του Νέισμιθ στο Σπρίνγκφιλντ, πήραν δύο καρέκλες, τις στερέωσαν ανάποδα σε δύο τοίχους και με μία μπάλα ποδοσφαίρου πρωτόπαιξαν μπάσκετ.

Η ΧΑΝ φρόντισε να διαδοθεί το άθλημα στα σχολεία και στους συλλόγους, ενώ συγχρόνως άρχισε να διοργανώνει και αγώνες. Μάλιστα, το 1920 έγινε στη Σμύρνη και το πρώτο τουρνουά, με τη συμμετοχή πέντε ομάδων και νικητής ήταν ο Πανιώνιος. Αυτά τα τουρνουά συνεχίστηκαν μέχρι το 1924 και άρχισαν να παίρνουν μέρος φοιτητές και μαθητές. Η ΧΑΝ Αθηνών το 1924 διοργάνωσε ένα πρωτάθλημα, που κέρδισε η ΑΕΚ, η οποία θεωρείται ως η πρώτη πρωταθλήτρια Αθηνών. svg%3E

  • Στη συνέχεια, τη διοργάνωση ανέλαβε ο ΣΕΓΑΣ και το πρώτο πρωτάθλημα υπό την αιγίδα του, διεξήχθη την αγωνιστική περίοδο 1927-28 με νικητή τον Ηρακλή.
  • Τα πρώτα χρόνια το πρωτάθλημα διεξαγόταν σε δύο φάσεις: στην πρώτη φάση διεξάγονταν τα τοπικά πρωταθλήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια οι πρώτοι των τοπικών πρωταθλημάτων συγκροτούσαν το πανελλήνιο πρωτάθλημα.
  • Το 1963 δημιουργήθηκε εθνική κατηγορία, ενώ από το 1969 την διοργάνωση ανέλαβε η ΕΟΚ.
  • Το 1987 η πρώτη εθνική κατηγορία μετονομάστηκε σε Α1, ενώ από την αγωνιστική περίοδο 1992-93 τα πρωταθλήματα έγιναν επαγγελματικά με διοργανώτρια αρχή τον ΕΣΑΚΕ.
  • Το πρωτάθλημα πήρε την ονομασία Α1 ΕΣΑΚΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments