Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 19/10: Υπό πίεση το σύστημα υγείας

Κρούσματα σήμερα 19/10: Υπό πίεση το σύστημα υγείας
Κρούσματα σήμερα 19/10: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 19/10 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ.  Την Δευτέρα από τα συνολικά 3.164  νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 541  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 453 νέες λοιμώξεις. 

Σε εφαρμογή έχει τεθεί πλέον το πακέτο μέτρων που δίνει ανάσα κανονικότητας στους εμβολιασμένους. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.

Πρόβλεψη για πάνω από 3.500 κρούσματα σήμερα

Τα κρούσματα θα κυμανθούν σήμερα κοντά στα 3.500, ενώ δεν αποκλείεται να τα ξεπεράσουν κιόλας. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως υπάρχει μία αύξηση στα κρούσματα από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η οποία σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις πιθανώς να κορυφωθεί τον Νοέμβριο.

Μία τέτοια εκτίμησε εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος δεν απέκλεισε 5.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στον Νοέμβριο. «Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα νούμερα αυτά δεν θα ισχύσουν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα. Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε».

Ο καθηγητής είπε πως από 25 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία. Τέλος, πρότεινε να αυξηθούν τα τεστ που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν νωρίτερα τις εστίες διασποράς του ιού.

Καπραβέλος: Έκκληση στην κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τις παρελάσεις με κόσμο

Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής β´ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη μεγάλη ανησυχία του σε σχέση με τις παρελάσεις με κόσμο και τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αναιρέσει την απόφαση για παρουσία του κοινού στις παρελάσεις.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εμείς οι υγειονομικοί με τις εθνικές και θρησκευτικές γιορτές να τελεστούν με κάθε λαμπρότητα, αλλά επιμένουμε, το είπαμε όλοι οι επιστήμονες και στους υπουργούς που μας επισκέφτηκαν στο νοσοκομείο, να γίνουν χωρίς θεατές. Να μην επιδιώξουμε τέλος Οκτωβρίου μια τέτοια υπερσυγκέντρωση. Σε τόσο ποσοστό ανεμβολίαστων θα ήταν εγκληματική» τόνισε ο γιατρός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου.

Έξαρση της πανδημίας

Επιλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις του, ο γιατρός διευκρίνισε πως δεν θα έχουμε έκρηξη, αλλά μια έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού που δεν θα την αντέξει το σύστημα υγείας, καθώς όπως είπε, θα αποδιοργανωθεί. «Θα αναγκαστούμε σε εφιαλτικές επιλογές που τις ζήσαμε.

Τι να επιλέξω, να πάρω τον νέο που είναι που πιο ελαφριά και έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει ή να πάρω τον πιο ηλικιωμένο που είναι πιο βαριά και δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες», είπε χαρακτηριστικά. «Το λέμε με όλη τη σημασία της λέξης στην κυβέρνηση, τώρα που βλέπουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιβαρύνονται, προς Θεού, να ξανασκεφτούν τις παρελάσεις».

Πώς είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Παπανικολάου

Εξήγησε πως το τελευταίο διάστημα σημειώνει μια πολύ σημαντική έξαρση η πανδημία, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο Παπανικολάου να ανοίξει κι άλλες κλίνες της Εντατικής εις βάρος των άλλων νοσημάτων, ενώ είχε διαμορφωθεί μια πολύ καλή ισορροπία μεταξύ των Covid και non Covid κλινών ΜΕΘ.

Στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, έχει προστεθεί με δωρεά από τις αρχές του χρόνου μια κινητή μονάδα που δεν έχει ακόμα στελεχωθεί, καθώς είναι υπό προκήρυξη οι θέσεις, ωστόσο το υπάρχον υγειονομικό προσωπικό προσπαθεί να την λειτουργεί, καθώς αυτή την στιγμή των σύνολο των κλινών ΜΕΘ, 30 κλίνες έχουν διατεθεί στην υπηρεσία του κοροναϊού.

«Δυστυχώς έχουμε προβλήματα στην διαχείριση των άλλων ασθενών. Δεν είμαστε στην αρχή του 2020, που μπορούσαμε να αναβάλουμε κάποια χειρουργεία. Τώρα δεν παίρνουν άλλη αναβολή. Όλη η βόρεια Ελλάδα βράζει» επεσήμανε ο κ. Καπραβέλος.

«Όταν πεθαίνει ένας νέος, είναι τεράστιο το πρόβλημα. Βλέπω μια χαλάρωση επικίνδυνη σε σχέση με τους εμβολιασμένους, γιατί και αυτοί μολύνονται και διασπείρουν τον ιό, γι’ αυτό και ανησυχούμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας», κατέληξε ο Νίκος Καπραβέλος.

Στα όρια του το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα

Εντείνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας της διασποράς του κοροναϊού σε αρκετές περιοχές γύρω από την συμπρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, η έξαρση της πανδημίας «χτύπησε» το Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας, το οποίο αποτελείται από δύο Μονάδες, των Γιαννιτσών και της Έδεσσας.

Με απόφαση λοιπόν του υπουργείου Υγείας, στα Γιαννιτσά θα αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ με στόχο την καλύτερη υγειονομική διαχείριση των ασθενών Covid. Όπως ανακοινώθηκε λοιπόν στα Γιαννιτσά θα λειτουργούν 12 κλίνες. Οι δέκα για αποκλειστική χρήση ασθενών Covid και οι άλλες δύο για άλλα περιστατικά.

Όσον αφορά το τη νοσοκομειακή μονάδα της Έδεσσας, εκεί θα αναπτυχθούν τρεις κλίνες (ΜΑΦ) για την εξυπηρέτηση των τακτικών και έκτακτων περιστατικών που χρήζουν φροντίδα κατόπιν χειρουργικής αντιμετώπισης.

«Με 12 κλίνες ΜΕΘ και 3 κλίνες ΜΑΦ, είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν τίθεται θέμα αναστολής των λειτουργιών του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας αλλά, αντιθέτως, το Υπουργείο Υγείας, η 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και η Διοίκηση του Νοσοκομείου προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες, εξορθολογιστικές παρεμβάσεις με στόχο την ασφαλή και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες της Πέλλας και των όμορων περιοχών και με απόλυτο σεβασμό τόσο στις ανθρώπινες δυνάμεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, όσο και στους διατιθέμενους πόρους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπ.Υγείας.

Θωμαΐδης για κορωνοϊό: Η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και έχουν αυτή τη στιγμή χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Όπως είπε όμως «το επόμενο διάστημα και αυτές οι περιοχές θα μπουν μέσα».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στην επικράτεια υπάρχουν περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο όπως είναι η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα. «Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ χαμηλή και εκεί είναι αναμενόμενη η αύξηση», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση αν θα παρατηρηθεί έξαρση το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Θωμαϊδης είπε επίσης ότι «είναι πιθανό σε περιοχές που δεν έχουμε εμβολιαστική κάλυψη να ζήσουμε έναν δύσκολο χειμώνα όπως ήταν πέρσι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος». Αναφερόμενος και στην εικόνα από τα λύματα ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτή την εβδομάδα ωστόσο υπάρχει μια μικρή αύξηση στην Αττική αλλά μη στατιστικά σημαντική.

Στην Αττική που υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη θα πάμε πιο ομαλά, συμπλήρωσε.

Τι συμβαίνει με το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα

Μιλώντας για το λεγόμενο τείχος ανοσίας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν έχει «χτιστεί» ή όχι στη χώρα μας ωστόσο είναι ορατός ο μεγάλος βαθμός επίδρασης του εμβολιασμού στην κοινωνία που είναι ανοιχτή.

«Αν έχει χτιστεί ή όχι το τείχος ανοσίας, δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα. Εξαρτάται από το αν μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία ή όχι. Και μέχρι στιγμής η πανδημία δείχνει να ελέγχεται και βλέπουμε και ένα πολύ μεγάλο βαθμό επίδρασης του εμβολιασμού στον έλεγχο της πανδημίας και η κοινωνία είναι όλη ανοιχτή. Χάρη στον εμβολιασμό συνεχίζουμε να είμαστε ανοιχτοί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είπε επίσης ότι ακόμα και τώρα που παρατηρείται επιβράδυνση στο ρυθμό των εμβολιασμών, κλείνονται ραντεβού πρώτης δόσης και ο πληθυσμός αν και πιο αργά, εμβολιάζεται. «Από το μέσο ευρωπαϊκό όρο είμαστε 4% με 5% πίσω. Δεν έχουμε μεγάλη διαφορά», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments