Τεχνολογία

Apple: Tι αλλάζει με τα νέα MacBook

Apple: Tι αλλάζει με τα νέα MacBook
Apple: Η εταιρεία ανακοίνωσε τα νέα μοντέλα της δημοφιλούς σειράς MacBook Pro, από τα οποία απουσιάζουν όλα τα στοιχεία που είχαν δυσαρεστήσει τους πιστούς πελάτες της.

Η Apple παρουσίασε τα νέα μοντέλα της δημοφιλούς σειράς φορητών υπολογιστών MacBook Pro, από τα οποία αφαίρεσε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία είχε προσθέσει το 2016, δυσαρεστώντας τους πελάτες της.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που προχώρησε η Apple σε ανασχεδιασμό της συγκεκριμένης οικογένειας laptop ήταν το 2016, δηλαδή πριν από πέντε ολόκληρα χρόνια, με την εταιρεία να εισάγει μια σειρά από χαρακτηριστικά που θεωρούσε ότι θα ήταν πραγματικές καινοτομίες.

Τότε, η Apple είχε προσθέσει θύρες USB-C μέσω των οποίων μπορούσαν να συνδεθούν οθόνες και άλλα περιφερειακά, ένα νέο πληκτρολόγιο (το butterfly) που έκανε τους υπολογιστές ακόμα λεπτότερους και μία μπάρα με πλήκτρα αφής ακριβώς πάνω από το πληκτρολόγιο. Φυσικά, τότε οι υπολογιστές εξοπλίστηκαν με ότι καλύτερο είχε να προσφέρει η Intel στον τομέα των επεξεργαστών.

Όλα τα παραπάνω είχαν δημιουργήσει αντιδράσεις μεταξύ των πελατών της εταιρείας και όλα τα παραπάνω δεν συμπεριλήφθηκαν στον εξοπλισμό των νέων συστημάτων που ανακοίνωσε η Apple χθες.

Λογικό, αν αναλογιστούμε ότι η σειρά MacBook Pro έχει στρατηγική σημασία για την εταιρεία. Ένας από τους σημαντικότερους φορείς εσόδων για την Apple είναι οι εφαρμογές για τα iPhone και iPad οι οποίες διατίθενται μέσω του App Store. Όπως σωστά επισημαίνει το CNBC, αυτές οι εφαρμογές φτιάχνονται σε Mac και συνήθως οι προγραμματιστές επιλέγουν την πιο ισχυρή διαθέσιμη πρόταση.

Άλλωστε, η σειρά Pro είναι ό,τι πιο ακριβό διαθέτει η Apple με τιμή εκκίνησης τα 1.999 δολάρια που σε ορισμένες διαμορφώσεις συστημάτων φτάνει έως και τα 6.000 δολάρια. Προφανώς αυτά τα μηχανήματα δεν θα τα αγοράσει κάποιος για να σερφάρει στο Facebook, θα τα αγοράσει αυτός που θέλει να τα χρησιμοποιήσει για επαγγελματική χρήση. Άρα η γνώμη αυτών των ανθρώπων έχει βαρύνουσα σημασία για την Apple.

Το γεγονός ότι η σειρά MacBook Pro από το 2016 και έπειτα δεν «άρεσε» στους χρήστες φαίνεται και από το γεγονός ότι από το 2017 έως το 2020, για τα 8 από τα 10 τρίμηνα της περιόδου ο τομέας των Mac εμφάνισε αρνητική ανάπτυξη.

Τα προβλήματα και οι διορθώσεις

Κάπως έτσι η Apple προχώρησε, έστω και αργά, στη διόρθωση των σημείων που δυσαρέστησαν το φανατικό της κοινό.

Οι χρήστες ζητούσαν θύρες επικοινωνίας στις οποίες θα μπορούσαν να συνδέσουν από ποντίκια μέχρι στικάκια, ενώ άσχημη εντύπωση δημιουργούσε η απουσία την υποδοχής MagSafe. Το πληκτρολόγιο του 2016 αποδείχθηκε αναξιόπιστο, με τα πλήκτρα να κολλάνε γιατί σκουπιδάκια και σκόνη τρύπωναν εκεί που δεν έπρεπε, ακόμη και σήμερα η εταιρεία προχωρά σε δωρεάν επιδιορθώσεις του πληκτρολογίου butterfly.

Οι επεξεργαστές αν και ισχυροί είχαν ένα βασικό πρόβλημα: την υπερθέρμανση, που αν και δεν δημιουργούσε ουσιαστικές δυσλειτουργίες, δεν επέτρεπε στους χρήστες να χρησιμοποιούν τα laptops εν κινήσει. Τέλος, οι χρήστες ποτέ δεν ενθουσιάστηκαν με την ύπαρξη της Touch Bar. Apple

Κάπως έτσι η εταιρεία πορεύτηκε μέχρι χθες οπότε και ανακοίνωσε τη νέα της σειρά. Με τα νέα MacBook Pro δίπλα στις τρεις υποδοχές Thunderbolt USB-C έχει προστεθεί μία υποδοχή HDMI για σύνδεση οθόνης, αλλά και μία υποδοχή ανάγνωσης καρτών SD από τις οποίες μπορείς να «κατεβάσεις» τις φωτογραφίες από την (επαγγελματική) φωτογραφική κάμερα. Για τη φόρτιση των υπολογιστών έχει επανέλθει η υποδοχή ταχείας φόρτισης MagSafe. Apple

Το πληκτρολόγιο είναι πλέον το Magic Keyboard, με τον παραδοσιακό του σχεδιασμό που ικανοποιεί διαχρονικά τους χρήστες. Οι επεξεργαστές της Intel αποχώρησαν και έδωσαν τη θέση τους στα νέα μικροτσίπ της Apple, που προσφέρουν καλύτερη κατανάλωση ενέργειας, περισσότερη ισχύ και χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τη λειτουργία. Φυσικά, ούτε λόγος για Touch Bar, η οποία αντικαταστάθηκε από «παραδοσιακά» πλήκτρα λειτουργιών για τον έλεγχο της φωτεινότητας της οθόνης, την αναπαραγωγή multimedia περιεχομένου κλπ. Apple

Ο οικονομικός αντίκτυπος των αλλαγών

Από τη στιγμή που η Apple ξεκίνησε να ανανεώνει τα laptops της με νέα πληκτρολόγια και νέους επεξεργαστές, ο τομέας των υπολογιστών Mac έχει επιτύχει πωλήσεις ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τα τελευταία τρία τρίμηνα. Ο ίδιος ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, παραδέχεται ότι ήταν τα «τρία καλύτερα τρίμηνα» στην σχεδόν 40χρονη ιστορία των Mac. Ακόμη και πριν την ανακοίνωση των νέων MacBook Pro, οι πωλήσεις είχαν ανέβει σχεδόν κατά 33% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Apple

Φυσικά, οι πωλήσεις ευνοήθηκαν και λόγω της περιόδου της πανδημίας και των αλλαγών που αυτή έφερε. Ωστόσο, κατά ένα σημαντικό μέρος η άνοδος οφείλεται στα πιο αξιόπιστα πληκτρολόγια και τη μεγαλύτερη αυτονομία. Αυτή την στρατηγική επιλογή θέλησε να επεκτείνει η Apple με τις χθεσινές της ανακοινώσεις.

Και για να μην νομίζετε ότι φέτος όλα έγιναν όπως έπρεπε και ότι δεν υπάρχουν «παράπονα», αντιδράσεις φέτος δημιούργησε το notch που ήρθε από τα iPhone και στα νέα συστήματα φιλοξενεί την 1080p webcam κάμερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments