Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Οι ενέργειες της Τουρκίας εξηγούνται μόνο αν προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο

Νίκος Δένδιας: Οι ενέργειες της Τουρκίας εξηγούνται μόνο αν προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο
Νίκος Δένδιας: «Οι συμφωνίες και οι κατανοήσεις της Ελλάδας δεν στρέφονται κατά άλλου κράτους και βεβαίως δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας».

Στις απανωτές προκλήσεις της Τουρκίας μετά και τα αυστηρά μηνύματα που στάλθηκαν στη γειτονική xώρα τόσο από την τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, αλλά και την Κομισιόν απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το Ομάν, λέγοντας αρχικά πως «ειλικρινά ορισμένα πράγματα δεν μπορεί να γίνουν κατανοητά μέσα τουλάχιστον στο πλαίσιο των αρχών του δικαίου, της καλής γειτονίας, της συνεννόησης των εθνών και των χωρών».

Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα πορεύεται πάντα με σημαία και με κανόνες συμπεριφοράς το Διεθνές Δίκιο»

Για να συνεχίσει ο Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα πορεύεται πάντα με σημαία και με κανόνες συμπεριφοράς το Διεθνές Δίκιο. Και το ίδιο κάνει και η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία και πέραν αυτών βεβαίως η Συμφωνία της Ελλάδας με την Γαλλία και η Συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι συμφωνίες απολύτως ωφέλιμες και για το ΝΑΤΟ και την σταθερότητα, και για την ασφάλεια στην περιοχή μας. Νίκος Δένδιας

Οι τουρκικές αντιδράσεις εξηγούνται μόνο – το έχω ξαναπεί – αν η Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος. Υπό οποιαδήποτε άλλη έννοια είναι παντελώς ακατανόητες. Και θα ήθελα να πω και κάτι τελευταίο το οποίο το υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός. Οι συμφωνίες και οι κατανοήσεις της Ελλάδας δεν στρέφονται κατά άλλου κράτους και βεβαίως δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη να αποτελέσει μέρος αυτών των καταπονήσεων με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα αντιληφθεί ότι ο κανόνας είναι το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, θα παραιτηθεί από το casus belli εναντίον της Ελλάδας και επίσης θα συνυπογράψει τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας».

Νίκος Δένδιας: «Νομίζω ότι ανοίγεται στην Ελλάδα μια λαμπρή ευκαιρία να δει πέραν από τον στενό της ορίζοντα»

Θα μου επιτρέψετε να πω και κάτι άλλο. Είχα σήμερα τη μεγάλη χαρά να βρεθώ στο Ομάν. Είμαι ο δεύτερος Έλληνας Υπουργός που έρχεται στο Ομάν ιστορικά. Νομίζω ότι ανοίγεται στην Ελλάδα μια λαμπρή ευκαιρία να δει πέραν από τον στενό της ορίζοντα. Με τις χώρες του Κόλπου, και πέραν αυτών, με την Ινδία, την Αυστραλία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, υπάρχει τεράστιο έδαφος συνεργασίας πάνω ακριβώς στο πλαίσιο των αρχών που πριν περιέγραψα, δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Νίκος Δένδιας

Αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψή του στην Λιβύη στην για μία Διάσκεψη που διοργανώνει η Λίβυα ομόλογός του, επεσήμανε: «Η Ελλάδα επανήλθε στη Λιβύη με έναν σκοπό: Να βοηθήσει, μέσα στο πλαίσιο των δικών της δυνατοτήτων, να επανέλθει η Λιβύη στον δρόμο της σταθερότητας και της ασφάλειας. Να επανέλθει στον δρόμο αυτόν που θα εξασφαλίσει καλύτερο μέλλον για την κοινωνία της, για τον λαό της.

Από κει και πέρα, η Ελλάδα θεωρεί ότι υπάρχουν για αυτό αυτονόητες προϋποθέσεις. Και η πρώτη είναι η αποχώρηση των μισθοφόρων και η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, όπως, επίσης, η ελεύθερη έκφραση της θέλησης του λιβυκού λαού μέσα από εκλογές. Στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχουν προσδιοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Με αυτή την ατζέντα, και χωρίς την παραμικρή ιδιοτέλεια, διότι δεν έχουμε, προσέρχεται η Ελλάδα στη Λιβύη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments