Ελλάδα

Κορωνοϊός εξελίξεις: Έρχεται νέα χαλάρωση των μέτρων

Κορωνοϊός εξελίξεις: Έρχεται νέα χαλάρωση των μέτρων
Κορωνοϊός εξελίξεις: Αν και τα κρούσματα της πανδημίας βρίσκονται σε μία ανοδική πορεία, η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέα χαλάρωση των μέτρων.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να σαρώνει σε όλο τον κόσμο, ενώ οι εξελίξεις σε ότι αφορά τα εμβόλια είναι ραγδαίες. Την ίδια ώρα, την Τετάρτη από τα συνολικά 3.279  νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 659  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 523 νέες λοιμώξεις.

Αν και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο “κόκκινο”, το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζει νέα χαλάρωση των μέτρων. Ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση των προνομίων όσων έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, τηρώντας τις εξαγγελίες περί στήριξης των εμβολιασμένων. Κρούσματα σήμερα 04/10

Η νέα χαλάρωση των μέτρων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Χρηστάκου για το MEGA δεν υπάρχει στο τραπέζι καμία συζήτηση για χρήση διπλής μάσκας, ούτε στους δρόμους, αλλά ούτε και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον αναμένεται να ανακοινωθεί η αύξηση της πληρότητας στα ΜΜΜ στο 85%, από το 65% που βρίσκεται σήμερα.

Αντίστοιχα, τα μέτρα -ως προς τα τετραγωνικά- χαλαρώνουν και στα σούπερ μάρκετ, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, την εστίαση και γενικότερα του κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, όπου πλέον η αναλογία θα είναι 1 άτομο, ανά 2 τ.μ., τη στιγμή που μέχρι σήμερα είναι 1 άτομο ανά 5 τ.μ.

Επιπλέον, στους χώρους παιδικής αναψυχής θα είναι ένα παιδί ανά 5 τ.μ., τη στιγμή που μέχρι σήμερα είναι ένα παιδί ανά 15 τ.μ.

Φυσικά, η παραπάνω χαλάρωση των μέτρων θα συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς κανόνες για τη χρήση της μάσκας σε όλους τους παραπάνω χώρους. Τα μέτρα αναμένεται -κατά πάσα πιθανότητα- να ανακοινωθεί αύριο, Πέμπτη.

Οι προβλέψεις των ειδικών

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε ότι από τις 25 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει μία αυξητική πορεία, τονίζοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα επιφέρει και μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους.

Ένα ακόμα στοιχείο που εντείνει τις ανησυχίες είναι και ο παράγοντας της γρίπης.

«Η μετάλλαξη δέλτα αλλά και η δέλτα+ φαίνεται ακόμα πιο επιθετική και μαζί με τη γρίπη τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε πως «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και προειδοποίησε για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑI, ο Αθανάσιος Τσακρής είπε: «Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Από τη στιγμή που δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα Σύστημα Υγείας με τις δεδομένες αδυναμίες, θα χρειαστούν μέτρα. Περιμένουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα».

Ακόμα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως «βγήκαμε και τελείωσαν όλα, αλλά γίνεται για να προστατεύσουμε τις ζωές μας, καθώς ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει ενδημικός», προειδοποιώντας πως χρειάζεται προσοχή ακόμα και από τους εμβολιασμένους.

Η αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων ανά ηλικιακή κατηγορία

Από τα πιο ενδιαφέροντα τμήματα της έρευνας που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι αυτό που εστιάζει στην αποδοτικότητα κάθε εμβολίου ξεχωριστά.

Σε ό,τι αφορά όλες τις ηλικίες προκύπτουν τα εξής ποσοστά προστασίας απέναντι στον θάνατο:

Πλήρως εμβολιασμένος με Moderna: 97%

Πλήρως εμβολιασμένος με Astrazeneca 95%

Πλήρως εμβολιασμένος με Pfizer: 90%

Πλήρως εμβολιασμένος με Johnson & Johnson: 72%

Ατελώς εμβολιασμένος (δεν αφορά το Johnson): 74%

Τα εμβόλια, ωστόσο, προστατεύουν τους πολίτες στην Ελλάδα όχι μόνο από τον θάνατο αλλά και από την εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν κατά 95% μειωμένο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ, ακόμη κι αν εμφανίσουν κολλήσουν και εμφανίσουν συμπτώματα του κοροναϊού.

Για τις ηλικίες άνω των 60 ετών η προστασία από εισαγωγή σε ΜΕΘ ανά εμβόλιο είναι:

Πλήρως εμβολιασμένος με Moderna: 98%

Πλήρως εμβολιασμένος με Astrazeneca 96%

Πλήρως εμβολιασμένος με Pfizer: 93%

Πλήρως εμβολιασμένος με Johnson & Johnson: 91%

Ατελώς εμβολιασμένος (δεν αφορά το Johnson): 77%

svg%3E

Για τους κάτω των 60 ετών, η προστασία των εμβολίων είναι σχεδόν καθολική:

Πλήρως εμβολιασμένος με Moderna: 99%

Πλήρως εμβολιασμένος με Astrazeneca 98%

Πλήρως εμβολιασμένος με Pfizer: 97%

Πλήρως εμβολιασμένος με Johnson & Johnson: 90%

Ατελώς εμβολιασμένος (δεν αφορά το Johnson): 76%

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments