Ελλάδα

Τέταρτο κύμα: Καμπανάκι για τους ειδικούς η αύξηση κρουσμάτων

Τέταρτο κύμα: Καμπανάκι για τους ειδικούς η αύξηση κρουσμάτων
Τέταρτο κύμα: Σε γενική ανησυχία βρίσκονται οι ειδικοί που βλέπουν μία συνεχή αύξηση κρουσμάτων σε συνάρτηση με τους εμβολιασμένους.

Το τέταρτο κύμα εμποδίζει το τείχος ανοσίας, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μία καθίζηση στους εμβολιασμούς. Την ίδια ώρα την Πέμπτη από τα συνολικά 3.407  νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 703  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 496 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί προειδοποιούν για επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας το επόμενο διάστημα. «Μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο γιατί έχουμε χειμώνα μπροστά και υπάρχουν ήδη αυξημένα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερο», δήλωσε σε συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Γεμάτα ανεμβολίαστους τα νοσοκομεία

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τους πίνακες, η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε στους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία με κοροναϊό στην 3η και 4η υγειονομική περιφέρεια της Ελλάδας. Όπως είπε, στην 3η ΥΠΕ, 73 άνθρωποι βρίσκονται νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 70 είναι ανεμβολίαστοι και μόλις 3 εμβολιασμένοι.

Παρόμοια κατάσταση στην 4η ΥΠΕ, όπου από τους 50 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ οι 47 είναι ανεμβολίαστοι και μόλις 3 εμβολιασμένοι. Ακόμα, στην 3η ΥΠΕ 22 συνάνθρωποί μας βρίσκονται νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, εκ των οποίων 18 είναι ανεμβολίαστοι και μόλις 4 εμβολιασμένοι, τη στιγμή που στην 4η ΥΠΕ 35 άνθρωποι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, όπου οι 27 είναι ανεμβολίαστοι και 8 εμβολιασμένοι.

Τέλος, αναφορικά με τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, από τους 341 οι 271 είναι ανεμβολίαστοι και μόλις οι 70 έχουν εμβολιαστεί. Τέλος, στην 4η ΥΠΕ από 306 που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες οι 231 είναι ανεμβολίαστοι και 75 έχουν εμβολιαστεί.

Όλοι μάσκα στις παρελάσεις

«Σε σχέση με τις παρελάσεις, επεσήμανε ότι όπου αυτές πραγματοποιηθούν θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Έτσι όσοι θα τις παρακολουθήσουν θα πρέπει να φορούν απαραιτήτως μάσκα» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου και προειδοποίησε πως φέτος το χειμώνα η νοσηρότητα γενικά θα είναι πιο αυξημένη. Προέτρεψε όλους τους συνανθρώπους μας ευάλωτους ή μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν κατά της γρίπης.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την πανδημία παραμένουν υπό μελέτη, αλλά η εμπειρία δείχνει από αυτούς που νόσησαν ότι για καιρό αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σύμφωνα με νέα μελέτη, ένας στους δύο έχει χρόνια νοσήματα μετά από κοροναϊό.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην Ελλάδα της τελευταίες εβδομάδες αλλά στις περιοχές που προκαλούν την μεγαλύτερη ανησυχία. Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία, καθώς και περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων και αύξηση της θετικότητας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Ξάνθη και τη Δράμα, όπου το προηγούμενο διάστημα ήταν αυξημένη η παρακολούθηση της κατάστασης, για τις οποίες επισήμανε ότι υπάρχει μεν σταθεροποίηση της κατάστασης, ωστόσο, παρατηρείται αύξηση νοσηλειών και θνητότητας.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Έρχεται δύσκολος χειμώνας, τρόμος για τη Βόρεια Ελλάδα – Οι ειδικοί προειδοποιούν για το νέο κύμα Από τα στοιχεία του ECDC, φαίνεται επίσης σημαντική διασπορά της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η θετικότητα κυμαίνεται στο 1%-3,9%, την στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα είναι κάτω από το 1%.

Συγκεκριμένα, μόνο στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 3.200 ενεργά κρούσματα, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα, 11-17/10/21, στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή αύξηση (+15%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 04-10/10/21. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, το ιικό φορτίο στην πόλη της Θεσσαλονίκης παρουσίασε συνεχή άνοδο, με τη συνολική αύξηση να ξεπερνά το +116%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments