Διεθνή

Κατεχόμενα: Σε ποιον έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Τατάρ

Κατεχόμενα: Σε ποιον έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Τατάρ
Κατεχόμενα: Πολιτική ήττα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η επιλογή του συγκεκριμένου πολιτικού παράγοντα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Φαΐζ Σουτσιούογλου έδωσε σήμερα εντολή σχηματισμού λεγόμενης «κυβέρνησης» στα Κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Τα δεδομένα για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» στα Κατεχόμενα

Οι δύο συναντήθηκαν στις 12:00 το μεσημέρι στο γραφείο του κ. Τατάρ. Τυπικά ο κ. Σουτσιούογλου έχει 15 ημέρες για να προσπαθήσει να σχηματίσει «κυβέρνηση» από την παρούσα «βουλή», κάτι που δεν θεωρείται πιθανό, αφού ήδη υπάρχει πρόβλημα απαρτίας για την υπό παραίτηση τρικομματική «κυβέρνηση» στη «βουλή», η οποία και πάλι σήμερα δεν μπόρεσε να συνεδριάσει λόγω έλλειψης απαρτίας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης (Έποικοι), ενός εκ των τριών εταίρων στην «κυβέρνηση» δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε ένα «κυβερνητικό» σχήμα με το ΚΕΕ, αλλά θα παρέχουν στήριξη «απ’ έξω» εάν αυτό δημιουργηθεί.

Σε ανοικτή του επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα Φαΐζ Σουτσιούογλου, ο Ερχάν Αρικλί (Πρόεδρος της Αναγέννησης) αναφέρει ότι είναι μια πραγματικότητα «πως τ΄ αστέρια μας δεν μπόρεσαν να συναπαντηθούν». «Ένα άλλο γεγονός είναι ότι συνεχίζουμε να είμαστε προσβεβλημένοι από εσάς λόγω της παρέμβασής σας στο εκλογικό μας συνέδριο», πρόσθεσε. Όμως δεν χρειάζεται ν’ αγαπηθούν για να υπηρετήσουν την χώρα, συνέχισε, γι’ αυτό και θα στηρίξουν μια «κυβέρνηση» του ΚΕΕ, χωρίς να συμμετάσχουν σε αυτή.

Λίγα λόγια για τον Φαίζ Σουτσιούογλου

Υπενθυμίζεται ότι ο Φαίζ Σουτσιούογλου προηγείτο στις εκλογές στο ΚΕΕ και τον περασμένο Οκτώβριο, του 2020, όταν τότε εξαναγκάστηκαν σε απόσυρση των υποψηφιοτήτων τους με τον Χασάν Τατσόι, πριν τον δεύτερο γύρο, και τελικά εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο ο Ερσάν Σανέρ, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα υπό την σκιά του ροζ βίντεο. Οι παρεμβάσεις τότε έγιναν από την κυβέρνηση του ΑΚΡ στην Τουρκία, που δεν ήθελε την εκλογή Σουτσιούογλου, όπως είχε γραφθεί στον Τύπο.

Κατεχόμενα: Οι τ/κ εφημερίδες σήμερα αναφέρονται κύρια στην επικράτηση από τον πρώτο γύρο του Φαίζ Σουτσιούογλου, ενός γυναικολόγου, ετών 60, με καταγωγή από την Πόλη Χρυσσοχούς, ο οποίος ασχολείται με την πολιτική τα τελευταία 10 χρόνια. Εχει διατελέσει «υπουργός τουρισμού, υγείας και εργασίας».

Η Αβρούπα σημειώνει ότι το ποσοστό συμμετοχής των μελών του ΚΕΕ στις εκλογές ήταν μόλις λίγο πιο πάνω από 50% επειδή οι οπαδοί του κόμματος έχουν θυμώσει με τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Προσθέτει επίσης ότι η έκκληση του Ερσάν Σανέρ προς τα μέλη του ΚΕΕ να μην ψηφίσουν τον Σουτσιούογλου απέτυχε. Υπογραμμίζει δε ότι σε όλες τις κάλπες ο Φαίζ Σουτσιούογλου ήταν πρώτος.

Η εφημερίδα γράφει ότι η νίκη Σουτσιούογλου έγινε δεκτή με πολύ ενθουσιασμό από τα μέλη του ΚΕΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένεται ότι η εκλογή αυτή θα αναδείξει νέες αντιπαραθέσεις στο ΚΕΕ και αναμένεται επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει ο νέος πρόεδρος έναντι του Ερσάν Σανέρ που τον κατηγόρησε ως υπεύθυνο για την διάδοση του ροζ βίντεο.

Και η Γενί Ντουζέν πιστεύει ότι «ο καβγάς δεν τέλειωσε» στο ΚΕΕ και υπογραμμίζει ότι ο κ. Σανέρ δήλωσε πως θα κληθεί ο κ. Σουτσιούογλου στην εκδίκαση της υπόθεσης που ο ίδιος άρχισε για το θέμα του ροζ βίντεο. Κατεχόμενα

Η Γενί Ντουζέν παρατηρεί επίσης ότι στο εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ συμμετείχαν και οι δύο ανεξάρτητοι «βουλευτές» που είχαν αποχωρήσει από το ΚΛ πέρυσι και στη συνέχεια στήριξαν την τρικομματική «κυβέρνηση» για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη «βουλή». Κάθονταν μάλιστα δίπλα από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ που ήρθε από την Τουρκία, ως επίσημος προσκεκλημένος μιας και είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΑΚΡ και μίλησε στην έναρξή του το Σάββατο.

Στην πρώτη του ομιλία χθες βράδυ μετά την ανακήρυξή του ο Φαίζ Σουτσιούογλου ανακοίνωσε ότι στόχος του είναι οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» και το να γίνει το ΚΕΕ εξουσία μόνο του. «Βλέποντας αυτή την ενέργεια και αυτή τη δύναμη, ναι, μόνος μας στόχος είναι η εξουσία μόνοι μας».

Η δημοκρατία, ανέφερε, είναι πως το εκλογικό συνέδριο είναι ένας ανταγωνισμός και ευχαρίστησε τους δύο που μαζί συναγωνίστηκαν. «Πάντοτε το λέω, είμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο. Εάν βουλιάξει, όλοι θα έχουμε συνέπειες. Εμείς δεν θα κάνουμε το πλοίο να βουλιάξει. Κανείς δεν θα χάσει, θα συνεχίσουμε ώμο με  ώμο. Δεν πρόκειται να υπάρξει δυσαρέσκεια και πόλωση». Κατεχόμενα

Ο κ. Σουτσιούογλου δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως την πολιτική του Ερσίν Τατάρ στο Κυπριακό. «Η μεγαλύτερη τύχη του τουρκοκυπριακού λαού είναι η μητέρα πατρίδα του. Θεωρούμε εαυτούς σαν σάρκα και νύχια. Η αγάπη για την Τουρκία στο ΚΕΕ δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί».

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία και είπε ότι θα δώσει προτεραιότητα στα θέματα οικονομίας. «Στη δική μου πολιτική αντίληψη δεν είναι το εγώ, υπάρχει το εμείς», είπε. Υποσχέθηκε επίσης πρωτοβουλίες που θα αφορούν τους νέους και τις γυναίκες.

Κατεχόμενα: Ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Φαίζ Σουτσιούογλου για να τον συγχαρεί για την εκλογή του.

Νωρίτερα, ανακοίνωση της «προεδρίας» ανέφερε πως ο κ. Ερντογάν είχε τηλεφωνήσει στον Ερσίν Τατάρ για να ευχηθεί καλό αποτέλεσμα στο εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ και μίλησε με τον κ. Σουτσιούογλου που ήταν δίπλα στον Τ/κ ηγέτη. Ωστόσο αυτή η ανακοίνωση κατέβηκε από τα ΜΚΔ λίγο αργότερα και βγήκε ανακοίνωση από το ΚΕΕ για την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Σουτσιούογλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments