Οικονομία

Ομόλογα: Παραμένουν υπό πίεση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου

Ομόλογα: Παραμένουν υπό πίεση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου
Ομόλογα: Σε πίεση παραμένουν τα ομόλογα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ενώ έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα στο μέτωπο του πληθωρισμού όπου ωθούν την ΕΚΤ να περιορίσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να καθυστερήσει όσο μπορεί την αύξηση των επιτοκίων.

Σε πίεση παραμένουν τα ομόλογα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ενώ έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα στο μέτωπο του πληθωρισμού όπου ωθούν την ΕΚΤ να περιορίσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να καθυστερήσει όσο μπορεί την αύξηση των επιτοκίων.

Τα ομόλογα των χωρών Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, έχουν βγει πιο ωφελημένα από προγράμματα αγοράς που εφαρμόζει όλο αυτό το διάστημα η ΕΚΤ, καθώς η αποκλιμάκωση των αποδόσεων τους είναι θεαματική.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι συνθήκες δεν δικαιολογούν μία αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον. Οι προθεσμιακές αγορές ωστόσο «στην πράξη» προεξοφλούν μία αύξηση των επιτοκίων -τουλάχιστον κατά 0,10%- τον Ιούλιο του 2022.

Ευρώπη: Ο πληθωρισμός “τρομάζει” την Ευρωζώνη

“Τρομάζει” η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat αυξήθηκε 4,1% τον Οκτώβριο. “Βίους αντίθετους” παρουσιάζει η εικόνα της ανάπτυξης καθώς συνεχίζεται με αναμενόμενο ρυθμό. Η ζώνη του ευρώ ανακάμπτει από την κρίση της κορωνοϊού και το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% τριμηνιαίως το γ’ τρίμηνο του 2021. Το επίπεδο του ΑΕΠ ήταν μόνο 1% κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση. Είναι πιθανό ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 5% σε ετήσια βάση στο σύνολο του 2021 και ο ρυθμός ανάκαμψης ήταν σύμφωνος με την πρόβλεψη της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου.

Τι αναφέρει η Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη για περισσότερο απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμήσει, αλλά επανέλαβε την θέση της ότι θα αποκλιμακωθεί μέσα στο επόμενο έτος. «Θα χρειαστεί να περάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο είχαμε αρχικά εκτιμήσει μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, αλλά εκτιμάμε ότι οι παράγοντες που τον επιταχύνουν θα υποχωρήσουν στη διάρκεια του επόμενου έτους» τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments