Ελλάδα

Τουρκική ακτοφυλακή: Προσπάθησε να ωθήσει λέμβο με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη. Το θέμα μπορεί να αναπαραχθεί σε άλλα ηλεκτρονικά και μη μέσα μόνο υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης σαφούς αναφοράς του pagenews.gr ως πηγής της συγκεκριμένης είδησης.
Τουρκική ακτοφυλακή: Προσπάθησε να ωθήσει λέμβο με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα
Τουρκική ακτοφυλακή: Η λέμβος δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η τουρκική ακτοφυλακή επιχείρησε να βοηθήσει την είσοδο λέμβου με αλλοδαπούς στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Λέσβου. Το περιστατικό συνέβη σήμερα το πρωί, ενώ στη λέμβο επέβαιναν περί τα 40 άτομα.

Σημειώνεται πως πρόσφατα στη Χίο, υπήρξε ένα τραγικό περιστατικό, όπου βυθίστηκε λέμβος, έχοντας ως τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ατόμων.

Τουρκική ακτοφυλακή: Υπήρξε και παρενόχληση ελληνικού σκάφους

Τη λέμβο συνόδευαν μια τουρκική ακταιωρός και ένα μικρότερο σκάφος που ανήκει στην τουρκική ακτοφυλακή, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Έλληνες λιμενικοί ζητούσαν από τους Τούρκους να πάρουν πίσω τη λέμβο επειδή ήταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Εκείνοι δεν απαντούσαν. Με κυματισμό προσπαθούσαν να «σπρώξουν» τη λέμβο προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Στη περιοχή έφτασε ένα ΠΑΘ και ένα ακόμη σκάφος του ΛΣ (συνολικά τρία ελληνικά). Οι κλήσεις συνεχίστηκαν μέσω ασυρμάτου στα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να τους πάρουν πίσω. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η τουρκική ακτοφυλακή επιδόθηκε σε «μαγκιές» περνώντας πολύ κοντά στα ελληνικά σκάφη. Τελικά στις 9:40 το πρωί τους πήραν πίσω. Από το εν λόγω υλικό προκύπτουν οι εμφανείς προσπάθειες των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, με επικίνδυνους ελιγμούς, να κατευθύνουν τη λέμβο με τους αλλοδαπούς, την οποία συνοδεύουν, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παράνομα σε αυτά.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και από τα περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελέγησαν τελικά από τις τουρκικές ακταιωρούς. Τουρκική ακτοφυλακή

Παράλληλα σημειώθηκε και περιστατικό παρενόχλησης σκαφών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ από τουρκική ακταιωρό. Το Λιμενικό Σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων από υπηκόους Τρίτων Χωρών.

Η ανακοίνωση του Γιάννη Πλακιωτάκη για το περιστατικό

«Για μια ακόμα φορά, η Τουρκία συμπεριφέρθηκε ως κράτος-πειρατής στο Αιγαίο. Κατά παράβαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα το πρωί, τουρκικές ακταιωροί συνόδευσαν λέμβο με δεκάδες άτομα που προσπάθησαν να παραβιάσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

Η έγκαιρη και ψύχραιμη αντίδραση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, απέτρεψε την παραβίαση των συνόρων μας και σταμάτησε την εξέλιξη του επεισοδίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να πιέσει πολύ περισσότερο την Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η Ελλάδα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments