Διεθνή

Τείχος του Βερολίνου: Σαν σήμερα έπεσε

Τείχος του Βερολίνου: Σαν σήμερα έπεσε
Τείχος του Βερολίνου: Η πτώση του Τείχους που άλλαξε τον κόσμο.

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 διατέλεσε ένα από τα πιο διάσημα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας.

Το τείχος κατέρρευσε εν μέρει λόγω ενός γραφειοκρατικού ατυχήματος, αλλά έπεσε εν μέσω ενός κύματος επαναστάσεων, που έφεραν το σοβιετικό κομμουνιστικό μπλοκ στο χείλος της κατάρρευσης και συνετέλεσαν στον ορισμό μίας νέας παγκόσμιας τάξης.

Τείχος του Βερολίνου: Πώς έπεσε

Το τείχος του Βερολίνου που χώριζε την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία από τη Δυτική Γερμανία κατέρρευσε στις 9 Νοεμβρίου του 1989, πέντε μέρες αφότου μισό εκατομμύριο άνθρωποι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους του Ανατολικού Βερολίνου.

Οι ηγέτες της Ανατολικής Γερμανίας, σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα, χαλάρωναν τα σύνορα για να διευκολύνουν τους Ανατολικογερμανούς να ταξιδεύουν στη Δύση. Πρόθεσή τους ωστόσο δεν ήταν σίγουρα να ανοίξουν τελείως τα σύνορα. Οι αλλαγές επρόκειτο να είναι μικρές, ο τρόπος όμως που ανακοινώθηκαν είχε σημαντικές συνέπειες.

Οι σημειώσεις για τους νέους ταξιδιωτικούς κανονισμούς παραδόθηκαν σε έναν κομματικό εκπρόσωπο, τον Γκίντερ Σαμπόφσκι, ο οποίος δεν είχε χρόνο να τις διαβάσει πριν από την τακτική συνέντευξη Τύπου. Οταν διάβασε την ανακοίνωση, οι δημοσιογράφοι ξαφνιάστηκαν. «Τα ιδιωτικά ταξίδια εκτός της χώρας μπορούν πλέον να γίνονται χωρίς προαπαιτούμενα», δήλωσε ο Σαμπόφκσι τροφοδοτώντας την περιέργεια των δημοσιογράφων. Ο εκπρόσωπος απάντησε ότι, εξ όσων γνώριζε, οι νέες οδηγίες θα εφαρμόζονταν άμεσα. Στην πραγματικότητα επρόκειται να να εφαρμοστούν. Τα νέα ωστόσο μεταδόθηκαν στην τηλεόραση και ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους. Οι Ανατολικογερμανοί έτρεξαν ομαδόν προς τα σύνορα.

Ο Χάραλντ Γιέγκερ, υπεύθυνος συνοριοφυλακής εκείνο το βράδυ, δήλωσε στο Spiegel το 2009 ότι είχε παρακολουθήσει τη συνέντευξη Τύπου χωρίς να γνωρίζει. Αργότερα είδε το πλήθος να φτάνει στα σύνορα. Ο Γιέγκερ καλούσε επίμονα  τους ανωτέρους του, αλλά δεν του έδωσαν εντολή ούτε να ανοίξει την πύλη ούτε όμως να ανοίξει πυρ για να σταματήσει το πλήθος. «Οι άνθρωποι μπορούσαν να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν ακόμα και χωρίς πυροβολισμούς, εφόσον υπήρχε πανικός μεταξύ των χιλιάδων που συγκεντρώθηκαν στο πέρασμα των συνόρων. Γι ’αυτό έδωσα εντολή: Ανοιξτε την μπάρα» είχε δηλώσει. Ηταν ο άνθρωπος που άνοιξε την μπάρα των συνόρων και πέρασε ο κόσμος στο Δυτικό Βερολίνο πανηγυρίζοντας και φωνάζοντας – εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου. Μια ταραγμένη χρονιά είχε φτάσει στο αποκορύφωμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments