Πολιτική

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τρία «κλειδιά» στην ίδια κάλπη

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τρία «κλειδιά» στην ίδια κάλπη
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που αναδεικνύονται ως κρίσιμοι για την ανάδειξη της επόμενης ηγεσίας του κόμματος.

Καθώς οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ πλησιάζουν, μπορούν να διακριθούν τρία βασικά ζητήματα, κρίσιμα για την ανάδειξη της επόμενης κομματικής ηγεσίας στις δημόσιες τοποθετήσεις των έξι υποψηφίων (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, Παύλος Χρηστίδης).

Ανανέωση

Ακούγεται πολύ η λέξη «ανανέωση» σε αυτή την προεκλογική περίοδο, αλλά από διαφορετικά χείλη φέρει και διαφορετικές έννοιες. Αφορά κατ’ αρχάς τους δύο νεότερους της κούρσας, τον Χρηστίδη και τον Ανδρουλάκη, που μοιράζονται το ότι διεκδικούν την ψήφο ως εκπρόσωποι της γενιάς του ΚΙΝΑΛ που έχει άρρηκτους δεσμούς με την ταυτότητα και την πορεία του κόμματος, αλλά, ταυτοχρόνως, δεν έχει «προϋπηρεσία» σε θέσεις εξουσίας και κυβερνήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στο πολιτικό κομμάτι, βέβαια, ο Χρηστίδης έχει ευθεία αναφορά στην περίοδο της Φώφης Γεννηματά, ενώ ο Ανδρουλάκης, «ζυμωμένος» από τα χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει πολλές αναφορές σε καλά παραδείγματα και πρακτικές από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Για τους υπόλοιπους υποψήφιους το διακύβευμα έχει λιγότερο ξεκάθαρη μετάφραση.

Για ανανέωση ιδεολογική, με κοινωνικά προοδευτικό πρόσημο, κάνει λόγο ο Γερουλάνος. Ο Λοβέρδος από τη μια φέρνει στο πρώτο πλάνο την επιστροφή στον «πράσινο ήλιο», από την άλλη υπόσχεται «σπάσιμο» μηχανισμών κι οργανωτική ανασυγκρότηση του ΚΙΝΑΛ με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Τέλος, ο Παπανδρέου, απαντώντας εμμέσως στους νεότερους υποψήφιους, επιμένει πως ουσιαστική ανανέωση δεν είναι αυτή των προσώπων αλλά αυτή των ιδεών. Συνεπώς, ο παράγοντας στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί διπλά, αφού το αποτέλεσμα θα επηρεάσουν τόσο η γενεακή σύνθεση του εκλογικού σώματος όσο και η ερμηνεία που δίνει κανείς στην ίδια την έννοια που συζητάμε.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Προοδευτική διακυβέρνηση

Πώς νοηματοδοτείται η λεγόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση»; Αυτό είναι ένα ερώτημα που καλούνται εξαρχής να απαντήσουν οι έξι υποψήφιοι, αλλά που θα κληθεί να απαντήσει κι ο καθένας από τους ψηφοφόρους πίσω από το παραβάν. Εάν ο χώρος θα πρέπει να στρίψει αριστερά είναι, εν πολλοίς, και ένα μήνυμα που θα εκπέμψουν και όσοι προσέλθουν στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου. Τον στόχο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης είχε θέσει η Φώφη Γεννηματά και εστίασε σε αυτόν και ο Παπανδρέου, προβάλλοντάς τον πλέον και ως ζητούμενο που στοχεύει στις δεξαμενές του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ

Παπανδρέου κι Ανδρουλάκης πάντως συμφωνούν ότι η προτεραιότητα είναι να αυξήσει την ισχύ του το Κίνημα Αλλαγής. Ο Ανδρουλάκης όμως θεωρεί πως δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός το να βρίσκεται το κόμμα στην κυβέρνηση. Ο Χρηστίδης επιμένει στην αυτόνομη κάθοδο, ενώ ο Γερουλάνος θεωρεί ότι το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να συνεργαστεί και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνήσουν προγραμματικά. Πιο δύσκολος είναι ο παράγοντας αυτός για τον Λοβέρδο, δεδομένου ότι εκφράζει σημαντικό μέρος της «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» τάσης του ΚΙΝΑΛ. Εκλογές ΚΙΝΑΛ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Συμμετοχή

Αυτό που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια σήμερα είναι το πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 5 και τις 12 Δεκεμβρίου. Κι υπάρχουν δύο ιδιαιτερότητες στην κούρσα αυτή. Η πρώτη είναι η πορεία της πανδημίας, που προκαλεί λογικές ανησυχίες. Η δεύτερη είναι το αίσθημα που άφησε ο χαμός της Φώφης Γεννηματά στους ψηφοφόρους της κι αν κάποιοι από αυτούς δεν θα πάνε, τελικά, να ψηφίσουν. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι άλλο αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει μέσα από τη χαμηλή συμμετοχή και διαφορετικό από έναν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων. Εκλογές ΚΙΝΑΛ

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία για το ντιμπέιτ, χωρίς ακόμη να έχει «κλειδώσει» αν θα γίνουν παραπάνω από μία τηλεμαχίες. Υπεύθυνη για τη διοργάνωσή τους είναι η ΕΔΕΚΑΠ, όπου η κάθε πλευρά ορίζει εκπροσώπους κι αναμένονται προσεχώς οι σχετικές ανακοινώσεις. Οι υποψήφιοι αυτές τις ημέρες πυκνώνουν τις περιοδείες, τις συναντήσεις και την παρουσία στα ΜΜΕ όλης της Ελλάδας. Οι οπαδοί του Παπανδρέου είχαν χθες ταυτόχρονες συναντήσεις σε όλη την επικράτεια, ο Λοβέρδος ήταν στη Ναύπακτο, ο Χρηστίδης στα πάτρια εδάφη της Αργολίδας, ενώ ο Ανδρουλάκης κάνει ομιλίες σε δήμους της Αττικής με τελευταίο σταθμό την Ηλιούπολη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments